- 2013. október 8., 12:00
6,3 colos méretével a Galaxy Mega akár már táblagépként is értelmezhető, de a Samsung telefonként árulja. Olcsón.

A Geeks.hu hasábjain megjelent hírekből és tesztekből is egyértelműen kirajzolódik (sőt, a témával már többször foglalkoztunk külön is), hogy a gyártók a csúcskategóriás készülékek esetében kényszert éreznek arra, hogy minél nagyobb kijelzőt építsenek be. Mintha csak akkor lenne tényleg tökéletes egy mobil, ha nagy is – és egyébként úgy tűnik, hogy a felhasználóknak sem jön be teljesen az ötlet, legalábbis szerveződött már online petíció annak érdekében, hogy legyen végre egy ízig-vérig a csúcskategóriába tartozó mobil, csak éppen „kicsi”, 4,3 colos kijelzővel. Ez a kérés egyelőre még nem talált nyitott fülekre (és a kezdeti lelkesedés után a felhasználói aktivitás is alábbhagyott, hiszen április óta csak 20 ezer aláírás gyűlt össze), a Samsung azokra viszont már odafigyel, akiknek a nagy kijelző fontos, de nem akarnak kisebb vagyont fizetni egy okostelefonért. Így született meg a Samsung Galaxy Mega (rögtön két méretben is); a készülék méret alapján minimum a felsőkategóriába tartozna, hardver alapján azonban csak egy erős, középkategóriás modellről beszélhetünk.

A telefont egyébként szokás az „olcsó Galaxy Note”-nak is hívni, ám ez csak abból a szempontból állja meg a helyét, hogy a két termékkategória hasonlóan nagyméretű kijelzőkkel operál – a Mega esetében azonban nem kapunk tollat, így a Note legnagyobb előnyének tartott kiegészítőről le kell mondanunk.

Külső

Amellett, hogy manapság trend a nagyobb kijelzők beépítése, trendnek számít az is, hogy a gyártók a csúcsmodell dizájnjára hajazó kütyükkel jelennek meg az alsóbb kategóriákban is. Ez alapján nem meglepő, hogy a Galaxy Mega pontosan úgy néz ki, mint egy szteroidokon hizlalt Galaxy S 4; vagyis aki látta már a koreai gyártó idei csúcsmodelljét, és van egy kis képzelőereje, az pontosan tudhatja, hogyan is néz ki mostani tesztünk alanya. A nálunk járt példány a 6,3 colos kijelzővel szerelt változat, de akinek ez már túl nagy lenne, annak eláruljuk, hogy létezik egy kisebb, 5,8 colos kistestvér is.

A Galaxy Mega 6.3 167,6×88×8 mm-es, tömege pedig 199 gramm – a mobil tehát semmilyen szempontból nem kispályás. Nemcsak nagy tenyér kell a használatához, hanem egy nagy (és erős) zseb is, feltéve persze, hogy nem a táskában szeretnénk hordani. A Galaxy Mega mérete véleményünk szerint már túl van azon a nagyságon, amikor még nem néz ki viccesen, ha a fülünk mellé tartjuk – így elsősorban olyan tulajdonost képzelünk mellé, aki inkább kihangosítóval vagy bluetoothos fülessel fogja használni.

Az egykezes használat szinte teljesen kizárt

A telefon műanyagból polikarbonátból készült, de a Samsungtól igazából nem is vártunk mást, hiszen az aktuális csúcsmodell is műanyagból van, ráadásul, ha a Mega fémházat kapott volna, valószínűleg még nehezebb lett volna. A Samsung telefonok összeszerelésével komoly probléma sosem volt, ennek megfelelően a Mega illesztései is teljesen rendben vannak, még a körbefutó fémnek látszó keretnél sem ropognak az anyagok. A készülék mindössze 8 mm-es, de persze a vékonyságban segít az is, hogy a kijelző nagy, hiszen az alkatrészeket így nagyobb területen lehet szétszórni. A telefon szélessége (és nagysága) sajnos nem teszi lehetővé az egykezes használatot (még a nagykezűek is legfeljebb a kijelző felét érik el a mobilt tartó kéz hüvelykujjával), pedig a Samsung a lehetőségekhez képest nagyon, 4 mm-re tudta leszorítani az oldalsó keret szélességét.Az előlap a Samsungtól szokásos képet mutatja, így a kijelző alatt a fizikai Home gomb és az érintős menü valamint vissza gombok találhatók, és utóbbiak mögött a LED csak akkor világít, ha a gombokhoz érünk (vagy bekapcsolódik a kijelző).

A panel fölött a visszajelző LED-et, a Samsung márkajelzést, a beszélgetés során hasznát hangszórót, az előlapi kamerát és a szenzorokat (közelség- és fényérzékelő) találjuk. Az oldalsó gombok a tipikus Samsung séma alapján kerültek fel a telefonra, így jobbra a bekapcsoló gombot, balra pedig a hangerőszabályzókat helyezték el a mérnökök. Lent a beszéd mikrofon és a HDMI kimenetként és USB hostként is szolgáló microUSB (MHL, OTG) csatlakozó, fent a másodlatos mikrofon, a fülhallgató csatlakozója és az infra port kaptak helyet.

A hátlap szinte teljesen lapos, egyedül a fényképező objektívje emelkedik ki a síkjából. Az objektív mellé egy LED-es villanót is kapunk, a hátlap ezeket leszámítva csak azért lehet még érdekes, mert a kihangosításhoz szükséges hangszóró is ide került.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások