- 2013. november 8., 11:00
Kipróbáltuk a Sony okosóráját, a SmartWatch 2-t. Kiderül, hogy mennyit számít a tapasztalat.

A Sony mindenképpen a prémiummárkák közé tartozik, és mint ilyen, a termékeinek rendszerint meg is kéri az árát. Az okostelefonok piacán érdekes módon kicsit más a helyzet: bár a japán vállalat csúcstelefonjai szintén az élmezőnybe tartoznak, általában olcsóbban lehet őket megvásárolni, mint a riválisok hasonló kategóriájú készülékeit. Úgy tűnik, hogy a Sony az okosórák piacán is hasonló taktika mentén képzeli el a jövőt.

Külső

A Sony SmartWatch 2 nem a Sony megszokott köntösében érkezett, azaz nem egy minimalista, apró méretű boxban kaptuk meg a kütyüt, hanem egy nagy, kocka formájú dobozban. A csomagolás műanyagból készült, és részben átlátszó, hogy az órát már kicsomagolás előtt meg lehessen csodálni. A SmartWatch 2 mellett a csomag egy rövid microUSB-kábelt tartalmaz, illetve megtaláljuk benne a dokumentációt is. Töltőfejet a Sony nem ad, ami nem a világvége, főleg, hogy a kütyüt egy normál USB portról is gyorsan fel lehet tölteni.

Az óráról már messziről látszik, hogy a Sony tervezőasztaláról származik; a formavilág éppen olyan, mint a japán vállalat csúcstelefonjai esetében. A szögletes forma és a sarkok kis ívű lekerekítése mellett árulkodó jel a kör alakú, fémszínű bekapcsoló gomb is valamint az USB csatlakozót lezáró fedél. Az óra előlapján a számlap helyett természetesen egy LCD-kijelzőt találunk, amely azonban nem foglalja el az egész felületet: felette a Sony feliratnak, alatta pedig az Androidnál megszokott gomboknak (vissza, Home és menü) is volt hely. Érdekes, és nem biztos, hogy követendő példa, hogy míg a Sony a telefonok esetében egyre inkább arra törekszik, hogy elhagyja a dedikált gombokat és a kezelőket az érintőképernyőre költöztesse, az okosóránál éppen ellenkező irányba halad. Ami még feltűnt a gombokkal kapcsolatban, az az volt, hogy nem kaptak háttérvilágítást, azaz sötétben találomra kell megnyomnunk őket. Az előlapot karcálló üveg- vagy műanyaglap védi – hogy pontosan melyik, arról nem sikerült megbízható információt szereznünk.

Az ikonikussá vált bekapcsoló gomb a jobb oldalon, míg az USB csatlakozó a bal oldalon kapott helyet. Az USB teljesen szabványos, nem kell mutatványra készülnünk, ha a lemerült órát fel szeretnénk tölteni. Az USB-t a Sony ajtó mögé rejtette, legfőképpen azért, mert így biztosítható, hogy a készülékház az IP57-es szabvány szerint víz- és porálló legyen (előbbi képesség 1 méterig és maximum 30 percig tart ki, azaz korlátozottan akár még fürdeni/úszni is lehet az órával). Ezektől eltekintve az óra oldalai üresek, persze „fentre” és „lentre” amúgy sem fért volna el semmi, hiszen itt az óraszíjak rögzítése található meg.

Az óra kialakítása elsőrangú, a szíjakról viszont ugyanez már nem mondható el: a nálunk járt verzión olcsó, szilikonból készült pántok voltak, ami mindenképpen csalódást keltő. Még akkor is, ha más kütyükkel ellentétben lehetőség van az utólagos cserére (de egyébként a Sony is árul fémszíjas verziót). A szíjjal sajnos nemcsak az a baj, hogy műanyag, hanem az is, hogy csúszik, így jó eséllyel az egyik beállításnál az óra szorítani fog, a másiknál meg már elforogni a csuklónkon.

A SmartWatch 2 a maga 42×41×9 mm-es méretével és 122 grammos tömegével nem számít nagynak, viszont túl könnyűnek sem – viselése ennek ellenére nem volt kényelmetlenebb, mint bármilyen más karóráé.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00