- 2013. április 17., 13:00
A Panasonic legjobb 2D tévéjét már teszteltük, most megnéztük a nagytestvért, amely már 3D megjelenítésre is képes.
Hirdetés

Az E sorozat a Panasonic 2013-as LCD termékpalettáján a legjobb csak 2D megjelenítésre képes szériát jelzi, a rokon ET sorozat viszont a 3D-s modellek között képviseli a belépő szintet; ezúttal az ET60-as sorozat 47 colos tesztpéldányát próbáltuk ki.

Külső

Mivel korábban már a Panasonic teljes 2013-as kínálatát láttuk (először a CES-en, majd az európai, Nizzai bejelentésen is), tudtuk, hogy mire számíthatunk a TX-L47ET60E kicsomagolásakor: arra, hogy a dobozból az utóbbi évek egyik, ha nem a legelegánsabb LCD-tévéje fog kibújni. A Panasonic azzal együtt, hogy tavaly az LCD-tévéket helyezte a fókuszba, rögtön arra is ráfeküdt, hogy a tévék olyan külsőt kapjanak, amivel dizájnban is felvehetik a versenyt a konkurensekkel – elsősorban a Samsung és az LG készülékeivel.

Az ET60-as sorozatot a korábban nálunk járt E6-os szériához – külső jegyek alapján – rokoni szálak fűzik, mostani tesztünk alanyára is a letisztult formavilág és a hihetetlenül vékony káva jellemző. A TX-L47ET60 azonban magasabb kategóriát képvisel, ami az anyaghasználaton is meglátszik; a készülék kávája fémből készült. Ez igazán elegánssá teszi a tévét, de nemcsak a dizájn miatt (és a zéró ujjlenyomatgyűjtő képesség miatt) örülhetünk ennek, hanem azért is, mert a 3D tévék esetében kifejezetten hátrányos, ha tükröződik a káva – erről a TX-L47ET60E esetében viszont, értelemszerűen, szó sincs.

A Panasonic a feliratok többségét ezúttal is lespórolta, viszont a keret annyira azért nem vékony, mint a 39 colos E6-os esetében, így a márkajelzés kiválóan elfért a káva alsó részén. Oldalsó (végigfutó) fémkeret az ET60-as tévék esetében nincsen, a káva alatt lévő áttetsző „betét” viszont mostani teszünk alanyánál is megtalálható. Ez majdnem csak látványosság, de, hogy mégse teljesen az legyen, bal oldalán találjuk a bekapcsolást jelző LED-et, a távirányító érzékelőjét és a környezeti fényerősséget mérő szenzort. A káva formája két oldalt és felül egyébként teljesen szögletes, lent viszont csapott – ez optikai tuningnak is kiváló, mert az alsó él sem tűnik annyira vastagnak, mint amilyen valójában.

A vékony keret rengeteget dob egyébként a dizájnon, a tévé bármilyen szobában kiválóan mutat. És, ahogyan a 39 colos E6-os tesztünknél elmondtuk, a Panasonic dizájnja teljesen egyedi, nem tűnik úgy, mintha a mérnökök bárhonnan máshonnan merítettek volna ihletet. A Panasonic a külső miatt még akkor is dicséretet érdemel, ha a vékony keret egy kis trükközés eredménye: valójában a kép nem „megy ki” a keret széléig, minden oldalnál néhány milliméternyi fekete sáv marad.

A tévé talpa (amely igény esetén teljesen leszerelhető, sőt, valójában külön kerül ki a csomagolásból), ezüstszínű fényezést kapott, azonban a borítása (a nyak borításával együtt) műanyag. Ennek túl nagy jelentőséget nem érdemes persze tulajdonítani, de jobb lett volna, ha a káva és a talp nemcsak színben, hanem anyagban is igazodik egymáshoz.

A tévé hátsó fertálya majdnem tökéletesen rendben van, a Panasonic (az E6-osokkal ellentétben) még arra is figyelt, hogy a csatlakozók oldalra nézzenek, így aki a TX-L47ET60E-t a falra szerelné fel, annak sem lesz gondja azzal, hogy a kábeleket hogyan igazgassa el a tévé és a fal között. Az, hogy a hátsó rész csak majdnem tökéletes, az annak tudható be, hogy a Panasonic valamiért az idei tévékre csak három HDMI bemenetet szerelt (még a csúcskategóriás készülékeken is csak ennyi digitális bemenet van), ez pedig bizonyos esetekben akár kevésnek is bizonyulhat.

Oldalra a 3 HDMI mellett két USB port, egy SD-kártya adapter, a fülhallgató kimenet és a digitális (optikai) hangkimenet néznek, lefelé pedig az Ethernet port, az antennabemenet (analóg, DVB-T/C), a D-Sub, a SCART (adapterrel) és a komponens/AV csatlakozók. Egyeseknek a negyedik HDMI mellett hiányozhat az S/PDIF hangkimenet is.

Hátul található, de kialakítása folytán mégis majdnem teljesen laposan fogadja a kártyát a CI adapter foglalata, és meg kell említenünk még azt is, hogy a készülék WLAN adaptert is tartalmaz – amely szokás szerint a nyak mellé került, így elvileg minden körülmények között jó vételi lehetőséget kapunk.

Címkék
Hozzászólások