- 2014. április 14., 12:00
A Samsung a CES-en két új táblagép sorozatot jelentett be, közülük most a Note Pro legnagyobb példányát nézzük meg.

A Samsung rendelkezik jelenleg a legnagyobb piaci részesedéssel az Android operációs rendszert használó táblagépek piacán, ennek ellenére a vállalat nem pihen, és időről időre újabb kütyüket leplez le. A Samsung a kategóriában, bár eddig is két termékvonallal képviseltette magát (Note és Tab széria), eddig elsősorban az otthoni felhasználókra koncentrált – a CES-en bejelentett Note Pro és Tab Pro gépekkel viszont leginkább az üzleti felhasználók kedvére igyekszik tenni a vállalat. Most a Note Pro sorozatból a legnagyobb, 12,2 colos képátlóval szerelt változatot néztük meg alaposabban.

Külső

A Samsung nem ma kezdte a táblagépek gyártását, és mivel a koreai vállalat dizájnerei annyira nem változtatják gyakran a tabletek formavilágát, a gép, mondhatni, megszokott Samsung külsővel rendelkezik. Persze az igazság az, hogy egy olyan terméknél, amely leginkább egy kijelzőből és az „alatta” elhelyezett hardverekből áll, nem olyan könnyű egyedit alkotni. A Samsung mérnökei azért megtették, amit lehetett, de ettől még tény, hogy külsőre a Note Pro 12.2 egy teljesen tipikus tablet benyomását kelti.

Az eszköz annyiban viszont mindenképpen szokatlan a Samsungtól, hogy borítása nem világos színű, hanem fekete; az előlap, amelyet természetesen szinte teljes egészében a kijelző tölt ki, fényes. A káva a kijelző méretét is figyelembe véve elég vékony, amin persze nem kell meglepődni, hiszen a nagy LCD már eleve sok helyet tartogat a hardverek számára, nem kell csak azért megnövelni az alapterületet, hogy minden hardver (és antenna) jó helyet kaphasson. A feliratok és a kezelőszervek elhelyezkedéséből jól látszik, hogy a Samsung úgy tervezte a táblagépet, hogy elsősorban fektetett állásban legyen kényelmes a használata. Mind a feliratok, mind a fényérzékelő és a kamerák mind pedig a gombok elhelyezkedése erre utal: a Samsung logó azon a hosszabbik oldalon van, amelynél az él helyet ad a bekapcsoló gombnak és a hangerőszabályzóknak. És ha már itt tartunk: erre a felületre került az infra port valamint a mikrofon is.Szintén a fektetett helyzetre „optimalizálva” került a bal oldal felső részére a fülhallgató kimenete és a sztereo hangszórópár egyik fele, a jobb oldalra pedig az S Pen tartója és a hangfal szett másik része. A microUSB (3.0) aljzat, a SIM-kártya és a memóriakártya (microSD) szintén a jobb oldalon találhatók, de az alsó fertályon. Visszatérve az előlapra: a kezelést segítendő, három gombot is kapunk, amelyek a Samsungtól megszokott felépítésben pompáznak, de nem a Samsungtól megszokott funkciókat kínálják. Legalábbis nem teljesen, mert a menü-Home-vissza helyett a feladatkezelő-Home-vissza funkciókat érhetjük el velük.

A tablet hátsó része szintén műanyagból van, viszont az igényesebb fajtából; mintázata alapján simán bőrnek is lehetne nézni. Persze közelről és tapintás alapján is gyorsan kiderül a trükk, de legalább a Samsung próbálkozik, hogy a polikarbonátból a legtöbbet hozza ki. A hátsó rész ezúttal nem eltávolítható, de erre nincs is szükség. Sok mindent nem érdemes itt keresgélni, a szokásos kiegészítőket találjuk itt, így a fő kamerát valamint a hozzá tartozó LED-es villanót.

A táblagép oldala fémnek látszó, de szintén műanyag keretet kapott. A koreai gyártót sokszor hibáztatjuk azért, mert nem használ igazán minőségi anyagokat (vagyis fémet), azonban a Note Pro 12.2 esetében ez egyáltalán nem hiba, mert a masina már így is rettentően nehéz, 753 grammot nyom. Persze ha azt nézzük, hogy az aktuális iPad verzió is 652 grammos, ráadásul ott a kijelző jóval kisebb, már nem is annyira rossz a helyzet, de ettől még az tény marad, hogy a tabletet egy kézzel lehetetlen használni, és a fémből készült ház tovább rontott volna a helyzeten.

A fizikai méret 296×204×8 mm, vagyis a Note Pro 12.2 alapterülete vetekszik egy kisebb notebookéval – viszont ehhez mérten a kijelzője is elég nagy, tehát aki meg tudja oldani a kitámasztást (akár valamilyen dokkolóval vagy egy ügyes tokkal) és hajlandó bluetoothos billentyűzetet használni, az akár a notebookot is helyettesítheti a tablettel. Nyilván nem minden feladat kiváltása lehetséges, de a legtöbbé igen.

Címkék
Hozzászólások