- 2013. október 15., 18:00
Kipróbáltuk a Sony 10 colos táblagépét, amely, úgy tűnik, hogy jelenleg az egyik legjobb választás Android fronton.

Bár ez a piaci részesedésén egyelőre nem látszik, a mobiltelefonjai és táblagépei minősége alapján nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Sony visszatért az élmezőnybe. Ha a vállalat tartani tudja a színvonalat a jövőben is (és miért ne tudná), az előbb-utóbb meg fogja hozni a gyümölcsét. A csúcskategóriában az idei évben a Full HD felbontású eszközök dominálnak; mi is ott voltunk a vállalat (CES-en megtartott) januári Las Vegas-i sajtótájékoztatóján, amikor az Xperia Z, 2013 első csúcsmobilja bemutatkozott. A készüléket korábban már teszteltük, most pedig nagyra nőtt testvére, a néhány hónappal később megjelent Xperia Tablet Z látogatott el hozzánk.

Külső

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy aki látta az Xperia Z-t, az látta az Xperia Tablet Z-t is. A telefon és a táblagép formavilága és az anyaghasználat tökéletesen egyezik, a két eszközt tényleg csak az különböztetni meg egymástól, hogy a táblagép – értelemszerűen – sokkal nagyobb. A méretbeli növekedésnek köszönhetően az összkép egyébként jobb is lett, legalábbis, amíg az Xperia Z-t már elég nagynak, nehezen kézbe foghatónak gondoljuk, addig a 266×172×6,9 mm-es táblagép esetében nem jelent gondot, hogy két kézzel kell használnunk. 7,9 mm-es vastagságával az Xperia Z is „penge”, az Xperia Tablet Z azonban még erre is rátesz egy lapáttal, készülékháza ugyanis csak 6,9 mm-es. A vékonyítást természetesen az tette lehetővé, hogy nagyobb az alapterület, így ugyanazokat az alkatrészeket nagyobb területen lehetett szétszórni.

Az Xperia Tablet Z amellett, hogy vékony, szögletes is. Az előlap/hátlap és az oldalak között nincsen íves átvezetés, és a sarkok esetében is egészen minimálisra vették az ívet a mérnökök. Az összkép letisztult, amely annak is köszönhető, hogy a Sony szinte semmivel sem töri meg a vonalakat, síkokat. A japán gyártó az újabb telefonjainál (2012 második fele óta) is mellőzi a fizikai gombokat, és csak a kijelzőn megjelenő virtuális változatokra támaszkodik, a táblagépeknél ráadásul már eleve ez a bevett gyakorlat, így nem lepődtünk meg azon sem, hogy az Xperia Z Tabletre nem kerültek fizikai gombok.

Az előlapot teljes egészében a kijelző uralja, ami annak is köszönhető, hogy az LCD-panel annyira sötét, hogy a kikapcsolt táblagép esetén nehéz megmondani, hogy ér véget a káva és hol kezdődik maga a kijelző. Kis tippet a bal felső sarokban elhelyezkedő Sony felirat és a fent középen lévő előlapi kamera adnak azért. Az előlap nem Gorilla Glass, de megerősített, karcálló üvegről van szó – a remélhetőleg hosszabb távon sem karcolódik majd annyira, mint a japán vállalat tavalyi készülékei esetében.

A táblagép oldala is üvegből készült borítás kapott. Első ránézésre nagyon kevés csatlakozót kapunk, de ez csak azért tűnik így, mert a Sony a dugaszokat ajtó mögé rejtette. Ennek oka az, hogy a táblagép az IP57-es szabványnak megfelelően víz- és porálló. A Sony hivatalos álláspontja szerint 1 méteres mélységben a vízhatlan állapot nagyjából 30 percig áll fent – ami bőven elég, az Xperia Tablet Z vízállósága ugyanis nem azért jó, mert így lehet vele búvárkodni, hanem azért, mert a kütyüt nyugodtan be lehet vinni a kádba vagy ki lehet vinni a kerti pancsolóba, és ott is lehet használni, és nem gond az sem, ha mondjunk esőben használjuk.Az alsó él két szélén egy-egy hangszórót találunk, az audio rendszer tehát sztereo, sőt, valójában nem is csak kettő, hanem összesen négy hangszóróval, mert a két oldal alsó részére is jutott egy-egy apró speaker. Lentre kell csatlakoztatni továbbá a microUSB-kábelt valamint a microSD-kártya foglalata is itt kapott helyet. A jobb oldalra az Xperia Z-ről ismerős, fémszínű bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó kerültek, valamint a dokkoló használata során a töltést biztosító két tüskét és a fülhallgató kimenetet is itt találjuk (utóbbi szintén szigetelt fedél alatt lapul). A táblagép univerzális távirányítóként is használható; ez a funkció nagymértékben támaszkodik természetesen az infra portra, amely a felső élre került.

A hátlap matt, így legalább ez a rész nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Az Xperia felirat mellett a hátsó fertályon találjuk a fő kameramodult, ami a lehető legrosszabb helyre, az egyik sarokba került – így nem kis megszokást igényel, hogy a táblagépet pontosan hogyan is kell tartani, mozgatni, ha azt szeretnénk, hogy a téma pontosan középre kerüljön. A hátlapon további érdekes elem az NFC logója, amely azt jelzi, hogy a chip pontosan hol helyezkedik el a borítás alatt.

Fentebb már szóltunk arról, hogy az Xperia Tablet Z már-már hihetetlenül vékony; nos, a tablet emellett még könnyű is, tömege csupán 495 gramm, így akkor sem fárad el a kezünk, ha relatív sokat kell egy kézzel tartani.

A csomagolás alapján viszont nem mondanánk meg, hogy egy csúcskategóriás termékkel állunk szemben: bár magával a dobozzal az égvilágon semmi probléma nincsen, tartalma a táblagép mellett csupán a töltéshez szükséges eszközökre (töltőfej és microUSB-kábel) és a dokumentációra korlátozódik.

Címkék
Hozzászólások