- 2012. november 19., 12:00
A Sony legjobb ár/érték arányú telefonjának ígérkezett az XPERIA J; megnéztük, tényleg így van-e.

A Sony tavasz előtt néhány nappal, a Mobile World Congressen három új telefont is bejelentett, de már akkor tudni lehetett, hogy a gyártó nem azokkal a mobilokkal szeretné kihúzni az egész évet. A termékpaletta frissítését a gyártó az IFA időpontjára időzítette, az új telefonok augusztus utolsó napjaiban érkeztek meg. Az IFA-n már meg is nyomkodtuk a felsőkategóriás Xperia T-t, vízálló barátját az Xperia V-t, és a jóárasított verziót, az Xperia J-t. Mostani tesztünkben ez utóbbi modellt vesszük alaposan szemügyre, amely e három készülék közül, elsősorban az ára miatt, a legkeresettebb lehet.

Külső

Amint a bevezetőben említettük, a Sony Xperia J a gyártó termékpalettáján belül az olcsóbb árszegmens képviseli. Tulajdonképpen mindegy, hogy az olcsó szám szerint mit jelent, a kedvező árfekvés ugyanis általában azzal jár, hogy a gyártó felsőkategóriás modelljeihez képest gyengébb anyaghasználatot és unalmasabb formatervet kapunk. Ennek nem kellene feltétlenül így lennie, de sajnos a legtöbbször mégis ez a helyzet – viszont akadnak azért üdítő kivételek, mint amilyen például a HTC One V.

Szerencsére a Sony Xperia J sem illik bele teljesen a tucattermékek sorába, a Sony mérnökei ugyanis ívelt hátlapot álmodtak meg a készüléknek, és egyedi az is, hogy az alsó és a felső élnél az előlap és a hátlap V alakot formáznak. A telefon fogása ezeknek a vonalaknak is köszönhetően kellemes, és az első találkozás élményét még az sem fogja lerontani, hogy a Sony szinte csak és kizárólag műanyagot használt a borítás kialakításánál. A hátlap fehér színű és matt, ez minőségi megjelenést kölcsönöz a telefonnak, sokkal jobb, mintha az egész borítás fényes fekete színt kapott volna. A kétféle anyaghasználat kontrasztjára sajnos az Xperia J maga is teljesen jól rávilágít, mert az oldallapot „félbevágó” csík illetve az oldal felső része „ezüst” és fényes fekete műanyagból készült. A Sony viszont a díszítő csíkot is feldobta valamelyest, mert alsó részét különböző szituációkban egy LED világítja meg hátulról – tulajdonképpen a töltésen kívül minden eseményt ez a fényforrás jelez.

Az Xperia J által képviselt kategória ellenére a gyártó nem mellőzte a Gorilla Glass előlapot. E mögött, ahogyan lenni szokott, szinte teljes egészében a kijelző helyezkedik el, amely egy árnyalatnyit hosszabb az átlagosnál, mert nem 800, hanem 854 sornyi pixelt tartalmaz. A kijelző felett a hangszóró, az előlapi kamera, a visszajelző LED és alig látható módon a közelségérzékelő szenzor helyezkedik el, a Sony a fényerősségmérőt azonban kispórolta, így automatikus fényerőállítást nem kérhetünk. Nem katasztrófa, hiszen az okostelefonok előtt évekig mindenki jól elvolt a fix fényerőbeállítással, azonban jelzi, hogy a Sony spórolni kényszerült a hardveren is. Az Xperia J a három ősszel bemutatott készülék közül az egyetlen, amelyik fizikai gombokat is tartalmaz: a vissza, Home és menü gombok természetesen érintésérzékenyek.


A bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó a jobb, a microUSB port pedig a bal oldalra került. Fent a fülhallgató kimenet, lent pedig a mikrofon található. Bár a Sony egyik azon gyártóknak, aki szokott dedikált exponáló gombot is a telefonjaiba építeni, az Xperia J nem részesült ebből a kegyből, ez, nagyon úgy tűnik, hogy csak a felső- és csúcskategóriás modellek kiváltsága. Pedig ha valamivel, akkor ezzel aprósággal igazán sok felhasználót lehetne szerezni –legalábbis véleményünk szerint.

A hátoldal semmi meglepőt nem rejt: ide került a kamera nyílása és a hozzá tartozó LED-es segédfény (vaku) valamint a külső hangszóró is, amely a csengőhangok megszólaltatása mellett akkor is szerephez jut, ha ki szeretnénk hangosítani a hívást. A hátlap mögött az akku, a SIM-kártya helye és a microSD-foglalat találhatók – utóbbi kettőben csak akkor tudjuk a kártyát cserélni, ha az akkumulátort kivesszük a telefonból.

A készülék csomagolása a mobil mellett a töltőfejet és a microUSB kábelt tartalmazza – valószínűleg azért a fülesért, amit a Sony ebben az árszegmensben a telefon mellé tett volna, azért pedig egyáltalán nem kár.

Címkék
Hozzászólások