- 2013. augusztus 5., 13:00
Kis méretű, kézbe simuló univerzális távirányító TV-hez, DVD-hez, műholdvevőhöz, házimozi erősítőhöz.

Külső

Univerzális távirányítóból már Dunát lehetne rekeszteni annyi fajta és féle kapható. Az egyszerűbb változatok csak előre programozott kódsorozatok kiküldésére alkalmasak, így csupán a gyárilag támogatott készülékekkel használhatók, a komplexebb megoldást kínáló modellek viszont akár taníthatók is. A Hama által forgalmazott, Thomson márkanév alatt megjelent ROC3205 jelű infravörös univerzális távirányító az előre programozottak közé tartozik. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi gyártó különféle készülékét támogatja; aki kíváncsi a teljes listára, töltse le a kezelési útmutatót, ebben megtalálható a részletes lista.

A kis távvezérlőt nem dobozban, hanem PVC csomagolásban kapjuk, ami a környezetvédelem szempontjából nem a legjobb választás, viszont nyilvánvalóan látványosabb a csomag így, mint egy újrahasznosított, papírból készült dobozban.

A távirányító formáját tekintve leginkább egy kijelző nélküli szétcsúsztatható telefonhoz hasonlít, alsó részein erős lekerekítésekkel. A kézbesimuló idomok alapvetően kényelmessé teszik, bár az alsó gombok talán egy kicsit túl lentre kerültek. A gombok nagyon lágyan járnak, s anyaguk is puha. Ez lesz, akinek tetszik, lesz akinek nem: megítélés kérdése, hogy kinek hiányzik egy kis visszajelzés arról, mikor is van lenyomott állapotban az adott gomb.

A fő panelen csak a legfontosabb beállításokhoz találunk gombokat, úgy, mint ki/bekapcsoló, eszköz kiválasztása (TV/DVD/SAT), program léptetés, hangerő szabályozása, AV mód, teletext ki/belépés, lejátszás, stop, gyors előre/hátra léptetés, felvétel, illetve pillanatmegállítás, valamint a shift gomb megnyomása után négy irány, menü és kilépés. Ha számbillentyűkre is szükségünk van, akkor szét kell csúsztatnunk a távirányítót; így bukkannak elő a számgombok, illetve a beállításhoz szükséges setup gomb is. Végül, de nem utolsó sorban ezen a panelen érhető el a kép oldalarányának beállítására szolgáló gomb is.

Az univerzális távirányító energiaellátásáról két darab CR2032-es lítium gombelem gondoskodik.

Használat közben

Mielőtt használatba vennénk a távirányítót, be kell állítanunk a vezérelni kívánt eszközt. Ehhez többféle módot is kínál a távvezérlő.

A legegyszerűbb az, amikor a Power gombot lassan nyomkodva megkeressük a kívánt modellt. Ehhez először a készülék saját távirányítójával be kell kapcsolnunk a készüléket, majd meg kell keresnünk a kezelési útmutatóban a gyártó kódját (1-8). Ezt követően a Setup gombot 2 mp-ig nyomvatartva léphetünk be a beállítás módba. A kód beírása után a Power gombot addig kell nyomkodjuk 1-2 mp-es szüneteket tartva, amíg a készülék ki nem kapcsol. Ha ez megtörtént, az OK gombbal nyugtázhatjuk a beállítást. Bár ez a mód egész egyszerű, sajnos nem minden gyártó terméke programozható így, pl. sem az LG, sem a Samsung nem szerepel a főbb gyártók között – valószínűleg egyébként azért, mert ezen gyártók az átlagosnál jóval több kódkiosztással dolgoznak.

A lényeg az, hogy esetükben a másik módszert kell követnünk, jelesül a készülék kódját manuálisan kell beírnunk. Az eljárás hasonló a gyártó kiválasztásának menetéhez, de ez esetben már négyjegyű kódot kell beírnunk. A folyamat nemcsak azért lassabb, hanem azért is, mert minden kód beírása után tesztelni kell, hogy működik-e a távvezérlő. Amennyiben nem, úgy a gyártóhoz tartozó következő négyjegyű kódot kell bepötyögnünk. Ez jóval macerásabb megoldás, hiszen akad gyártó, ahol tucatnyi (vagy még több) kód is megtalálható. Ha találtunk egy olyan kódot, amivel a tévét ki-be tudjuk kapcsolni, ellenőrizzük, hogy a további funkciók is működnek-e; elképzelhető, hogy nem, ebben az esetben folytassuk a kódkeresést. A kiválasztott készüléket a távirányító természetesen elraktározza, így a kódot csak az első használat előtt kell beírni – ennyinek bele kell férnie.

A tévé után kiválaszthatjuk a következő eszköztípust – a beállítása folyamata hasonló, mint a tévé típusának megadása.

Ha megvagyunk, akkor más dolgunk nincs, mint hátradőlni és élvezni az univerzális távirányító előnyét, nevezetesen azt, hogy a nappaliban található minden eszközt végre egy készülékkel tudunk irányítani.

Hozzászólások