- 2013. március 12., 13:00
Kipróbáltuk, mit tud a Samsung 11,6 colos, billentyűzetes dokkolós, Windows 8-at futtató táblagépe.

A Windows megjelenésével egy időben a tablet-notebook hibridek is szép számmal elkezdtek szaporodni. Mint minden öszvérmegoldásnál, így ezeknél a kütyüknél is többféle szemlélet alapján lehet magát a hardvert megálmodni; lehet például kicsi és könnyű, de csak Windows RT-t futtató táblagépet készíteni és lehet olyan eszközt is, amely a Windows 8-at egy izmosabb asztali gép teljesítményével futtatja. E két kategória között kompromisszumos megoldást jelentenek az Intel Atom alapú gépek, amelyek teljes értékű Windows 8-at futtatnak, de teljesítményük csak a hétköznapi szórakozásra elég, komolyabb feladatokhoz már nem. Mostani tesztünk alanya, a Samsung ATIV smart PC ezt a köztes kategóriát erősíti – részben arra is kíváncsiak voltunk, hogy ezen gépek mellett a Windows RT-nek van-e a piacon keresnivalója.

Külső

Az ATIV smart PC-re kétféleképpen lehet nézni: mondhatjuk, hogy egy olyan netbookkal állunk szemben, amelynek „levehető a kijelzője”, de azt is mondhatjuk, hogy a masina valójában egy táblagép, amelyhez egy billentyűzetes dokkolót is kapunk. Lévén, hogy netbookot most már hivatalosan egyetlen gyártó sem készít, ráadásul a levehető kijelző azért nem is fedi teljesen a valóságot (nem a kijelzőt vesszük le, hanem gyakorlatilag a teljes gépet), mi ez utóbbi verzióra voksolunk.


Az ATIV smart PC „táblagépes részén” jól látszik, hogy a Samsung nem először gyártott tabletet, a dizájn összességében nagyon rendben van. A készülék külsőre semmi meghökkentőt nem mutat, de a kijelző képátlója miatt (ami 11,6 col) mégis különleges, az átlagosnál nagyobb példányról van szó. Az ATIV smart PC nem túl meglepő módon elég sok hasonlóságot mutat a korábban nálunk is járt Samsung Galaxy Note 10.1-gyel, a két gép előlapja mellett formájában és a felhasznált anyagok tekintetében is sok rokonságot mutat.

Az előlap az érintőképernyő miatt természetesen fényes borítást kapott, viszont a Samsung jó szokásához hűen ezúttal sem fekete, hanem kékes-szürke kávát használ, így a gép valamennyire azért kilóg a táblagépek egyhangú mezőnyéből. A kávát világoskék keret veszi körül, ami valójában a gép oldala (viszont a Samsung táblagépeivel ellentétben az oldallap nem a hátlap része).

Az előlap két rövidebbik oldalán kaptak helyet a hangszórók, lent a Windows gombot, fent pedig a Samsung feliratot, az előlapi kamerát és a fényerősségmérő szenzort találjuk. Utóbbi valójában két érzékelőt is jelent, a második „ablak” mögött az az érzékelő található, amely alapján a gép tudja, ha lecsuktuk.Táblagéphez képest az ATIV smart PC oldalán elég sok csatlakozót találunk: fent a fülhallgató/mikrofon, a beépített mikrofon, a bekapcsoló gomb, a bekapcsolást jelző LED, a képernyő elforgatását tiltó hardveres gomb, egy USB, egy második beépített mikrofon, a microSD- kártyahely, valamint, 3G-s verzióról lévén szó, a SIM-kártya helye található. Bal oldalra a hangerőszabályzó gomb és a micro-HDMI kimenet, lentre pedig a tápcsatlakozó és a dokkoláshoz szükséges rögzítők valamint a dokkoló csatlakozója kerültek. Teljesen nem üres a jobb oldal sem, innen a stylust tudjuk kihúzni, amely természetesen kapacitív elven működik és egy gombot is tartalmaz. A műanyagból készült, de azért igényes hátlap csak a hátsó kamerát és a hozzá tartozó LED-es villanót rejti. Az illesztések, ahogyan azt a Samsungtól megszokhattuk, a műanyag készülékház ellenére teljesen rendben vannak, azt ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a szilárdság nem teljesen jó, túlságosan nagy erő nem kell ahhoz, hogy a gépet enyhén meghajlítsuk. A kialakításból adódóan a tabletben sem akkumulátort nem lehet cserélni, sem bővíteni nem lehet.

A táblagéppel ellentétben a billentyűzet fémből készült, a rajta található klaviatúra pedig majdnem teljes értékű. A dokkolóba a táblagépet egyszerűen csak be kell csúsztatni, az eltávolításhoz pedig egy gombot kell megnyomni, ez oldja a reteszeket. A tartó nem fix állású, így a tablet és a billentyűzet együtt notebookként is használható – a két egység szétválni biztosan nem fog, de azért a rögzítés annyira nem tűnt stabilnak, mint egy notebook esetében. A dokkolásnál apró kényelmetlenséget jelent, hogy a töltőcsatlakozó alulra került, ezért dokkolás előtt a töltőt ki kell húzni, és a kábelt át kell dugni a dokkolóba.

A dokkoló további extra funkcióként tapipaddal is rendelkezik, valamint található rajta kettő USB 2.0 csatlakozó is. Bár kézenfekvőnek tűnik, a Samsung akkumulátort sajnos nem épített be a dokkolóba, így az a nagy tömeg ellenére plusz energiával nem képes ellátni az ATIV smart PC-t. A tablet 304×189,4×9,9 mm-es, dokkolóval együtt (összecsukva persze) a vastagság 20,5 mm-re nő. Az ATIV smart PC tömege 744 gramm, amelyet a billentyűzet majdnem kétszerez, notebookként 1,45 kg-ot nyom a készülék.

Hozzászólások