- 2014. január 22., 13:00
A Samsung harmadik generációs Note készüléke járt nálunk, amely vitathatatlanl az eddigi legjobb.

A Samsung 2011-ben mutatta be az első Note-ot, amely átmenetet jelentett az okostelefonok és táblagépek világa között. A koncepciót gyakorlatilag a teljes szakma életképtelennek tartotta, a Note azonban a gyakorlatban bizonyított, így ékes példája annak, hogy az újságírók és a felhasználók véleménye nem mindig egyezik. A Samsung októberben a harmadik Note-ot dobta piacra, sőt, közben olcsóbb verziókkal is előrukkolt Galaxy Mega néven, míg a versenytársak közül a Huawei és a ZTE is látott fantáziát az 5,5-6 col körüli kijelzővel szerelt hibrid gépekben. A piac mára sokszereplős lett, a Samsungot azonban, ha a hardvert és a szoftver nézzük, nehéz lesz utolérni – a Galaxy Note 3, talán nem túl meglepő módon, az eddigi legjobb készülék a sorban.

Külső

Mostanában sok Samsung készülékkel foglalkozó tesztet kezdtünk úgy, hogy a koreai gyártó aktuális modellje valamilyen módon a csúcsmodellre, a Galaxy S 4-re emlékeztet. Ez persze nem véletlen, a történelem legsikeresebb telefonjáról van szó, így természetes, hogy a Samsung igyekszik kihasználni minden olyan lehetőséget, amivel a „kisebb” modellek eladásait bármilyen módon segítheti. A Galaxy Note 3 viszont kakukktojás, formája a Galaxy S 4-re nem igazán emlékeztet.

Nálunk a fehér színű modell járt, de a telefon-tablet hibrid létezik feketében is – ízlés kérdése, hogy kinek melyik változat jön be jobban. A Galaxy Note 3 gyakorlatilag teljesen szögletes, ami az utóbbi időben egyáltalán nem volt jellemző a Samsung mobilokra a csúcskategóriában, legutóbb a Galaxy S II volt ennyire „kocka”. A készüléken a sarkokat leszámítva egyáltalán nincsenek íves formák, az élek is teljesen merőlegesek az elő- illetve hátlapra. A koreai gyártótól megszokott módon a Galaxy Note 3 teljes egészében műanyagból polikarbonátból készült, ám ez esetben az anyagválasztást tudjuk értékelni, mert egy fémházas verzió valószínűleg már nagyon nehéz lett volna. A műanyagok ellenére az összeszereléssel nincsen különösebb gond, az illesztések pontosak, a hátlap nem benyomható, stb. A telefon oldalán egy fémből készült díszítés fut végig, amely leeséskor védi valamelyest a mobilt a sérülésektől.

Az előlapon az 5,7 colos kijelző terpeszkedik. Felette és alatta is a Samsungnál megszokott kiegészítőket találjuk; a panel felső részénél eszerint a Samsung logót, a hangszóró rácsát, a szenzorokat és az előlapi kamerát kereshetjük, míg lent a kezeléshez szükséges gombokat, a szokásos elosztásban. Azaz három gombot kapunk, amelyek közül a bal és jobb oldali (menü és vissza) érintősek, a középső pedig (Home) valóban megnyomható.A bal és a jobb oldalon a hangerőszabályzó gombpáros illetve a bekapcsoló gomb helyezkednek el, utóbbi mellett pedig még egy mikrofont is találunk. Lent a beszélgetésnél használatos mikrofon, az USB 3.0 csatlakozó illetve az S-Pen található, míg a felső élre a jack hangkimenet, az infra port valamint egy harmadik mikrofon került.

A hátlapon igazából csak a fényképező és a hozzá tartozó LED-es villanó említésre méltó, valamint az, hogy a levehető fedél mintázata bőrből készült borítást imitál. Bár mondanunk sem kell, hogy a hátsó fertály is teljes egészében műanyag, a bőrhatás egészen jól sikerült, elsőre legalábbis igencsak megtévesztő tud lenni.

Nyilván a Note 3 az 5,7 colos kijelző miatt nem a kisebb kütyük táborát gyarapítja: a 168 grammos tömeg mellé 151,2×79,2×8,3 mm-es méret párosul.

Címkék
Hozzászólások