- 2013. augusztus 14., 09:00
Az Ascend G510 jött, látott és (meg)győzött. Minket legalábbis biztosan, ár/érték arányban a készülék nagyon jó.

A Huawei a legjobb úton halad afelé, hogy készülékei megkerülhetetlenek legyenek; a három évvel ezelőtti nyitás óta (amikor a Huawei az OEM gyártó szerepéből kilépve már saját mobilokkal is piacra lépett) a cég nemcsak a felső kategóriában, hanem a belépő szinten és a középkategóriában is képviseli magát. Az Ascend G sorozat (azon belül is a G300-as modell) tavaly telitalálatnak bizonyult, így kíváncsian vártuk, hogy mit tud a 2013-as Ascend G510.

Külső

Az Ascend G510 egy középkategóriás mobil, minden tekintetben, így külseje alapján is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Huawei mérnökei egy teljesen átlagos külsőt álmodtak meg a készüléknek. A telefon érdekessége, hogy elég lapos és szögletes is – ezt leszámítva azonban a mobil simán tucatterméknek mondható. A G510 bevallottan a jó ár/értékű telefonok mezőnyében kíván harcba szállni, így nem meglepő, hogy szinte a teljes borítás műanyagból készült – egyedül az előlap üveg. A műanyag persze önmagában még nem jelenti azt, hogy a kialakítással bármi gond lenne (elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Samsung is plasztikból készíti a csúcskategóriás mobiljait), az összeszerelés azonban most annyira nem sikerült jól mint azt a Huaweitől megszoktuk: a G510 a teszt során többször is meg-megroppant, ami azt jelzi, hogy az illesztések nem tökéletesek.

A G510 a kategóriában mindenképpen nagynak mondható, 4,5 colos kijelzőt kapott. Ez pontosan középen helyezkedik el, tehát geometriailag a készülék szimmetrikusnak mondható – mégsem fogja senki összekeverni a telefon alsó és felső részét, mert a kijelző felett a márkajelzés, a beszélgetéshez használatos hangszóró, az előlapi kamera és a közelségmérő kaptak helyet, lent pedig az Android esetében megszokott gombok (vissza, Home, menü) sorakoznak. Az üveglap nem speciális, de ezt ebben az árkategóriában nem is lehet elvárni.

Bár az androidos telefonok esetében a gombok szinte mindig a jobb oldalra kerülnek, a Huawei csavart egyet a kialakításon, és a bekapcsoló gombot valamint a hangerőszabályzókat a telefon bal oldalára telepítette, csakúgy, mint a töltéshez és a számítógéphez való csatlakozásra szolgáló microUSB portot is. Fent a fülhallgató kimenete árválkodik, lent pedig a beszélgetéshez használatos mikrofont találjuk.A hátlapra került az elsődleges kamera (tartozik hozzá LED-es segédfény is) és egy másodlagos mikrofon, valamint a kihangosításhoz használatos hangszóró. A hátlap eltávolítása után az akkumulátor valamint a SIM-kártya és a microSD-kártya foglalatai láthatók. A SIM-kártyát nem lehet működés közben cserélni, a memóriakártya nyílása viszont oldalra néz, így megoldható a hot-swap.

Hiába a műanyag, a telefon a 150 grammos tömegével a nehezebb modellek között tartható számon, és 134×67×9,9 mm-es méretével éppen kicsinek sem mondható. A méreteket illetően főleg a szélességgel van egyébként gond, a túlságosan széles keret miatt.

A csomagolás a megszokott kiegészítőket tartalmazza, így a telefon mellett USB-s töltőt (kábel + töltőfej) és fülhallgatót is találunk benne. Utóbbi hangminősége nem túl jó, de ahhoz mindenképpen elég, hogy telefonálni tudjuk vele.

Címkék
Hozzászólások