- 2012. november 5., 12:00
Kipróbáltuk a Wayteq xTAB-80-at, amelyet a gyártó képméretben a 7 és 10 colos készülékek közé lőtt be.

A 200 dolláros Google Nexus 7 és a Kindle Fire megjelenése az USA-ban nehéz helyzetbe sodorta az olcsó táblagépek gyártóit, azonban Európában még bőven van piaca a nagyon kedvező árú masináknak is; fenti gépek 199 dolláros ára helyett kontinensünkön ugyanis 199 eurós ár érvényesül, ami az általános forgalmi adóval együtt hazánkban (legalább) 70 ezer forintos árat jelent. Mostani tesztünkben a Wayteq xTAB-80-at próbáltuk ki, amely teljesen más árkategóriában versenyez – lássuk, mit tud egy 42 ezer forintos táblagép.

Külső

A Wayteq xTAB-80 a 8 colos masinák között indul harcba. Ez a méret nem túlságosan gyakori, a gyártók általában inkább a 7 colos vagy a 10 colos méretet részesítik előnyben, mert előbbivel könnyen hordozható, utóbbival pedig otthon remekül használható tableteket készíthetnek.

A gép árát a bevezetőben már leírtuk; ennek alapján természetesen nem vártuk, hogy a gyártó egy fémből készült készülékházat rakjon elénk. A borítás ennek megfelelően legnagyobb részben műanyagból készült, szerencsére magával az anyaggal komolyabb probléma nincsen. Ami külön örvendetes, az az, hogy a Wayteq nem a megszokott fekete színezést, hanem sötétbarna borítást választott. Sajnos az összeszerelés minősége már csak közepes, a tabletet kézbe véve hajlamos a borítás itt-ott roppani egyet, ami annak a jele, hogy az illesztések nem sikerültek teljesen tökéletesre.

Az előlap legnagyobb részét a kijelző foglalja el, amely körül egy egészen vastag, fényes fekete színű keretet is találunk. A kijelző 4:3-as képarányú, ami a 8 colos mérettel együtt azt eredményezi, hogy az xTAB-80 szélessége eléggé megközelíti egy 10 colos, de 16:9-es panellel szerelt táblagép szélességét. A 212×150×10 mm xTAB-80 tömege viszont rendben van, a kategóriában a 450 gramm körüli érték teljesen átlagosnak számít.

A panel előtt semmilyen speciális borítás nincsen, és ez sajnos oly annyira igaz, hogy a kijelző előtt lévő plexi érintésre enyhén behajlik és sokszor dobozhangot is ad. A kijelző alatt (vagy jobb oldalt, attól függ, hogyan tartjuk a tabletet) három gombot találunk, ezek a vissza, a Home és a menü funkcióját látják el. Ezekre elvileg nem lett volna szükség, mert a tableten az Android 4.0.3-es változata fut (ami már szoftveres gombokat is tartalmaz). Az előlapon a mikrofon és a kamera érdemel még említést – utóbbi VGA felbontású, de ez videotelefonáláshoz a legtöbb esetben bőségesen elegendő.


A gombok és a csatlakozók az xTAB-80 két oldalára kerültek (feltéve, hogy a tabletet fektetve fogjuk). Balra a bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzó és az infra port, jobbra pedig a jack hangkimenet, a reset gomb, a töltő csatlakozója, a microUSB és a micro HDMI csatlakozók kerültek. A hangkimenet sokkal rosszabb helyre nem kerülhetett volna; mivel éppen középen van, ha bedugtunk egy fülhallgatót, akkor a jobb kezünkkel csak elég kényelmetlenül tudjuk megfogni a gép oldalát.

A táblagép hátoldala rejt néhány érdekességet, például azt, hogy legnagyobb részben fémből készült, ráadásul igényesen kialakítással (valószínűleg a jobb hőelvezetés érdekében) – csak sajnálhatjuk, hogy a táblagép többi része nem ugyanebből a szálcsiszolt alumíniumból van. A tablet két oldala bordázott műanyag, ez a felület jobb fogást biztosít, mert megakadályozza, hogy a gép kicsússzon a kezeink közül. A Wayteq hátra is szerelt egy kamerát, amelybe nagyobb, 2 Mpixeles érzékelő került, illetve itt találjuk még a microSD-kártya foglalatát is.

A csomagolást illetően a gyártó nem volt túl bőkezű, a táblagép és a töltő mellett mindössze egy microUSB kábelt kapunk, amely segítségével adatokat tudunk a táblagép és a számítógép között cserélni.

Címkék
Hozzászólások