- 2013. november 20., 14:00
Megérkezett hozzánk is a Sony legújabb csúcsmobilja, amely elméletileg egy kompakt fényképezőt is ki tud váltani.

A Sonyt már mi is rengeteget ekéztük azért, mert nem sikerült használható fényképezőgépet pakolnia az aktuális csúcstelefonjába, ebből a szempontból az Xperia S, a T, az SP és a Z is csalódást keltő eredményt hozott. Az IFA 2013-on aztán a japán vállalat bejelentette az Xperia Z1-et, a mobilt, amelyet a mérnökök fotózásra hegyeztek ki. A telefonba 20,7 MP-es érzékelő és a szokásosnál nagyobb (de véleményünk szerint nem elég nagy) objektív került. Kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlat igazolja-e az elméletet; azaz a papíron jól teljesítő mobillal élesben is szép képeket lehet-e készíteni.

Külső

A Sony készülékeinél megfigyelhető egy érdekes összefüggés: minél magasabb kategóriát képvisel egy mobil, annál kisebb dobozba kerül. Kis túlzás persze van a dologban, de ettől az még tény marad, hogy a Sony Xperia Z1 az egyik legkisebb dobozban érkezett hozzánk. Kicsomagolás után ennek okára is gyorsan fény derült: a dobozban a telefonon kívül csak a microUSB kábelt és a töltőfejet valamint a papírokat találtuk meg, fülhallgató vagy esetleg más kábel már nem jár a készülékhez. Ez mindenképpen rossz pont; még ha a telefont a gyártó a fényképezésre hegyezte ki, egy jó minőségű fülest azért pakolhatott volna mellé.

A Sony Xperia Z1 nevéből is adódóan az Xperia Z (egyik) utódja, és mint ilyen, sok mindenben támaszkodik a január elején bejelentett testvérére. A készülék formavilága tipikus csúcskategóriás Xperia: kapunk egy vékony, elöl-hátul lapos és a sarkainál lekerekített készülékházat, fényes fekete borítással valamint szürke oldallal. A telefon előlapja karcálló üveg, és az Xperia Z-hez hasonlóan a hátsó rész sem műanyagból készült, szintén üveghez van szerencsénk. Az oldalsó rész elvileg fém – a fényezés miatt ezt egyértelműen nem lehet megállapítani, viszont valószínűleg tényleg így van, mert a kis ajtócskák roppant strapabírók. Ezek a kis ajtók természetesen a csatlakozókat rejtik, és azért volt szükség rájuk, mert a telefon az IP58-as szabvány kritériumait is teljesíti, azaz víz- és porsálló. A vízállóság ennél a készüléknél is 1 méteres mélységig és 30 percig garantált, de csak akkor, ha a fedeleket gondosan a helyükre illesztettük.

Az előlapot természetesen az 5 colos kijelző uralja, amelynek határai a telefon kikapcsolt állapotában alig látszanak. A panel feletti részen a Sony felirat és az előlapi kamera foglalnak helyet (illetve itt bújuk meg a közelségérzékelő szenzor és a fénymérő is), míg a panel alatti rész teljesen üres. Ezen persze nem kell meglepődni, hiszen a japán gyártó már régóta hanyagolja a fizikai gombokat, 5 col pedig elég nagy területet jelent ahhoz, hogy a telefont a kijelzőn megjelenő szoftveres gombokkal is kompromisszumok nélkül tudjuk használni. Érdekes megoldás, hogy a beszédhangszóró nem az üveglap alá került, hanem már a keretbe – a hangminőséget szerencsére ez a kialakítás nem befolyásolta. A hangszóró érdekessége, hogy egyben az állapotjelző LED-et is tartalmazza.

A hátsó részen a Sony és az Xperia feliratok mellett egy NFC logó is díszeleg, hogy tudni lehessen, a mobil melyik részét kell a másik eszközhöz közel tartani. És természetesen a hátlapon találjuk meg a nagy attrakciót, a 20,7 MP-es kamerát valamint a hozzá tartozó LED-es villanót.

Ahogyan korábban már említettük, az oldalsó csatlakozókat a Sony ajtó mögé rejtette. Bal oldalra a microSD-kártya helye illetve a microUSB csatlakozó kerültek, míg a SIM-et (micro) a jobb oldalon tudjuk behelyezni. Szintén jobb oldalt találjuk meg a bekapcsoló gombot és a hangerő szabályozására szolgáló gombpárost valamint a dedikált exponálót is; a Sony szerencsére nem követte el azt a hibát, mint a Z-nél, nem felejtette le a fényképezéshez szükséges gombot a mobilról. A hangerőszabályzó sajnos nem a legjobb helyre került, ha rendesen fogjuk a telefont, akkor nem esik kézre, mert túl alacsonyan van. Csak összehasonlításképpen, az Xperia Z1-nél jóval kisebb Xperia SP-n több, mint 2 cm-rel feljebb találjuk meg a hasonló gombot. Az alsó élen a mikrofon nyílása, fent pedig a fülhallgató kimenet található. Utóbbi érdekessége, hogy a Sony ezt (valamint az oldalsó dokkoló csatlakozót) nem rejtette fedél alá, a vízálló kivitelt megoldotta máshogy – ennek nagyon örültünk, hiszen a Z egyik komoly problémája volt, hogy aki sokat hallgat zenét, de zsebben hordja a mobilt, annak a kis ajtócska gyakran útban van.Az anyaghasználat illetve a megnövelt kapacitású akkumulátor miatt a telefon a Sony eddigi legnagyobb készüléke, a maga 144×74×8,5 mm-es befogadó méretével és 170 grammos tömegével. Főleg ez utóbbi nagyon sok, az 5 colos tepsik általában megállnak 140 gramm környékén; az egyszer biztos, hogy aki az Xperia Z1-gyel a zsebében mászkál, azt a szél nem fogja elfújni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00