- 2013. október 18., 12:00
Bemutatunk néhány képnézegetőt, amelyeket érdemes kipróbálni a gyári alkalmazás helyett.

Sorozatunkban az Android operációs rendszert futtató okostelefonok és táblagépek használóinak szeretnénk segíteni azzal, hogy kategóriánként bemutatunk öt-öt, a maga területén jól használható alkalmazást. Nem feltétlenül a legjobb alkalmazásokat kerestük meg, próbáltunk inkább úgy válogatni, hogy az appok különböző igényeket fedjenek le. A Google Playről közel 1 millió alkalmazás tölthető le – természetesen nem ismerjük, nem is ismerhetjük mindet, és a válogatásnál szubjektív szempontokat is fontolóra vettünk, ezt kérjük, vegyétek figyelembe. Amennyire megoldható volt, próbáltunk az ingyenes appokra koncentrálni. Ha nem értesz egyet a listánkkal, semmi gond – a kommentekben várjuk a további javaslatokat, alternatívákat és azt is, hogy szerinted az általad javasolt alkalmazás(ok) miért jobb(ak) a többinél.

QuickPic

Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Letöltés

Fontosabb tulajdonságok

• Képek megjelenítése belső memóriából (és SD-kártyáról)
• Pixelpontos megjelenítés, zoom
• Automatikus elforgatás
• Videók megnyitása, animált GIF-ek
• Szerkesztés (forgatás, kivágás, átméretezés), törlés, másolás, átmozgatás
• Megosztás
• Diavetítés
• Beállítás háttérképként vagy ismerős fotójaként
• Megjelenítés térképen
• Mappák kiválasztása, kihagyása, elrejtése (jelszóval is)


Amiben jó…

A QuickPic méltán az egyik legnépszerűbb alternatíva a gyári képnézegető leváltására: a pár száz KB-os szoftver rengeteg beállítási lehetőséget tartogat, megjelenése testreszabható, képminősége kiváló sebessége pedig a legjobb az összes általunk valaha kipróbált képnézegetőt figyelembe véve. A képességei között olyan egyedi megoldások is megtalálhatók, mint a választható nézet az albumokon (mappákon) belül vagy éppen az animált GIF-ek támogatása. A QuickPic segítségével a nem kívánatos mappákat mellőzhetjük, az érzékeny információkat tartalmazó albumokat pedig elrejthetjük és akár jelszóval is levédhetjük. Az app alapesetben a teljes memóriakártyát átfésüli, de kérhetjük azt is, hogy csak egy (vagy néhány) mappát nézzen meg. Van néhány alapvető szerkesztési lehetőség is, így a fotókat nemcsak elforgathatjuk és vághatjuk, hanem megváltoztathatjuk a méretet is – ez hasznos lehet például megosztás előtt. A QuickPic megnyitja a videókat, és diavetítésre is képes. Ha ebben a cikkben csak egyetlen egy képnézegetőt mutathatnánk be, ez lenne az.

…és amiben nem

A QuickPic, ha szigorúan csak a képnézegető képességeit nézzük hibátlan; a képfeldolgozó motorja például annyira gyors, hogy az is alig látszik, amikor a szoftver nagyítás közben az aktuális méretnek megfelelően időnként újraszámolja a képet. Két dolgot róhatunk fel neki: az egyik az, hogy az online szolgáltatásokat egyáltalán nem támogatja, emellett diavetítésnél és a fotók megjelenítésénél nincsenek benne annyira látványos effektek – viszont ez utóbbi sokaknak akár plusz pont is lehet.

JustPictures!

Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Letöltés

Fontosabb tulajdonságok

• Képek megjelenítése belső memóriából (és SD-kártyáról)
• Picasa, Flickr, Smugmug, Facebook, Photobucket, 500px, Tumblr, Deviant Art, Mediastore, Microsoft Account és MediaRSS fiókok kezelése, feltöltési lehetőséggel
• Zoom
• Automatikus elforgatás
• Forgatás, törlés, átmozgatás
• Kedvencek, címkézés és kereső
• Megosztás
• Diavetítés
• Beállítás háttérképként vagy ismerős fotójaként
• Megjelenítés térképen
• Mappák kihagyása, elrejtése


Amiben jó…

A QuickPic szöges ellentéte a JustPictures!, amennyiben rengeteg online fiókhoz is tud csatlakozni, így nemcsak a készüléken tárolt fotókat nézhetjük meg vele, hanem azokat is, amelyeket korábban már feltöltöttük a Picasa, Flickr, Facebook stb. fikókunk valamelyikébe. Plusz pont jár az appnak ráadásul azért is, mert nemcsak megjeleníteni tudja az online albumokat, hanem figyelni is őket (kivéve Flickr), így értesítést kapunk, ha valahova új fotó kerül fel.
A mappákat és képeket több szempont alapján rendezhetjük (dátum, név, kulcsszó, méret), és az olyan alapfunkciók, mint a diavetítés, mappák mellőzése és elrejtése, mind megtalálhatók a programban. Van egy kereső és egy címkézési rendszer is, ám az aktuális programverzióban ez valamiért nem működött. Opcióból elég sok van, és egyedi módon a mappáknál és képeknél elérhető funkciók egy részt el is tudjuk rejteni.

…és amiben nem

Bár sok a beállítási lehetőség, a tálalás kritikán aluli: nemcsak az a probléma, hogy a menü struktúrája egy képnézegetőhöz képes bonyolult, hanem az is, hogy a funkciók egy része magyarul, másik részük pedig angolul jelenik meg. A kezelőfelület sincs igazán optimalizálva: a listás nézet igazán csak a telefonok állított kijelzőjén mutat jól, egy tableten viszont a helykihasználás erősen pazarlónak tűnik. Az előnézeti képek legenerálása is elég hosszadalmas művelet, még szerencse, hogy ezt mappánként csak egyszer kell megvárni, utána a cache-ből már szépen gyorsan betöltődnek az apró ikonok. A program készítői érdekes módon nem a hagyományos, kétujjas nagyítás mellett tették le a voksukat, a fotók méretét úgy változtathatjuk, hogy megérintjük a kijelzőt, majd egy kis idő után az ujjunkat felfelé vagy lefelé mozgatjuk.

Photo Gallery (Fish Bowl)

Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: nem
Letöltés

Fontosabb tulajdonságok

• Képek megjelenítése belső memóriából (és SD-kártyáról)
• Zoom
• Automatikus elforgatás
• Képszerkesztés (forgatás, kivágás) törlés, átmozgatás
• Kedvencek, leírás szerkesztése és kereső
• Megosztás
• Diavetítés
• Beállítás háttérképként
• Mappák kiválasztása, kihagyása, elrejtése


Amiben jó…

A Fish Bowl Photo Gallery egyike azon kevés képnézegető alkalmazásnak, amely a szokásostól eltérő nyitóképernyővel rendelkezik. Indítás után nemcsak a mappákat látjuk egymás alatt, listába rendezve, hanem a kijelző bal oldalán vagy felső részén (attól függően, hogy fektetve vagy állítva használjuk a kütyünket) három kiemelésnek is jut hely, ahova személyes kedvenceinket pakolhatjuk ki, például a legutóbbi örült buliról vagy a csemetéről (vagy akár ilyen sorrendben, kilenc hónap eltéréssel). Az interfész nem tartozik a legjobban testreszabhatók közé, de a felépítése jól átgondolt, ezért ez nem akkora probléma. Lehetőség van mappák elrejtésére, akár úgy is, hogy más szoftver se lássa a benne lévő fotókat, viszont fontos tudni, hogy jelszavas védelmet csak a fizetős verzió kínál. A fényképek megjelenítése az albumok „előtt” úsztatva történik, és a lapozás is látványos. Nagyítani a jobb alsó sarokban lévő gombokkal vagy egyedi gesztusokkal lehet, a képeket pedig, a sarkuknál megfogva, el is forgathatjuk. A Photo Gallery osztott képernyővel is használható: ilyenkor lent az albumokat, fent pedig a kiválasztott album tartalmát látjuk.

…és amiben nem

Bár a fotók közötti váltás a beúsztatásokkal látványos, a művelet lassítja a lapozást és feleslegesen fogyasztja az akkumulátort is. Az egyedi gesztusokkal történő vezérlés szerintünk nem rossz, ugyanakkor hátrány, hogy a nagyítás kényelmetlen és a széleket megfogva csak egy bizonyos méretig működik – és persze akkor azt még figyelembe sem vettük, hogy az ilyen jellegű újítások tetszése mindig egyéni preferencia kérdése is. A Fish Bowl Photo Gallery kezeli a videókat is, ami jó pont, az viszont már nem az, hogy a képek és videók nem vegyesen jelennek meg, hanem váltani kell közöttük. Emellett érdekes hiba, hogy ha kilépünk, majd visszalépünk az alkalmazásba, akkor az állapotsáv alatt néhány pixelen a háttér is látszik.

Secure Gallery

Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: igen
Letöltés

Fontosabb tulajdonságok

• Képek megjelenítése belső memóriából (és SD-kártyáról)
• Pixelpontos megjelenítés, Zoom
• Automatikus elforgatás
• Videók megjelenítése
• Forgatás, törlés
• Megosztás
• Diavetítés
• Beállítás háttérképként vagy ismerős fotójaként
• Mappák elrejtése (jelszóval, mintával is)


Amiben jó…

Ahogyan arra neve is utal, a Secure Gallery egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy képes a mappákat (és a benne lévő) fotókat jelszóval vagy mintával levédeni – természetesen nemcsak arról van szó, hogy a kérdéses mappákat a szoftver a jelszó nélkül nem nyitja meg, hanem arról is, hogy az adatokat „eldugja”, így a képeket más képnézegetővel sem lehet megnézni. Ez a képesség ideálissá teszi a szoftvert, ha a telefonon vagy táblagépen „érzékeny” fotókat is szeretnénk tárolni, mert nem kell attól tartani, hogy akár a telefon ellopása akár csak kölcsön kérése esetén illetéktelen kezekbe (vagy szemek elé) kerülnek. A Secure Galleryvel (is) van lehetőség diavetítésre, amelyet feldob kissé, hogy a program a képváltásnál effektek beillesztésére is képes. A Secure Gallery a legnépszerűbb videoformátumokat is kezeli, ami fontos lehet azok számára, akik a telefonnal gyakran készítenek hosszabb-rövidebb felvételeket is. A képek megjelenítése, a lapozás és a kicsinyítés-nagyítás gyors – ez utóbbit segíti, hogy a nagyméretű fotókat az alkalmazás átméretezi (ez kikapcsolható), ez azonban nem megy a képminőség rovására. A fotók megérintésekor a helyi menü mellett egy gyorskereső sáv is megjelenik, amivel az albumon belül villámgyorsan bárhová elugorhatunk.

…és amiben nem

Az interfész, hogy finoman fogalmazzunk, nem sikerült túl szépre, amelyet megfejel, hogy a mappák és a fotók előnézeti képének átméretezése és tömörítése kritikán aluli. Pedig a Secure Gallery cache-eli az elkészült miniatűröket, így csak egyszer kellene legyártani a képek apró változatát. A mappák jelszavas védelme jó ötlet, az viszont nem igazán tetszett nekünk, hogy a jelszó a beállításokat is védi, ráadásul kötelezően. Emellett hosszabb távon az is gondot okozhat, hogy a titkosított fotókat a szoftver a rendszermappák között tárolja, ami azt jelenti, hogy a telefon/táblagép resetelése vagy a firmware frissítésekor ezek a fotók törlődnek – ez ellen persze lehet védekezni, de nem jó, hogy plusz egy dolog van, amire ilyenkor figyelni kell. (És a teljességhez hozzátartozik, hogy minden jelszavas védelemmel működő app így működik.)

ViewPics

Platform: Android
Ár: ingyenes
Hirdetések: igen
Letöltés

Fontosabb tulajdonságok

• Képek megjelenítése belső memóriából (és SD-kártyáról)
• Picasa, Flickr, Smugmug, Facebook, Photobucket és VKontakte fiókok kezelése, feltöltési lehetőséggel
• Zoom
• Automatikus elforgatás
• Szerkesztés (forgatás, kivágás), törlés, átmozgatás, átnevezés
• Megosztás
• Diavetítés
• Beállítás háttérképként vagy ismerős fotójaként
• Mappák elrejtése


Amiben jó…

A 4 MB-os alkalmazás szép tálalásban mutatja meg a telefonon lévő fotókat, sőt, nemcsak azokat, hanem a közösségi oldalakon lévő albumokat is; a ViewPics a Facebook, Picasa, FlickR, Photobucket, Smugmug és Vkontakte fiókokhoz tud csatlakozni. Ráadásul úgy, hogy attól sem kell félni, hogy az online albumok nézegetése gyorsan lemeríti az adatforgalmi keretet, mert be lehet állítani, hogy a szinkronizálás csak WiFi kapcsolat esetén működjék. A ViewPicsben az albumokat rácsos vagy listás szerkezetben nézhetjük meg, a fotók előnézeti képe viszont mindenképpen rácsosan jelenik meg. Az előnézeti képek előállítása és a fotók megnyitása gyors, az app tehát általánosságban jól használható. Az alkalmazás sok extra funkciót nem kínál, viszont minden fontos lehetőség megtalálható benne: megoszthatjuk a fotókat, van elforgatás és képkivágás valamint diavetítés is. Arra igazából nem jöttünk rá, hogy miért jó, de képnézegetés közben még arra is van mód, hogy elindítsuk a fényképezőt (feltéve, hogy van).

…és amiben nem

A ViewPics legnagyobb hátránya az, hogy van belőle egy Pro változat is, és a készítők nagyon, de nagyon szeretnék, hogy arra váltsunk át. Ezt jelzi legalábbis, hogy a program indításakor időről időre felugrik egy kis ablak, a teljes verziót ajánlva. Kisebb kijelzőkön a felső hirdetési csík is zavaró lehet, az pedig egyenesen kényelmetlen, hogy kilépésnél mindig le kell lőnünk a további ingyenes ajánlatokra csábító ablakot. A használatot érdemben nem befolyásolja, de sokan nem szeretik azt sem, ha nagyításnál egy képnézegető az aktuális méretet számolja újra, és csak a végleges méret kiválasztásakor rajzolja ki a teljes részletességű képet – a ViewPics éppen ezt csinálja, mégpedig úgy, hogy a kép kiválasztásakor átszámolja azt a kijelző felbontásának megfelelően, és ez a kiindulási alap. Az újratöltés abszolút értelemben véve nem lassú, viszont a konkurensekhez véve az.

Hozzászólások