- 2014. március 6., 14:02
Telefont, táblagépet notebook vagy számítógép USB portjáról is lehet tölteni, de többnyire lassan. Vagy mégsem?

Néha a legapróbb dolgok a legjobbak – ez jutott eszünkbe a Skydigital 2XQC gyorstöltő adapterről. A kütyü nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy segítségével gyorsabban fogjuk tudni feltölteni okostelefonunkat, táblagépünket. Ha az eszköz valóban képes arra, amit ígér, akkor az nagy segítség lehet a sokat utazók számára, hiszen nem ritka, hogy egy okostelefon, amelyet hálózati töltővel 1,5-2 óra alatt lehet feltölteni, PC-ről (vagy notebookról) akár hat órán keresztül is kell tölteni a 90%-os töltöttségi szint eléréséhez.

A 2XQC első ránézésre egy USB stickre hasonlít, jobban megnézve azonban több eltérést is felfedezhetünk – amellett persze, hogy adatot a Skydigital terméke egyáltalán nem képes tárolni. Az egyik fontos dolog az, hogy a 2XQC nemcsak egy USB csatlakozót tartalmaz, hanem egy host foglalatot is, ezen kívül került rá egy gomb is (hozzá tartozó visszajelző LED-del), amivel üzemmódot lehet váltani. Hogy ez utóbbinak mi a jelentősége, arra rögtön visszatérünk. A stick 20×43,5×9,5 mm-es, tömege pedig mindössze 7,7 gramm, így nagyon kis helyen is elfér, ami utazásnál lehet fontos szempont.

Az USB szabványban definiált normál USB 2.0 port 0,5 amperes áramerősséget ad le. Ezt a fajta csatlakozót SDP (Standard Downstream port) néven is emlegetik, amely mellé a 2007-ben bevezetett USB Battery Charging Specification rev 1.1 új típusokat is bevezetett. A CDP és DCP portok 1,5 illetve 2 amperes áramerősséget is szolgáltathatnak, e két verzió között az alapvető különbség az, hogy előbbi adattovábbításra és nagy áramerősségű töltésre is használható, utóbbi viszont az adatkapcsolatot egyáltalán nem támogatja. Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy bár a CDP típusú csatlakozó képes 1,5 amper leadására, a specifikáció nagysebességű adattovábbítással egyidejűleg csak 900 mA-es áramerősséget szolgáltathat. A számítógépekben lévő csatlakozók, értelemszerűen, alapértelmezés szerint SDP portként viselkednek, azonban ez nem jelenti azt, hogy fizikailag csak 0,5 amper leadására képesek.

Mindennek azért van jelentősége, mert az okostelefonok illetve táblagépek csatlakoztatása esetén nem a töltő határozza meg az áramerősséget, hanem a telefonok, és értelemszerűen annak függvényében kérnek energiát, hogy az adott csatlakozótípus mekkora teljesítmény leadására képes. És itt jön képbe a Skydigital 2XQC, amelyet az USB port és a csatlakoztatott eszköz közé ékelve egyszerűen kijátszható a rendszer: a kütyüt azt hazudja, hogy egy DCP port, így a telefon akár 1,5, a tablet pedig akár 2 amperes áramerősséget kér, vagyis lényegében sokkal gyorsabban töltődik. Ez legalábbis az elvi lehetőség, hogy mindebből a gyakorlatban mi valósul meg, az több tényező függvénye: mekkora áramerősséget kér a telefont és mekkorát tud leadni valójában az USB port. A gyorstöltőt a gyártója túlterhelés elleni védelemmel is ellátta, így a trükközéstől függetlenül a port letiltása vagy túlmelegedése nem fordulhat elő.

A kütyüt az összes közelben lévő készülékkel leteszteltük, ami hét okostelefont és három tabletet jelent. Valamennyi eszköz hálózati töltőként ismerte fel az USB portot, ha a 2XQC-t is közbeiktattuk, és a töltési idő jelentősen lerövidült egy normál USB-s töltéshez viszonyítva. Egyes készülékeknél a gyári töltővel elérhető időt is sikerült reprodukálnunk, de volt olyan is, amikor annál felével-harmadával hosszabb töltési idő volt az elérhető legrövidebb.

A referenciának használt telefonunkat a hálózati töltővel 1ó51p alatt töltöttük fel 10%-os töltöttségi szintről 90%-ra, a 2XQC-vel pedig 1ó59p alatt. Ugyanezt a telefont simán az USB portra kötve 4ó17p-es időt mértünk.

Töltés DCP módban (balra) és SDP/CDP módban (jobbra)

A Skydigital 2XQC-n, ahogyan pár bekezdéssel fentebb már említettük, vagy egy gomb is, amivel az üzemmód váltható. A váltás DCP és SDP/CDP módok között értendő. Előbbit a visszajelző LED vörös, utóbbit kék fénnyel jelzi. A váltás lehetősége egy dolog miatt hasznos: gyorstöltés üzemmódban nem lehet adatot átvinni, viszont ha mégis szükség lenne mondjuk a telefonon lévő fotók átmásolására, akkor nem kell a kábel ki/be húzkodásával bajlódni, elég üzemmódot váltani, átmásolni a fájlokat, majd visszakapcsolni a gyorstöltést.

A Skydigital 2XQC-t a Neon Multimediától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. A gyorstöltő fekete és fehér színben egyaránt kapható, ára 2800 forint.

Hozzászólások