- 2013. december 20., 17:00
Az LG az év közepén indította útjára LG Cloud nevű, felhő alapú tartalommegosztó szolgáltatását. Kipróbáltuk.
Hirdetés

Az egyes tévék képminősége közötti eltérés egyre kisebb, így a gyártók egyre jobban az extra szolgáltatások felé fordulnak. A tévékben kezdetben még csak a médialejátszó jelent meg, később elérhetővé vált a 3D, végül beköszöntött az okostévék korszaka. Utóbbi lehetővé tette (és teszi), hogy a készülékekre mindenféle alkalmazást telepíthessünk, növelve ezzel a tudásukat. Ez nemcsak az alternatív szolgáltatóknak kedvez, hanem a gyártók is kezdhetnek vele sok mindent. Az LG – többek között – egy egész felhő alapú szolgáltatást költöztetett a 2013-as modellek mögé, amely az LG Cloud nevet kapta. Kipróbáltuk, hogyan működik.

Előkészületek

Nem túl meglepő módon az LG Cloud elsősorban arra való, hogy különféle multimédiás tartalmakat, így videókat, képeket és zenéket valamint dokumentumokat osszunk meg az eszközeink között, egy olyan rendszer segítségével, amely az adatokat a felhőben, tehát egy központi szerveren tárolja. Összesen 28 féle videófájlt, 34 féle hangfájlt, 33 féle képet valamint több, mint 60 fajta dokumentumot tölthetünk fel, amelyeket aztán bárhol, ahol van internetkapcsolat, elérhetünk.

A szolgáltatás hozzáférhető számítógépen webböngészőből illetve okostelefonon (iOS és Android) és okostévéken is az LG Cloud alkalmazás letöltése után. Az app, tévéken, egyelőre csak a 2013-as modelleken fut. Az LG Cloud alapesetben 5 GB tárhelyet biztosít a felhasználók számára, a 2013. szeptember 12. és 2013. december 31. között vásárolt, az akcióban résztvevő okostévék tulajdonosai azonban 50 GB-nyi helyet kapnak, amelyet jövő év végéig használhatnak.

A szolgáltatás ingyenes regisztráció után vehető igénybe. A procedúra a legkényelmesebben böngészőből végezhető el, de lehetőség van arra is, hogy a mobil alkalmazásból vagy okostévén hozzuk létre a felhasználói fiókunkat. Személyes adatok megadása nem kötelező, de ajánlott, mert az elfelejtett jelszó helyreállításához ezekre az adatokra szükség lehet.

Tartalmak feltöltése

Az LG Cloud tárhely természetesen indulásnál teljesen üres, nekünk kell megtölteni multimédiás fájlokkal illetve dokumentumokkal. Az LG Cloud elsősorban a videók illetve fotók kezelésére használható nagyon jól, így a platform kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a nyaralási képeket vagy egy-egy családi videót azon melegében, akár a készítése után azonnal megosszunk.

Attól függően, hogy az LG Cloudot milyen eszközön használjuk, többféle módon is lehet tartalmat feltölteni. Számítógépen az egyik alternatíva a böngészőből való hozzáférés, ami fájlok fel- és letöltéséhez egyaránt lehetőséget biztosít. PC-n ugyanakkor van egy sokkal kényelmesebb verzió is, mégpedig egy kliensprogramon keresztül, amely képes egy kiválasztott mappa tartalmát folyamatosan, felhasználói beavatkozás nélkül szinkronizálni a felhőben tárolt adatokkal. Az okostelefonos app már nem tárolja helyben az adatokat, de megnyitáskor természetesen mindent letölt (helyesebben nem letölt, hanem streamel), így akár a videókat is megnézhetjük út közben.

A mobilos alkalmazás szintén lehetőséget ad mind feltöltésre mind letöltésre. A feltöltés lehet automatikus és manuális is – utóbbi esetben nem csak közvetlenül magát az LG Cloud appot használhatjuk, hiszen a szoftver beépül a megosztási lehetőségek közé is.

LG Cloud nagy képernyőn

Az LG Cloud app a gyártó 2013-as okostévéire is telepíthető. A tévére készített szoftver annyiban különbözik a PC-s és mobilok alkalmazásoktól, hogy csak tartalomfogyasztásra használható, és csak a multimédiás fájlokhoz férhetünk hozzá segítségével. Az app a vidóekat, képeket és zenéket közvetlenül a felhőből streameli, le- és feltöltésre nem is ad lehetőséget – ennek egyébként persze értelme sem lenne.

Használat közben

A tapasztalatok alapján az LG Cloud gyorsan szinkronizálja az adatokat, a PC-ről feltöltött tesztképek, tesztvideók néhány másodpercen belül elérhetők voltak a tévén illetve a mobiltelefonos alkalmazásban is. A mai világban 5 GB-ot viszonylag gyorsan meg lehet tölteni, ezért érdemes a tárhelyet folyamatosan karban tartani – vagy alternatívaképpen a fotókat, videókat felöltés előtt leméretezni. Az 1920×1080 pixelbe beleférő képek például megelégszenek 5-600 KB hellyel is, míg a digitális fényképezőgépekkel illetve telefonokkal készített fotók eredetije gyakran 2-10 MB-os is lehet. A videókra fokozottan igaz, hogy ügyelni kell a helykihasználással; már egy HD-ben rögzített, rövid klip is bőven elérheti az 50-200 MB-os méretet, ami nemcsak gyorsan telíti a rendelkezésre álló helyet, hanem a feltöltést is nehezíti, főleg, ha lassú internetkapcsolattal rendelkezünk (ami egy külföldi nyaralásnál egyáltalán nem ritka).

A multimédiás fájlok megnyitása gyors volt, a streamelés szinte azonnal indult, a képek gyorsan megjelentek, a videókba pedig még HD felbontásnál is gyorsan bele lehet tekerni. Az LG Cloud nagy előnye, hogy minden eszközre tud streamelni, ráadásul a platform képes arra, hogy a felhő és a csatlakoztatott eszköz közötti kommunikáció minősége (alapvetően sebessége) alapján valós időben újratömörítsen bármit, alkalmazkodva a pillanatnyi helyzethez.

Az LG Cloud minden eszközre képes streamelni

Hasznos továbbá, hogy az LG Cloud biztosítja az eszközök közötti folytonosságot: ha például hazafelé menet nézünk egy videót, akkor otthon minden további nélkül folytathatjuk a lejátszást a tévén pontosan onnan folytatva, ahol éppen a telefonon tartottunk.

Mi a rövid próba során egy Magic Motion távirányítóval használtuk a felületet, ami így nagyon kényelmes volt, de az interfész kialakításból adódóan egy klasszikus távirányítóval sem nehézkes a mozgás az LG Cloudon belül.

Összegzés

Az LG Cloud hasznos kiegészítő szolgáltatás az okostévék (és telefonok) mellé, amellyel gyorsan és kényelmesen oszthatjuk meg kedvenc fotóinkat, videóinkat és zenéinket, és amely bónuszként még arra is lehetőséget ad, hogy a legfontosabb dokumentumokat mindig legfeljebb csak egy „karnyújtásnyi távolságra” tudhassuk.

Hozzászólások