- 2014. április 7., 12:00
A monitorok piacára is beférkőztek az extraszéles megjelenítők; most egy olcsóbb példányt néztünk meg.
Hirdetés

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-7396087632551308"
data-ad-slot="1242328787">

Néhány éve még a 4:3-as és 5:4-es képarányú monitorok voltak többségben, 2010 környékére azonban ez a képarány szinte teljesen kihalt, és a 16:9-es (valamint 16:10-es) ráta lett az általános. A gyártók azonban nem nyugszanak, folyamatosan újabb és újabb fejlesztéseket vetnek be, ennek köszönhető, hogy a tévék világa után a monitorok piacán is megjelentek a 21:9-es képarányú megjelenítők. Egy tévé esetében egyértelmű, hogy a képarány minek kedvez: a filmeknek. Monitort ugyanakkor egyre kevesebben használnak filmezésre, ezért a képminőség mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hétköznapi használatot megkönnyíti-e, ha az átlagosnál nagyobb felületen dolgozhatunk.

Külső

Az LG 29EB53-B egy elég nagy és nehéz dobozban érkezett hozzánk, ami persze nem volt meglepő, elvégre egy 29 colos monstrumot vártunk. A monitor, a talpa és a talp és a káva közötti tartó külön került elő a dobozból, de az összeszerelésük sem bonyolult nem volt sem sokáig nem tartott. A szereléshez mindössze egy csavarhúzóra volt szükségünk.

Majdnem biztos, hogy az LG tévéit és monitorait ugyanott tervezik, tesztünk alanya ugyanis pontosan ugyanazzal a Cinema Screen dizájnnal rendelkezik, mint a vállalat közép- és felsőkategóriás tévéi 2013 óta. Vagyis a kijelzőnek nincsen látható kávája, csak egy egészen vékony kerete. A kép persze ezúttal sem a monitor szélén kezdődik, ha bekapcsoljuk a kijelzőt, akkor rögtön látható, hogy két oldalt 1 cm-rel, fent pedig 0,9 cm-rel „beljebb” helyezkednek el az első pixele. A káva alsó részén (éppen úgy, mint ahogyan a tévéknél is) ezúttal is klasszikus keretet találunk. Ez műanyagból készült, csakúgy, mint a monitor egyéb látható felületei. A káva fekete színű, szerencsére nem a csillogósabb fajtából van – ehhez pedig remekül passzol, hogy maga a panel is csak mérsékelten tükröződik.


A monitoroknál nagyon fontos, hogy a kezelőszerveket könnyen el lehessen érni: gombokból összesen ötöt kapunk, és ezeket a káva alsó részén, jobb oldalt találjuk meg. Fizikailag nem tudjuk megnyomni őket, érintésre reagálnak. A kiosztás a szokásos: menü, balra, jobbra, ok és bekapcsoló gombok sorakoznak szépen egymás után.

A külső alapján nem feltétlenül derül ki, de a 29EB53-B a 21:9-es kijelzők között a legolcsóbb. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy kevesebb extrák kapunk, mint a fejlettebb, EB73-as sorozatú modelleknél. Bár a monitor magassága állítható, és a panel is elforgatható, arra már nincsen lehetőség, hogy a kijelzőt pivot módba állítsuk. A bemeneteknél viszont nincsen hiány: 2 HDMI (MHL), DisplayPort és Dual Link DVI bemeneteket is kapunk. Ezen kívül használhatjuk a három csatlakozóval rendelkező USB elosztót is. A csatlakozók közül kettő akár 0,9 amper leadására is képes, ezért ha telefont vagy táblagépet töltenénk, akkor az gyorsabban fog menni, mintha a kütyüt közvetlenül a számítógépbe dugnánk bele.

Címkék
Hozzászólások