- 2013. augusztus 12., 13:00
Az elődhöz, az Xperia S-hez képest sok helyen változott az Xperia SP - de vajon minden esetben a jó irányba?
Hirdetés


some text

Mostani tesztünk alanya, a Sony az Xperia SP a tavalyi (egyik) csúcsmodell, az Xperia S utódja. A két telefonon nagyon jól lemérhető, hogy az okostelefonok piaca mennyire gyorsan fejlődik: az Xperia S a maga idejében (a készülék a 2012-es Mobile World Congressen mutatkozott be) a gyártó abszolút csúcskészüléke volt, az Xperia SP viszont már „csak” felsőkategóriás elsősorban az Xperia Z és különféle mutációinak árnyékában. A Sony számos dolgot megváltoztatott – tesztünkből kiderül, hogy a módosítások inkább előnyt vagy inkább hátrányt jelentenek.

Külső

Az Xperia család egyik legújabb tagjának számító mobil a Sonytól megszokott csomagolásban érkezett, azaz egy lapos, négyzet alakú dobozban, amely fekete és fehér színekben pompázik. Rajta a készülék néhány fontos jellemzőjét és néhány képet találunk. A dobozt kinyitva maga a telefon, tovább ásva pedig az adatkábel, a töltőfej és a fülbedugós headset került elő, meg persze a használati útmutató.

A készülékház maga műanyagból készült, de ez csak a hátlapon érhető tetten: az Xperia SP kapott ugyanis egy vékony, fémből készült keretet, előlapja pedig karcálló Gorilla Glass üveg. Ez utóbbi nagyon fontos előrelépés az Xperia S-hez képest, amelynek előlapja szinte már attól is megkarcolódott, ha ránéztünk. Az összeszerelés minősége nem rossz, de azt megállapíthatjuk, hogy a Sony mérnökei hátlapot továbbra sem tudnak tervezni: s levehető fedél alatt ugyanis, a kamera környékén, egy üres hely tátong, ha a műanyagot itt benyomjuk, akkor kattogó hangot hallhatunk.

Az előlapon egy 4,6 hüvelykes képernyő foglal helyet, alatta találjuk a mikrofont és egy átlátszó csíkot, amely az értesítő LED-ek fényét szórja. A kijelző felett helyezkedik el a Sony felirat, az előlapi (VGA) kamera, a fény- és közelségmérő szenzorok valamint a beszédhangszóró. Feltűnő, hogy a kijelző alatt nincsenek gombok, mégpedig azért, mert a telefon már az Android 4.1-gyel jelent meg, így a Sony teljes egészében a szoftveres alternatívákra támaszkodott.A mobil jobb oldalán felülről lefelé haladva megpillanthatjuk a hangerőszabályzó gombpárost, a bekapcsológombot és végül egy dedikált, kétállású kameragombot. Ez utóbbi jelenléte nagy pozitívum, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a csúcskategóriás Xperia Z-re sem került külön gomb a fotózáshoz. Hogy a bekapcsoló gomb oldalt vagy fent van-e jobb helyen, arról lehetne vitatkozni, az viszont tény, hogy az Xperia SP-n legalább nem nehéz nyomogatni, ha a fülhallgatót is csatlakoztattuk a telefonhoz. Az alsó él teljesen üres, és a bal oldal valamint a felső él sem bővelkedik a csatlakozókban: előbbi felső részén a microUSB-t találjuk, utóbbi pedig a 3,5 mm-es jack aljzatot tartalmazza.

A hátlapon a 8 MP-es fő kamera, a hozzá tartozó LED-es villanó, a másodlagos mikrofon és a külső hangszóró azok, amelyeket érdemes megemlíteni. A műanyagon találunk egy NFC matricát is, amely elsősorban nem az NFC-képesség reklámozása miatt került a telefonra, hanem azért, hogy tudjuk, a mobil melyik részét kell a terminálhoz/másik eszközhöz tartani.

A Sony Xperia SP 130,6×67,1×10 mm-es és 155 grammos, tehát nem számít sem kicsi sem pedig könnyű készüléknek.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2013. október 15., 18:00
2015. október 26., 12:00
2013. április 15., 14:40
2011. december 18., 12:00
2012. november 19., 12:00
Hozzászólások