- 2014. április 2., 12:00
Az ASUS noteszgépe azoknak készült, akiknek egy jó ultrabookra van szükségük, és tudnak is rá pénzt áldozni.

Az ASUS Zenbook Prime UX32A a maga idejében az egyik legjobb ultrabook volt, az egyike azon gépeknek, amelyek jó alternatívát kínáltak az Apple-féle Macbook Airnek. Mostani tesztünk alanya, bár a Prime nevet már nem viseli, simán csak Zenbook, valójában az UX32A (egyik) leszármazottja. A másik „rokoni” szálat az UX301-es termékvonal képviseli; habár a típusjelzések között csupán egyetlen szám a különbség, a valóságban ennél jóval többről van szó. Az UX301-es gépek a prémium termékkategóriát erősítik, míg az UX302 széria, a lehetőségekhez képest, jóárasított. Mi most ez utóbbi termékvonalból próbáltuk ki a 13,3 colos kijelzővel szerelt változatot.

Külső

A gép dizájnja ismerős lehet azok számára, akik látták már az imént említett Zenbook Prime gépet, lévén, hogy az ASUS a formavilágon csak nagyon keveset változtatott. A tajvani gyártó gépeire jellemző, előre felé vékonyodó (illetve inkább csak vékonyabbnak tűnő) készülékház továbbra is jelen van, aminek örülhetünk, hiszen ez a rész határozza meg leginkább a gép formáját, és a dizájn szerintünk jól néz ki.

A notebook háza alapvetően fémből készült, a kijelző viszont különleges, és nem csak azért, mert ahogyan az ultrabookoknál egyre inkább általánossá válik, érintőképernyőként is funkcionál. Az ASUS úgy döntött, hogy Gorilla Glass üveggel védi a felületeket, a többes szám pedig azért indokolt, mert a gépnél nemcsak maga a kijelző, hanem a hátlapja, vagyis a csukott állapotban látszó felület is megkapta ezt a védelmet. Az anyagválasztás szokatlan, de nem biztos, hogy rossz. Főleg, hogy az üveg alatt azért látszik a szálcsiszolt minta is, így a látványra sem lehet panasz. A notebook színét viszont kicsit nehéz eldönteni; az ASUS szerint sötétkék felületről van szó, de hogy valóban ilyennek látszik-e a gép, az erősen függ a környezeti fény milyenségétől is.

A kijelző kialakítása abból a szempontból sem megszokott, hogy nyitott állapotban megemeli kicsit a notebookot. Ez nem feltétlenül baj, legalább van egy kis dőlése a klaviatúrának (kényelmesebb a gépelés) és a szellőzés is jobb. Ugyanakkor az a tény, hogy az UX302LG-t csak az első gumitappancsok tartják pozícióban, kicsit megnehezíti a használatot, ha nem teljesen sík felületen akarunk dolgozni. A notebook sajnos nem megy át a híres egyujjas Apple teszten (nem lehet úgy felnyitni, hogy az alsó részét nem fogjuk), de legalább a zsanérok fix pozícióban tartják a kijelzőt.

A fő egység borítása már teljesen fémből készült, és szintén látszik rajta a csiszolási minta – amely azonban a kijelző hátlapnál lévővel ellentétben nem körkörös, hanem egyenes, és sokkal szolidabb is. A felület nemcsak jól néz ki, hanem tapintása és mérete is teljesen rendben van, így a gépelésnél a megpihentetett csuklókat kényelmesen tartja. A notebook alsó része házilag nem igazán megbontható; ha nagyon kell, akkor persze ki lehet otthon is cserélni az SSD-t vagy lehet bővíteni a memóriát, de az már a csavarok típusából (Torx) is látszik, hogy az ASUS nem erre találta ki a Zenbook UX302LG-t.

A csatlakozókínálat egy ultabook esetében még akkor is sarkalatos kérdés, ha történetesen egy 13,3 colos kijelzővel szerelt masináról van szó. Ezt kiválóan bizonyítja tesztünk alanya is. A bal oldalra két USB 3.0 csatlakozó és a kártyaolvasó került, jobbra pedig egy harmadik USB-t, hangkimenetet, Mini DisplayPort és HDMI csatlakozókat valamint tápcsatlakozót találunk. A DisplayPort a csomagolásban lévő adapter segítségével D-Sub aljzatként is működik.

A gép tömege 1,54 kg, ez a 13,3 colos ultrabookok között a nehezebb csoportba helyezi a masinát, de azért természetesen arról szó sincsen, hogy összességében egy nehéz, nem túl jól hordozható gépről van szó. A Zenbook UX302LG mérete 326×227×21 mm.

Címkék
Hozzászólások