- 2014. január 20., 10:00
A Panasonic UHD felbontású tévéje a konkurensek megoldásai után érkezett, ami ezúttal nagy előnynek bizonyult.
Hirdetés

Tavaly év végén került a kezeink közé 2013 legizgalmasabbnak ígérkező 4K-s tévéje, a Panasonic TX-L65WT600, amely a gyártó első UHD felbontású tévéje. A készülék rengeteg szempontból érdekes: például azért, mert nem sokkal a bejelentése után kiderült, hogy a Panasonic végleg kiszáll a plazmatévék gyártásából, így a csúcskategóriát a gyártó termékpalettáján az UHD felbontást kínáló modellek fogják átvenni. Emellett a tévé azért is érdekesebb, mint a konkurensek első generációs modelljei, mert a piac első olyan megjelenítője, amely HDMI 2.0 csatlakozóval rendelkezik, így nemcsak 3840×2160 pixeles felbontásra képes, hanem arra is, hogy olyan jelet fogadjon, amely ilyen részletesség mellett 60 fps képsebességet nyújt.

Külső

A név alapján kiindulni ezúttal nem olyan rossz dolog: a Panasonic WT600-as sorozatának neve nem véletlenül hajaz a WT60-as széria nevére, a két termékvonalba tartozó megjelenítők nagyon hasonlítanak egymásra. Igazából ez persze mindegy abból a szempontból, hogy a japán gyártó mérnökei már régen felébredtek csipkerózsika álmukból, ezért külső alapján szinte egyetlen Panasonic modellen sem találhatunk fogást, legalább két éve.

A TX-L65WT600 minden porcikájából sugárzik, hogy egy csúcsmodellel van dolgunk, a kijelzőt körülvevő káva például, roppant igényes módon, nemcsak fémnek látszik, hanem valóban az is. A káva vékony is, persze azt azért hozzá kell tennünk, hogy ebben az optikai csalódás is szerepet játszik, 65 colos képátlóhoz ugyanis már-már lehetetlen olyan keretet tervezni, ami vastagnak tűnik. Persze ez nem azt jelenti, hogy a WT600-asok kávája csak relatív értelemben lenne vékony, de ha szigorúan csak a számokat nézzük, akkor azért találnánk olyan tévét a piacon, amelynek oldala és felső része keskenyebb.

A keret egyébként érdekes felépítésű, és valójában három részből áll. Egyrészt a már említett fémből, másrészt viszont meg kell említeni egy második, sokkal vékonyabb (szintén fém) keretet is, amely a teljes panelt körbefogja – valamint azt is, hogy a panel nem ér ki teljesen a tévé oldaláig, a kép kb. fél centiméterrel beljebb kezdődik, mint ahol a káva véget ér. A Panasonic mérnökei a WT600-as sorozatnál is követték a trendeket, így a kávára nem került márkajelzés és szenzorokat sem találunk a fémkeretbe építve. Ezek a káva alsó részéhez erősített áttetsző csíkra kerültek.

A tévék kritikus pontja szokott lenni a talp, ezt legalábbis nagyon könnyű úgy megépíteni (olyan formájúra építeni), hogy a felhasználók egy része imádja, a másik része pedig éppen ellenkezőleg, gyűlölje. A Panasonic WT600-as talpa véleményünk szerint szintén megosztó lesz: egyrészt nagyon vékony, emiatt kicsit olyan, mintha a tévé „lebegne”, másrészt viszont nyitott, ami sokak szemében kizáró tényező. Még szerencse, hogy ilyen esetben viszonylag egyszerű a megoldás: a tévét a falra kell szerelni.

A gombok (szemből nézve a tévét) a jobb oldalra, de a tévé hátlapjára kerültek. A Panasonic már egy ideje nem használ olyan gombot, amely a tévét teljesen áramtalanítja, a „soft” kikapcsoló viszont továbbra is rendelkezésre áll.

Csatlakozók és adapterek tekintetében a tévé ezúttal nem a gyártótól megszokott képet nyújtja. Bár a TX-L65WT600-on is megtalálhatók a sztenderd Panasonic modulok (WiFi és Bluetooth adapterek a „láb” mellett, három HDMI, 3 USB, optikai hangkimenet, jack hangkimenet és SD és CI slot oldalra, D-Sub, komponens/kompozit, Ethernet, 2 DVB-S és 1 DVB-T/C bemenet lefelé), az igazi érdekességet a HDMI 4-es csatlakozó illetve a DisplayPort bemenetek jelentik – ezeket kell ugyanis használnunk, ha 60 fps-es 4K-s videót szeretnék a tévére eljuttatni. AHDMI csatlakozók közül a 2-es és a 4-es egyaránt támogatja az ARC funkciót, de egyszerre csak az egyiknél működik a hang visszaküldése – hogy melyiknél, azt a menüben tudjuk kiválasztani.

Tunerből rengeteget kapunk: az analóg mellett kapunk két DVB-T, két DVB-C és DVB-S2 adások fogadására alkalmas egységet is.

Címkék
Hozzászólások