- 2013. november 28., 11:00
A G2-n látszik, hogy az LG mérnökei a legjobb tudásuk szerint dolgoztak, és igyekeztek mindent beleadni.

Az LG-nek bejött, hogy a Nexus 4-et a Google a gondjaira bízta; valószínűleg nem kis részben köszönhető a referenciamobil fejlesztése során megszerzett tapasztalatoknak az, hogy a koreai vállalat egy csapásra a piac harmadik legnagyobb szereplőjévé vált. Darabszámban ugyan az LG egyelőre még jócskán lemaradásban van a második helyezett Apple-hez képest is, mégis a tény, hogy a vállalat olyan növekedést produkált, amire rajta kívül (a Samsungot leszámítva) senki sem volt képes, a jövőre nézve jó előjelnek számít. A G2, a vállalat jelenlegi csúcsmobilja pedig egyértelműen jelzi, hogy az LG mindent megtesz annak érdekében, hogy a megkezdett úton tovább tudjon haladni.

Külső

A jelek szerint az LG a referenciamodelltől nemcsak szoftveres megoldásokat lesett el, hanem a Nexus 4 és a G2 külsőre is feltűnően hasonlítanak egymásra – a két készülék dizájnja távolról sem nevezhető azonosnak, ugyanakkor a G2 előlapjának formája eléggé hajaz a korábbi modell megjelenésére. A G2 tipikus LG, a tervezőasztalnál nem az egyenes formákat, hanem az íveket és a lekerekítéseket részesítették előnyben. Az elsőre triviális megoldások mellett ez több apró finomságnál is tetten érhető, az előlap például nem teljesen sík, hanem a szélek mentén egy leheletnyit íves, a készülék oldalai pedig nem merőlegesek az előlap síkjára, hanem minimális mértékben kifelé dőlnek. Az összhatás pont ezektől az apróságoktól remek, pedig nagy vonalakban csak egy olyan mobilról van szó, amelyhez hasonlót számos alkalommal láttunk már eddig.

Az LG a készülékház kiöntéséhez műanyagot használt, a külsővel ennek ellenére nincs semmi baj; a mobil fogása remek, az illesztések pedig pontosak. A telefont nem lehet szétszedni, kialakítása vélhetően unibody – ennek fényében az viszont érdekes, hogy közepesen erős nyomásra a telefon hajlamos halk ropogó hangot hallatni.

Az LG G2, mint a vállalat jelenlegi legjobb készüléke, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy kicsi (értsd: nem 5 col körüli) kijelzője legyen, a koreai vállalat mérnökei ráadásul mertek nagyot álmodni, és minden eddiginél nagyobb, 5,2 colos panelt építettek a mobilba. Noha eddig tartotta magát az a mondás, hogy 5 col felett már phabletekről beszélhetünk, ezt most módosítjuk, lévén, hogy a készülék két oldalt olyan vékony kávát kapott, hogy alig nagyobb valamivel, mint a Samsung Galaxy S4: a G2 a maga 138,5×70,9×8,9 mm-es méretével csupán 1,9 mm-rel magasabb és csak 1,1 mm-rel szélesebb, mint az 5 colos kijelzővel szerelt Samsung csúcsmodell. A kijelző felett az előlapi kamera, a szenzorok, a visszajelző LED és a hangszóró rácsa látható, lent pedig az LG logó. A kijelző nemcsak oldalra „lóg ki nagyon”, hanem felfelé és lefelé is, így nem meglepő, hogy a fizikai gombokat az LG elhagyta, helyettük teljes mértékben az Androidban lévő szoftveres megoldásra támaszkodik.

Persze a telefon azért nem teljesen mentes a gomboktól, bekapcsoló gombot és hangerőszabályzót találunk rajta. Az LG mérnökei ezeket a kezelőket ráadásul egy merész húzással nem a szokásos helyre, a készülék oldalára helyezték el, hanem a hátlapra. Ez elsőre talán furcsának tűnhet, beszélgetés során ugyanakkor nagyon kényelmesnek találtuk, hogy a három kezelő éppen a mutató ujjunk begye alá esett. A gombok elhelyezkedése sajnos ezzel együtt sem tökéletes, mert ha nem telefonálás közben van szükség a kezelőkre, akkor már nem esnek pont kézre – persze, mint mindent, ezt is meg lehet szokni. A fizikai kialakítás szerencsére olyan, hogy az asztalra letett mobilon a bekapcsoló gomb nem tud véletlenül benyomódni. A hátlapon a gombok mellett a kamera valamint a hozzá kapcsolódó LED-es villanó érdemel még említést.Fentiek fényében nem meglepő, hogy a készülék oldalaira és felső élére nem sok minden került; bal oldalon csupán a SIM-kártya fiókját találjuk, fentre pedig egy másodlagos mikrofon és az infra port kerültek. Az alsó élen viszont nyüzsgés van, a fő mikrofon mellett a fülhallgató kimenet és a microUSB is itt van. A fülhallgató kimenet elhelyezkedése nem szokványos, viszont a lenti pozíció nekünk jobban bejön, mert a zenehallgatás közben zsebre vágott mobilt, ha elővesszük, egyből jól áll a kezünkben.

A telefon méretéről fentebb már esett szó, a nagyság mellé relatív alacsony, 143 grammos tömeg párosul, amivel a koreai vállalat telefonja a közepesen nehéz versenyzők táborát gyarapítja.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00