- 2013. október 25., 18:00
Megérkezett a Samsung okosórája – alaposan körbejártuk, hogy mennyire használható a Samsung koncepciója.

Bár sokan azt gondolják, hogy a Samsung „találta fel az okosórát”, a kategória valójában már régóta létezik, hogy mást nem mondjunk, a Sony például már a második generációnál jár, de a nagy nevek közül az LG is tett már egy rövid kitérőt ebbe az irányba, igaz, évekkel ezelőtt. Ennek ellenére a Samsungtól várta mindenki, hogy megmutatja az ilyesfajta termékekben rejlő lehetőségeket – és persze nem utolsó sorban azt is, hogy a marketingre rengeteget áldozó vállalat felpiszkálja kicsit (nagyon) a felhasználók érdeklődését.

Az okosórákkal a legnagyobb probléma egyelőre az, hogy igazából senki sem tudja, hogy mire lehet (vagy inkább mire érdemes) egy ilyen kütyüt használni, és ez egészen addig így lesz, amíg éves szinten el nem fogy néhány tízmillió kütyü – ebben az esetben remélhetőleg már lesz elég visszajelzés a gyártók felé arra vonatkozóan, hogy mi az, amit a felhasználók feleslegesnek tartanak, és mi az, amit nagyon hiányolnak a termékekből. A kisebb projekteket abból a szempontból egyébként nem is feltétlenül érdemes nézni, hogy a piaci trendeket hogyan tudják befolyásolni – a kisebb gyártók bármit is érnek el néhány év alatt, azt egy Samsung (vagy egy Apple) szinte percek alatt, egyetlen termék bejelentésével képes átformálni. Ha ebből indulunk ki, akkor jelenleg a Samsung az a vállalat, amelyeknek a legnagyobb befolyása lehet a piac alakulására.

Külső

A Samsung Galaxy Gear pontosan úgy néz ki, mint egy átlagos, férfiaknak szánt óra – nyilván nem egy Casio kvarcra kell gondolni, hanem egy elegánsabb készülékre. Tulajdonképpen semmi meghökkentő nincs benne, az egyetlen dolog, ami alapján sejthető, hogy nem egy hétköznapi termékkel van dolgunk, az az, hogy az óra szíjában jól látható módon egy kamera is helyet kapott. A számlap és a mutatók helyén természetesen egy kijelzőt van, ami egyáltalán nem tűnik nagynak, annyira legalábbis biztosan nem, hogy az óra viselése a méret miatt kényelmetlen legyen. A kijelző előtt karcmentes üveget találunk, a „számlap” kerete pedig fémből készült.

A készülékház és a szíj műanyag, a csat pedig ismét fém. Nálunk egy fehér színű szíjjal szerelt változat járt, de a Samsung többféle verzióban is készíti a Galaxy Geart, akár még narancssárga verziót is lehet belőle találni. Az órát alapvetően az érintőképernyő segítségével lehet kezelni, így érelemszerűen sok gomb nem kerül rá. A Samsung csak a jobb oldalra szerelt fel egyetlen egyet, amellyel az okosórát be- illetve kikapcsolni tudjuk, illetve, mint minden androidos kütyünél, ez a gomb egyben arra is szolgál(hat), hogy a készüléket felébresszük a készenléti állapotból. A Galaxy Gear két oldalára egy egy apró nyílás is került, ezek a mikrofonokat rejtik. Az óra töltéséhez speciális csatlakozót kapunk; sajnos a microUSB már nem fért bele a készülékházba, helyette egy sima, ötpólusú érintős csatlakozót kapunk.

Ez alapvetően nem gond, hiszen a töltés a dokkolóval szépen működik is, viszont arra így fel kell készülnünk, hogy a nap közben esetlegesen lemerült Geart nem tudjuk egy kölcsön töltővel életre kelteni, mindenképpen a saját tartóra/bölcsőre lesz szükségünk.

Amint néhány sorral fentebb már említettük, az óra nem túl nagy, viselése mégsem biztos, hogy mindenkinek kényelmes lesz. Egyrészt a kütyü relatív nehéz (73,8 grammos), másrészt az óra formája nem ívelt, így nem követi a csukló körvonalát. A „test” egyébként 36,8 mm széles és 56,6 mm „magas”, vastagsága pedig 11,1 mm. Ezen kívül nekünk a szíj kicsit merevnek is tűnt. Mint minden óra esetében, a szíj természetesen változtatható méretű, ebből adódóan a Gear akár még a legvékonyabb és a legvastagabb csuklóval rendelkezők számára is viselhető. Összezárásához pillangó csatot használhatunk, amelynek érdekessége, hogy egy apró hangszórót is rejt.

Az óra teljesíti az IP55-ös szabvány feltételeit, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnunk, ha esőben érkezik valamilyen üzenet – a Galaxy Gear a víznek és a pornak is korlátozott mértékben képes ellenállni. A korlátozott mérték azt jelenti, hogy nem gond, ha véletlenül leöntjük vagy megázik, de úszni vagy fürdeni nem lehet vele.

Ez is érdekelhet
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
2020. június 5., 17:00
Hozzászólások