- 2013. október 4., 18:00
A phablet piacot eddig a Samsung uralta, most viszont a Huawei is bejelentkezett az Ascend Mate-tel.

Nemcsak az Apple, hanem a Samsung is tud termékkategóriát teremteni; ez bebizonyosodott akkor, amikor a koreai vállalat bemutatta az első Galaxy Note-ot. A méretben a táblagépek és az okostelefonok közé pozícionált, és teljes értékű telefonként is használható phabletek azóta igen kedveltek, elsősorban azok a felhasználók szeretik őket, akiknek szükségük lenne táblagépre és telefonra is, de valamiért nem akarnak két készülékkel szaladgálni. A Galaxy Note sikerét jól mutatja, hogy a Samsung már a harmadik generációnál tart, és időközben néhány versenytárs is megjelent a piacon. Ezek egyike a Huawei gyártósoráról érkezett; mostani tesztünkben az Ascend Mate-et vizsgáljuk meg alaposan.

Külső

A phabletek tesztelésénél nincsen könnyű dolgunk, mert a készülékek méretéből adódóan egy olyan kategóriát képvisel, ami eleve megosztja a felhasználókat. Akinek két eszköz helyett valamiért ideális egy 6 colos telefon, annak nyilván nem gond, hogy nap mint nap egy 163,5×85,7×9,9 mm-es telefont kell cipelni, a legtöbben azonban valószínűleg úgy fogják gondolni, hogy az Ascend Mate telefonnak hatalmas, táblagépnek viszont még nem elég nagy. A phablet kategória persze erről szól, ezzel a gyártók is tisztában vannak.

Az Ascend Mate tipikus Huawei. A készülékház szögletesnek tűnik, pedig a sarkok lekerekítettek – a telefon viszont annyira óriási, hogy ez összességében alig érződik. Nálunk a fehér verzió járt, amely színe miatt különleges, és talán nem tűnik annyira hatalmasnak, mint a fekete változat. A telefon műanyagból készült, a gyártók ekkora méretben már nem szeretnek fémet használni, mert az is megnövelné néhány grammal a tömeget; erre pedig egy 198 grammos mobilnál semmi szükség. A mobilt egy világosszürke keret fogja körbe. A Huawei Ascend Mate összeszerelésével elégedettek voltunk, az illesztéseknél nem voltak hézagok, a mobil nem recsegett, és a hátlapot sem lehetett benyomni.

Az előlapot értelemszerűen a 6,1 colos kijelző uralja, amely mellett a káva minden oldalon igen vékonynak tűnik – valójában azonban a keret teljesen átlagos, csak éppen nem szokás ekkora kijelzőt egy telefonba építeni. Fent a márkajelzést, a beszédhangszórót és az előlapi kamerát találjuk (illetve itt rejtőzik a közelség érzékelő is). A káva alatti rész viszont teljesen üres, mert a Huawei ennél a telefonnál már nem használ hardveres gombokat, hanem csak és kizárólag az Android szoftveres megoldására hagyatkozik.

A telefon bal oldalára, egy ajtó mögé került a microSD-kártya foglalata, a jobb oldalra pedig az Android esetében megszokott gombok, vagyis a bekapcsoló- valamint a hangerő szabályozásához szükséges, dupla hosszúságú gombok. Alul a mikrofon nyílása és a microUSB csatlakozó kaptak helyet, fent pedig a jack hangkimenet és a microSIM fogadásához szükséges tálca sorakoznak.

Hogy az Ascend Mate mennyire hatalmas, azt jól mutatja az is, hogy a fényképező nyílása és a hozzá tartozó LED-es villanó valamint a Huawei márkajelzések mennyire eltűnnek a hatalmas, a széleken enyhén ívelt hátlapon.

Bár a telefon kialakításával összességében elégedettek voltunk, a méret mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Alapvetően egyébként nekünk nem is azzal van a gondunk, hogy a készüléket nehéz zsebben hordani – aki nadrágban szeretné hordani a kütyüjét, az nyilván nem egy phabletet fog választani –, a gond szerintünk ott kezdődik, hogy az Ascend Mate-et muszáj két kézzel használni. A hüvelykujjunkkal ugyanis gyakorlatilag lehetetlen elérni a bal felső (balkezeseknek a jobb felső) sarkot – igaz, ez minden 4,5 colos és nagyobb kijelzővel szerelt telefonra igaz.

Címkék
Hozzászólások