- 2013. február 18., 12:00
Nálunk nem túl olcsó, a biztos terméktámogatás miatt mégis jó vétel lehet a Google legújabb referenciakészüléke.
Hirdetés

Az LG már a Google előző referencia okostelefonját is nagyon szerette volna gyártani, a Galaxy Nexusra szóló megrendelést azonban (ismét) a Samsung kapta. A 4.2-es Android referenciamodelljeként szolgáló Nexus 4-et viszont végre megkapta a vállalat – természetesen mi is kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tud az eddigi legolcsóbb (az amerikai árak alapján számolva), de ezzel együtt a legerősebb Nexus mobil.

Külső

A Nexus 4 csomagolása a Google korábban nálunk járt referencia tabletjének, a Nexus 7-nek a csomagolását idézi, persze annál azért kisebb, hiszen a dobozban ezúttal nem egy 7 colos kijelzővel szerelt táblagép, hanem egy 4,7 colos kijelzővel szerelt mobiltelefon lapul. A doboz igényes, fekete színű, viszont a telefonon és a töltőn (töltőfej + microUSB kábel) kívül nem sok minden rejt, egyedül a SIM-kártya fiókjának kitolására használatos apró tű érdemel még említést.

A Google korábbi referenciamodelljei mind különleges, extravagáns külsővel bírtak, és ez az LG készüléke esetében sincs másképpen. A mérnökök gyönyörű formát álmodtak meg a mobilnak, amelynek egyik legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy vékony, mindössze 9,1 mm-es. Az iPhone 5 még az LG mobiljánál is vékonyabb, de gyanítjuk, hogy a formavilág megálmodásakor az Apple telefonja példaként szolgált – no, nem, mintha a Nexus 4-et és az iPhone 5-öt össze lehetne egymással keverni, azonban tény, hogy az LG mobilja is olyan, mintha szabályszerűen kilapították volna, az előlapja és a hátlapja is tökéletesen sík. A vékonyságra a mérnökök ráerősítettek azzal is, hogy a telefon oldalát a hátlap felé eső részeken kb. 45 fokban lecsapták.

A készülék borítása műanyagból készült, az előlapot pedig Gorilla Glass védi a sérülésektől. A kijelző körüli káva az egyik legvékonyabb a jelenleg piacon lévő mobilok között, részben azért is, mert nemcsak a telefon előlapja és hátlapja egyenes, hanem az oldalak is azok. A felső és az alsó él viszont ívelt, és az előlap oldalai is szépen belesimulnak a felületbe, így a formavilág unalmasnak semmiképpen sem mondható. Az előlap és az oldal találkozásánál egy vékony, fémszínű keret fut végig. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, illesztési hibák nincsenek. Az előlapon a 4,7 colos kijelző terpeszkedik; érdekesség, hogy mivel itt nincsen LG felirat (a Google referencia eszközein általában elöl nincsen márkajelzés), az előlap teljesen szimmetrikus, és csak a hangszóró rácsa valamint a kamera elhelyezkedése alapján tudjuk megmondani, hogy melyik a mobil felső része. Az előlapi kamera egyébként a jobb oldalra került, míg balra, rejtve, a fényerősségmérő szenzor és a közelségérzékelő helyezkednek el. Az LG egy visszajelző LED-et is épített a Nexus 4-be, amely szokatlan helyre, alulra került – és alapesetben szintén nem látszik.Gombokat hiába keresnénk a telefonon, hiszen már az LG is az Androidban lévő szoftveres megoldásokra támaszkodik – egy referenciamodellnél furcsa is lenne, ha nem lépte volna ezt meg a korai vállalat. Túl sok gomb oldalt sincsen, csak a bekapcsológomb és a hangerőszabályzók kerültek fel a Nexus 4-re, előbbi a jobb, utóbbi pedig a bal oldalra. A hangerőszabályzó gombok alatt találjuk a SIM-kártya helyét is, amely helytakarékossági okokból természetesen micro-SIM. A felső él ad otthont a fülhallgató kimenetnek és az egyik mikrofonnak, alul pedig a microUSB-t és a beszéd során használatos mikrofont találjuk meg – plusz azt a két csavart, ami a készülékházat összetartja.

A hátlap kialakítása szintén különleges, hiszen üveg borítja ezt is, ráadásul az alatta lévő műanyag apró négyzetekre van felosztva, és minden négyzet másfelé tükrözi vissza a fényt, így a hátsó rész csillog (és a csillogás folyamatosan változik is).

A megoldás látványosnak látványos, de egyben sérülékennyé is teszi a telefont: a nálunk járt tesztpéldányon több hajszálvékony karcolást is felfedeztünk. A fő kameramodul természetesen hátra került. A szenzort az LG érdekes módon nem hangsúlyozta ki, viszont a kamerához tartozó segédfény markáns megjelenésű.

A telefon 133,9×68,7×9,1 mm-es méretével már simán a tepsifonok közé sorolható, 139 grammos tömege viszont nem sorolja a Nexus 4-et a nehéz mobiltelefonok közé.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. december 18., 12:00
2011. augusztus 31., 15:00
2012. november 30., 15:22
2014. augusztus 22., 08:00
Hozzászólások