- 2012. november 21., 12:00
A megfigyelésre is alkalmas IP-kamerák közül ezúttal egy olyan modellt teszteltünk, amely kültéren is bevethető.

Külső

Az IP-kamerák dizájnja általában nem tartozik a legjobbak közé, főleg akkor, ha egy olyan termékről van szó, amelyiket tervezői kültéri használatra álmodtak meg, és ezt a tézist nem cáfolja meg az Y-Cam Bullet HD 1080 sem. A kamera készülékháza robusztus, a henger alakú testben pedig nehéz több, mint 800 grammot nyom. A kamera fémházas, hogy a környezeti hatásoknak a lehető legjobban ellen tudjon állni (a borítás egyébként az IP-66 szabvány kritériumait teljesíti). A ház felső részén egy fémsapka található, amely néhány centiméterre kihúzható – arra az esetre, ha felhelyezés után úgy döntenénk, hogy akár a zord időjárási viszonyok, akár napfény miatt takarni kellene az objektívet. A működési tartomány -25 és 50 Celsius fok között van, a hazai időjárási körülményeket ismerve ez több, mint elegendőnek tűnik.

Amint az előző bekezdésben már említettük, a Bullet HD 1080 meglehetősen nehéz, a mellékelt „állvánnyal” együtt több, mint 800 grammot nyom. Az állvány szót azért tettük idézőjelbe, mert valójában csak egy karról van szó, amely abban segít, hogy a kamerát bármilyen sík felületre (akár plafonra is) rögzíteni tudjuk. Ebből adódóan csavaroznunk mindenképpen kell, mert a kar a kamerát nem képes megtartani. A Bullet HD 1080 a tartón bármilyen helyzetbe beállítható, de pozícionálása szigorúan csak manuális módon történhet, vagyis arra nincsen mód, hogy egyetlen kamerával egy egész üzlet minden zegzugát pásztázni tudjuk.

A kamera felépítése nem túl bonyolult, egyik „végén” az objektív, a másik végén a csatlakozók helyezkednek el, míg a felső részen a korábban már említett „sapka”, lent pedig a rögzítéshez használatos csavarhely található. A hátsó panel a kültéri kialakítás miatt speciális (leszámítva a WiFi antenna helyét), a csatlakozók ugyanis nem konkrétan az eszközön találhatók, hanem a belőle induló kábel végén.

Ez a kialakítás nem egyedi a kültéri kamerák esetében; egyrészt vízhatlan összeköttetés alakítható ki segítségével, másrészt pedig a szerelésnél is könnyebb a dolgunk, mert csak egyetlen vezetéket kell a házba behúzni. Az Y-Cam Bullet HD 1080-hoz a gyártó saját tápegységet is mellékel, de a készülék a PoE (Power over Ethernet) technológiát is támogatja, azaz képes arra is, hogy a működéshez szükséges energiát LAN-kábelen keresztül vegye fel.

Belső

Az Y-Cam úgy tervezte a Bullet HD 1080-at, hogy számítógép közbeiktatása nélkül is lehessen használni, ezért a készülékházon belül egy komplett számítógépet találunk – a pontos specifikációt a gyártó e tekintetben nem közli, azonban egészen addig, amíg a működési sebességgel nincs gond, ez nem is lényeges.

A rendszernek alapvetően három feladata van: feldolgozni a képet, eltárolni azt és szükség esetén (vagy beállítástól függően) eljuttatni azt a felhasználó felé. A Bullet HD 1080, ahogyan arra nevéből is következtehetünk, Full HD felbontásban tud rögzíteni (ami valódi 16:9-es felvételt jelent, nem 4:3-as képarányút). A beépített képérzékelő relatív nagynak számít, 1/2,7 colos, technológiáját tekintve pedig természetesen CMOS szenzorról van szó. A képérzékelő munkáját éjszaka infra LED-ek serege segíti (32 darab), amelyek fénye elég ahhoz, hogy teljes sötétségben is 10 méter körüli hatótávolságot kapjunk.

A kamera microSD-kártyára is képes rögzíteni, azonban a memóriakártya beépítése nem túl egyszerű dolog, lévén, hogy szét kell hozzá szedni a készüléket. Ezt egyszer persze meg lehet tenni, azonban az teljesen biztos, hogy a kártyát nem fogjuk tudni rendszeresen cserélgetni, ahhoz nem elég felhasználóbarát a megoldás. Szintén felemásra sikerült a kétirányú hangátvitel megvalósítása: a mikrofon működik, ez tiszta sor, beépített hangszóró viszont nincsen, ezt szükség esetén az audiokimenetre csatlakoztatott külső egység helyettesítheti.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 27., 08:00
2018. október 19., 10:00
2016. október 6., 13:00
Hozzászólások