- 2013. május 21., 13:00
Megnéztük, mit tud a Synology ARM processzoros, otthoni (és kisirodai) felhasználóknak szánt hálózati adattárolója.

Külső

Bár a Synology rendszeresen frissíti termékpalettáját, a dizájn alapján ezt nem minden termék esetében mondanánk meg; a DS413j ezt a megállapításunkat kiválóan meg is erősíti, ugyanis mostani tesztünk alanya, a DS413j külsőre pontosan egyezik a DS407-tel, a színt leszámítva.

Aki a tajvani vállalat modellszámozási gyakorlatával tisztában van, azt tudja, hogy az utolsó két szám a megjelenés évét jelenti, azaz a DS413j dizájnja hatéves (sőt, valójában hét, mert a CS-406 is ezt a külsőt használat már), a kütyü külseje alapján tehát semmi esetre sem mondható mai csirkének. Ez persze csak akkor baj, ha a kiindulási alap valamiért nagyon nem volt szerencsés, a DS413j esetében ilyenről pedig azért nincsen szó – azzal együtt, hogy sem a formaterv sem az anyagválasztás nem olyan, hogy kiemelje a készüléket a NAS-ok népes mezőnyéből. Bár a borítás nagyobb része fémből készült, az alumínium fényezése ezúttal nem sikerült olyan szépre, ráadásul a fém és a fehér műanyag együtt nem szerintünk nem is kelt harmonikus hatást.

Mivel a forma 2006-os fejlesztés, régóta „velünk” van, a jellegzetes, befelé csapott „homlokról” már messziről felismerhető, hogy egy Synology termékkel van dolgunk. A típusjelzésben a j az „egyszerűbb”, otthoni felhasználóknak szánt kivitelt jelenti, ennek megfelelően túl sok csatlakozóra és gombra nem érdemes számítani. Elöl gyakorlatilag csak a bekapcsoló gombot találjuk (amely működés közben világít is, kék színnel), néhány visszajelző LED társaságában (Status, LAN, HDD 1-4), hátra pedig a tápcsatlakozó, a gigabites LAN és két USB port kerültek. WiFi nincsen, ami kényelmi szempontból nem a legjobb, azonban az is tény, hogy a Synology olyan sebességet ígér, amelynek kiszolgálásához a vezeték nélküli kapcsolat messze nem lenne elég.

Hátul két nagy szellőzőnyílást is találunk, amelyek mögött két légkavaró is elhelyezkedik. A két 80 mm-es légkavaró előnye, hogy kisebb egyéni teljesítmény, ergo hangtalan működés mellett is képesek elegendő hőt elvezetni, így a NAS szerencsére nem tartozik a hangosabb kütyük táborába – érdekes módon ez egyébként a készülékházon eszközölt egyetlen módosítás az első megjelenés óta.

A készülék alsó részén igazán sok látnivaló nincsen, de annyit érdemes megjegyezni, hogy a NAS gumiból készült tappancsokon áll, amelyek elnyelik a HDD rezgéseit (de legalábbis a rezgések nagyobb részét).

A Synologytól megszokott módot a NAS csomagolása egészen nagy, de ennek a legnagyobb oka természetesen az, hogy maga a NAS sem nevezhető éppen kicsinek a maga 17×23×18,5 cm-es méretével. A doboz a szokásos kiegészítőket tartalmazza, így némi dokumentáció mellett a tápegységet, egy tábkábelt, Ethernet kábelt és a szerelésez szükséges csavarokat kapjuk meg a DS413j mellé.