- 2014. április 25., 12:00
A Sony ontja magából a telefonokat, ezúttal az idei kínálat várhatóan egyik legolcsóbb modelljét teszteltük.

A Sonyról mostanában az Xperia Z1 Compact, az Xperia Z2 valamint a Tablet Z2 körüli felhajtás miatt hallhattunk, de a japán vállalat természetesen nem mondott le az alacsonyabb árfekvésű készülékek gyártásáról sem. Valahol 40 ezer forint környékén van az a határ, ameddig a Sony még hajlandó lemenni; éppen ezért nagyon kíváncsian vártuk, hogy mit fog tudni a januárban bejelentett Xperia E1, amely pontosan ezt az árszintet közelíti meg.

Külső

A Sony telefonjaival külsőre általában túl sok probléma nem szokott lenni, azonban egyre inkább az az érzésünk támad, hogy a termékpaletta kezd nagyon leegyszerűsödni, ha szigorúan csak a készülékek kialakítását nézzük. Az Xperia Z1 Compact tesztjénél azt írtuk (és a Z2-nél is azt fogjuk írni), hogy a formavilág remek, tavaly ugyanakkor nagyon örültünk annak is, hogy a Sony nem ragaszkodott minden terméknél a teljesen egységes megjelenéshez. Ha emlékszünk még, akkor az Xperia M-nek például homorú hátlapja volt, amely a műanyagok ellenére is igazán kívánatossá tette a telefont, az Xperia E esetében pedig a csapott felső és alsó élek voltak azok, amelyek egy kis vidámságot vittek a dizájnba. Ezzel szemben az Xperia E1 az Xperia Z-k esetében már bevált formákra alapoz: hátlapja és oldalai gyakorlatilag egyenesek, csak a sarkok és az élek azok, amelyek kaptak egy kis kerekítést. A mobil előlapja és oldalai feketék, az élek és a sarkok viszont, a hátlappal egyetemben, fehér színt kaptak – de létezik lila verzió és teljesen fekete változat is.

Egy olcsó telefontól nem várhatjuk el, hogy fémből legyen, így meg sem lepődtünk, hogy az Xperia E1 műanyagból készült (ezt egyébként a telefon színei is sejtetik). A műanyaggal önmagában nincsen gondunk, a kialakítás azonban ezúttal nem lett tökéletes. Nem is az összeszereléssel van baj, mert a gyárilag illesztett elemek szépen simulnak egymáshoz, a levehető hátlap azonban egyik sarkánál sem illeszkedik pontosan a telefonhoz. Ezzel persze együtt lehet élni (egész könnyedén), de a teljes képhez hozzátartozik.

A telefon előlapját nagyrészt a kijelző foglalja el, de ide került természetesen a beszédhangszóró, néhány szenzor (fény- és közelség érzékelő) valamint a mikrofon is. Az előlapi kamera már nem fért bele az árba, de elképzelve azt, hogy milyen modul került volna a telefonba, valószínűleg nem is kár ezért. Gombok nincsenek, a Sony most már minden telefonjánál a szoftveres megoldásra támaszkodik, ami egyáltalán nem baj. Visszajelző LED-ből kettőt is kapunk, a töltést és a merülést egy apró pont jelzi a bal felső sarokban, míg az üzenetekre a kijelző alatt lévő fényforrás figyelmeztet.

A telefon bal oldalán találjuk az adatátvitelhez és a töltéshez használható microUSB portot, jobb oldalon pedig a hangerőszabályzót, és alatta a bekapcsoló gombot – utóbbi így pont középre került. A Sony az ikonikussá vált kerek bekapcsoló gombot választotta az Xperia E1-nél is, azonban nem a fémből készült (vagy legalább fémet imitáló) verziót kapjuk, hanem egy teljesen fekete változatot – pedig a fém verzió sokat dobott volna a dizájnon. A készülék alsó éle teljesen üres, fent viszont nemcsak a fülhallgató kimenetet, hanem egy extra gombot is találhatunk, amely a Walkman kezelésére szolgál. Hogy hogyan, arra később még visszatérünk.

Azt már korábban említettük, hogy a telefon hátlapja fehér és levehető. Alatta találjuk az akkumulátort, a microSIM és a microSD-kártyák helyeit valamint a kamerát (és egy extra mikrofont) illetve a kihangosításhoz használatos hangszórót. Természetesen a fényképező akkor is látszik, ha a hátlap a helyén van, a hangszóró előtt pedig rácsot alakítottak ki a mérnökök.

Az Xperia E1 118×62,4×12 mm-es, tömege pedig 120 gramm – ezzel az androidos telefonok mezőnyében pontosan a középmezőnyben helyezkedik el.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások