- 2013. december 10., 13:00
Mobil kütyükkel nemcsak netezni, hanem zenét hallgatni és filmet nézni is lehet; ehhez viszont jó füles is kell.

A mobiltelefonnal történő zenehallgatás nem az okostelefonokkal egyidős, jóval régebb óta van erre lehetőségünk. Mégis, az egyre népszerűbb átalánydíjas szolgáltatások (pl. Deezer, Google Play Music All Access) illetve az online rádiók miatt talán ismét időszerű erről beszélni, hiszen az okostelefonok segítségével sokkal több lehetőségünk van a zenehallgatásra, mint korábban. A jó zenei élményhez persze nem elegendő az, hogy van min és mit hallgatni, az élmény akkor lesz teljes, ha egy jó fülhallgató vagy jó fejhallgató is a segítségünkre van.

Bár evidensnek tűnik, hogy utazáshoz a fülhallgató méretéből adódóan sokkal alkalmasabb, egy jó minőségű, zárt fejhallgatóval adott esetben sokkal többet hallunk a zenéből, hiszen a környezeti zajokból kevesebb jut el a dobhártyánkig. Ráadásul készülnek már aktív zajcsökkentő rendszerrel szerelt fejhallgatók is, amelyek még hatékonyabban tudják kiszűrni a nemkívánatos zajokat – arra viszont most felhívnánk a figyelmet, hogy éppen ezért a gyalogosan közlekedők számára a zenehallgatás veszélyforrást is jelent, ezért közlekedés közben fokozott figyelem szükséges!

Szerkesztőségünkben két Thomson fejhallgató járt, egyikükért 10.000 forintot sem kell fizetni, a másik kicsit drágább – de cserébe több szolgáltatást nyújt.

Thomson HED3103

A Thomson HED3103 az egyszerűbb zárt rendszerű fejhallgatók közé tartozik, nem összecsukható, s nem rendelkezik aktív zajszűréssel. A fülhöz illeszkedő rész méretét tekintve nagyjából fél tenyérnyi, egy kicsit picinek tűnik. Talán pont a méretéből vagy éppen a párnázottság visszafogottságából adódik, hogy fülünkre helyezve érezni a füles enyhe nyomását.

A fejhallgató felépítése a kedvező ár ellenére teljesen rendben van, a párnák borítása bőrből készült, és gyönyörű varrásokat találunk rajta. Még a fejpánt teljes egészét is igényes borítás fedi. A fejpánt a magasság állításhoz a hangszórók és az összekötők közötti részen két-két fémszelvényt tartalmaz, ezek mentén mozgathatjuk a hangszóró részt.

A fejhallgató hangszórói kifelé és befelé is széles tartományban forgathatók, valamint a fel-/ledöntés is bizonyos határokon belül megoldható, így nem kell aggódnunk, hogy a fejformánk és/vagy a fejünk kerülete esetleg befolyásolja majd a kényelmet.

Az aranyozott 3,5 mm-es jack csatlakozóval ellátott, 1,5 méter hosszú kábel mellé a gyártó egy 6,35 mm-es adaptert is mellékel, így a fejhallgató nemcsak kisebb készülékekkel, hanem komolyabb erősítőkkel is használható. Specifikációja szerint a fülhallgató a 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban képes megszólaltatni a hangokat, érzékenysége 110 dB/mV, az impedancia 32 Ohm, a hangszórók maximális teljesítménye pedig 100 mW.

Ami a hangminőséget illeti, a Thomson HED3103 nem teljesített rosszul, de az árából adódóan azért nyilván a tökéletességet azért nem lehet elvárni tőle. A 40 mm-es hangszórók hangjában bőséges, már-már erőltetett basszust fedeztünk fel, részben ennek köszönhetően a magas tartomány visszafogottan szól – ami egyébként lehet akár tudatos tervezés eredménye is, mert sokak számára elsődleges szempont a mélyhang-kiemelés.

A fejhallgató ára kb. 6500 forint, ami igazán kedvezőnek mondható.

Thomson HED2303

Képességei alapján már komolyabb modell a HED2303, amely aktív zajszűrő rendszert is kínál. Dizájnja alapján ez a fülhallgató véleményünk szerint nem olyan szépen kivitelezett, mint a HED3103, kényelemben viszont ennek ellenére előrébb jár.


Ez főleg a nagyobb méretű hangszórótest miatt van így, mindenesetre hordani kényelmesebb ezt a fülest, mint a korábban említett modellt. Funkcionálisan a HED2303 ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkezik, így állítható a magasság és a hangszórók billentése is megoldott – oldalra és felfelé, lefelé egyaránt.


A HED2303-at könnyebb hordozni, ugyanis a fejhallgató összecsukható. Ráadásul jár hozzá egy kisméretű tok is, így utazáskor nem kell csak úgy, pőrén beledobnunk a fülest táskába, hanem valamennyire védett módon helyezhetjük el azt a csomagban.

A fejhallgató zajszűrős üzemmódban két AAA méretű elemmel (vagy akkumulátorral) működtethető, ilyenkor az elektronika a környezeti zaj 70 százalékát képes eltávolítani. A Thomson HED2303 kialakításából adódóan természetesen passzív módban is működik; a fülhallgatót akkor is használhatjuk tovább, ha például az elemek lemerülnek, persze ilyenkor már zajszűrés és erősítés nélkül. A zajszűrést az elemekhez képest ellenkező oldalon lévő bekapcsoló gombbal tudjuk aktiválni, a hangerő pedig a bal oldali hangszóró alján állítható be.

A Thomson HED2303-hoz két méter hosszú, mindkét végén 3,5 mm-es jack csatlakozót tartalmazó kábel jár, valamint tartozék a 6,35 mm-es adapter is erősítőkhöz, illetve kapunk egy repülőgépeken használatos, „másik végén” dupla jackes adaptert is. Specifikációja szerint a fülhallgató a 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban képes megszólaltatni a hangokat, érzékenysége 108 dB/mV, az impedancia 32 Ohm, a hangszórók maximális teljesítménye pedig 100 mW.

A fülhallgató nagyon szépen szól, hangjában a mély hangok sem erőltetettek, mégis szépen érvényesülő basszusokkal találkoztunk. Emellett a magasak is finomak, csilingelőek voltak. A Thomson HED2303 igazi előnye persze az, hogy a fülhallgató képes a külső zajokat kiszűrni. Arra ne számítsunk, hogy repülőn a hajtómű morajlása (vagy autóban, utasként használva a fülhallgatót, a motorhang) egyáltalán nem fog behallatszani, azonban a különbség háttérzajban egy zajszűréssel nem rendelkező változathoz képest hatalmas.

A Thomson HED2303 fejhallgató ára kb. 13 ezer forint, ami szolgáltatásaihoz és hangminőségéhez mérten nem sok.

Hozzászólások