- 2012. november 30., 15:22
Megnéztük, mit tud a Google referencia eszköze – amelyet már az Android 4.2-es változatával próbáltunk ki.

Végre megkaparintottuk a Google referencia táblagépét, a Nexus 7-et – ráadásul rögtön a 3G-s verziót, amelynek érdekessége amellett, hogy HSPA+ hálózatokra is tud kapcsolódni, az, hogy már a 4.2-es Android fut rajta.

Külső

A Nexus 7 a Google első referencia táblagépe, amelyet, mint minden korábbi referenciamodellt, természetesen nem a keresőóriás gyárt. A vállalat az utóbbi időben viszonylag sűrűn váltja a partnereit: az első Google mobilt még a HTC készítette, majd a Samsung következett több generáción át, a legutolsó okostelefont, a Nexus 4-et viszont az LG készíti. A táblagépeknél az első „megrendelést”, a Nexus 7-et az ASUS kapta – a 10 colos verziót pedig a Samsung készíti.

E rövid kitérő után azonban térjünk most vissza tesztünk alanyára, a Nexus 7-re, amelyet tehát az ASUS gyárt. A tajvani gyártónak nem volt könnyű dolga, mert viszonylag szűk költségvetésbe kellett beleférnie – hogy pontosan mennyibe, azt persze nem tudjuk. A Nexus 7 induló ára Amerikában 200 dollár volt, azonban szinte biztos, hogy a Google ennél valamivel többet fizet az ASUS-nak készülékenként; az igazság valószínűleg sosem fog kiderülni. Az minden esetre biztos, hogy az ASUS mérnökei a feladatot remekül oldották meg, és ezt annak ellenére mondjuk, hogy a Nexus 7 külsőre semmilyen szempontból sem számít „legnek”.

Sőt, egy teljesen átlagos készülékházzal van dolgunk, amelyen viszont jól látszik, hogy olyan gyártó rakta össze, akinek már bőven van tapasztalata a táblagépek gyártásában. A formavilág teljesen átlagos: a sarkok lekerekítettek, a hátlap pedig a széleknél ívelt, így a Nexus 7-nek csak egy egyen minimális, pár mm-es oldalsó keret jutott csupán. A készülék esetében alapvetően a fekete szín dominál, de az oldal (ami inkább él) szürke. Mondanánk, hogy ezüst, mert az eredeti cél valószínűleg ez volt, azonban a műanyag festése nem sikerült elég jól ehhez. Az anyaghasználat miatt a tömeg egészen alacsony, mindössze 340 gramm, a készülékház mérete pedig 198,5×120×10,5 mm.

Az előlapon ezúttal is a kijelző dominál. A 7 colos panelt relatív vastag káva veszi körül, de ettől még a Nexus 7 elég keskeny ahhoz, hogy egy kézben is kényelmesen tudjuk tartani. A panelt (és a kávát) Corning üveglap védi. Az előlap egyhangú világát ezúttal szinte semmi sem töri meg: bár a gépet az ASUS gyártja, hivatalosan Google hardverről van szó, így márkajelzés előre nem kerülhetett, gombok pedig azért nincsenek, mert az Android 4.2 kezelőfelülete szoftveres gombokat is tartalmaz. Az előlap azért nem teljesen üres, felső (vagy jobb) szélén az előlapi kamera nyílását, mellett pedig a fényerősségmérő szenzor ablakát fedezhetjük fel.

A hátlap (is) műanyagból készült, de igényes, textúrázott kialakítást kapott; az apró bemélyedéseknek köszönhetően a gép nem csúszik ki a kezeink közül. A hátoldal majdnem teljesen üres, ha nem számítjuk a nexus és az ASUS feliratokat, akkor csak a hangszóró nyílása helyezkedik el itt. Rögtön hozzátesszük, hogy ez nem a legjobb helyre került, mert, ha az oldalra fordított Nexus 7-et két kézzel fogjuk, szinte biztos, hogy legalább egy részét el fogjuk takarni a nyílásnak. A tablet alsó részén találunk egy igen igénytelen módon felragasztott matricát is, amely a sorozatszámot és még néhány egyéb információt tartalmaz – ezt természetesen ajánlott eltávolítani.


A tablet „oldalsó” csatlakozói és kezelőszervei teljesen átlagos elrendezést mutatnak. A hosszabb oldalak közül a felső tartalmazza a bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzót és egy mikrofonbemenetet, az alsó a SIM-kártya foglalatát, egy második mikrofont és a dokkoló csatlakozóját, a hangszóró felőli rövidebbik oldalon pedig a microUSB csatlakozót és a hangkimenetet találjuk.

A Nexus 7 csomagolása igényes és elég apró is. A dobozban a táblagép mellett túl sok kiegészítőt nem találunk, de az árfekvést is figyelembe véve az lett volna a meglepő, ha a töltőfejen és a microUSB-kábelen kívül mást is rejt a doboz.

Címkék
Hozzászólások