- 2014. április 28., 16:00
A közelgő anyák napja alkalmából átnézzük, hogy miként segíthetjük az anyákat az otthoni robotolásban.

Persze fegyverzet nélkül nem lehet csatába indulni, úgyhogy mielőtt bevállalnánk a házimunka hétről-hétre visszatérő, legidőrablóbb teendőit, vagyis a porszívózást és a felmosást, érdemes megnézni, hogy milyen felszerelésre lesz szükségünk. A lista szerencsére nem hosszú a választék viszont kezd kicsit átláthatatlan lenni. Ha a lakásban többnyire szőnyegpadló van, akkor a legfontosabb egy jó porszívó, amivel a padlófelületek nagyját le is tudhatjuk. A maradékra, főleg a konyhába, a fürdőszobába és leggyakrabban az előszobába elkél egy felmosó szett is.

Bár porszívóból és felmosó fából is van hagyományos, old-school verzió, mi értelemszerűen a robotikus megoldásokat részesítjük előnyben. Anyák napján amúgy se legyünk zsugoriak; ne próbáljuk meg édesanyánk vagy életünk párjának munkáját holmi ócska eszközökkel kiváltani. XXI. századi problémákra XXI. századi megoldást kell biztosítsunk, elő a robotokkal. Igen ám, de melyikkel? A választásban nyújtunk most egy kis segítséget.

Porszívó robotok

A technológia iránt nyitottabbak és a Geeks.hu olvasók számára a robotporszívók már rég nem számítanak újdonságnak, bár megítélésük sokszor még az ő köreikben is vegyes. Ennek legfőbb oka az, hogy egy olyan gazdasági környezetben élünk, ahol tíz vagy százezrek hajlandóak elmenni zsebbe kapott 5-6 ezer forintokért egész nap mások lakását takarítani; nagyon gyakran ez az ötszáz-ezer forintos órabér képezi a robotok árának értékelési alapjait. Mikor térül meg vajon a 100 ezer forintos robot ára, ha Rozika minden héten kitakarítja a teljes lakást néhány ezer forintért, főleg, hogy Rozikára eztán is szükség lesz, csak ritkábban. Valószínűleg soha, mint ahogy legtöbbször nem térül meg a tévé és mondjuk egy Xbox ára sem.

Ez a megközelítés viszont teljesen rossz. A porszívózó- vagy felmosó robotok ugyanis nem a hetente egyszer megjelenő háztartási alkalmazott (vagy inkább modern kori szolgáló) vetélytársai. Ugyanis amíg Rozika a legtöbb helyre csak hetente egyszer jár, addig a robotporszívó készségesen összeszedi a port akár naponta is. Így ahol robotok takarítanak, ott nem kell messiásként várni a takarítót, hiszen a hatodik napon sem rohangálnak porcicák a lakásban. Ha feltétlen a racionalitás oldaláról akarjuk megközelíteni, akkor Rozika munkaidejéből vissza lehet vágni, hiszen a porszívózást és a felmosást nem kell már megcsinálnia, és a portörlés is garantáltan gyorsabban megy, ha a lakásban a lakók nem verték fel a port nap mint nap.

Kärcher RC3000 - az egyik legelső robotporszívó

De térjünk most vissza az anyák napjához, hiszen ez nem egy üzleti magazin, és jelen esetben nem a megtérülés lehetőségeit kutatjuk. Egy gyötrő feladatot szeretnénk levenni Anya válláról, ha már neki nem jutott egy Rozika, hogy kitakarítson. Mivel Anyának mindenből a legjobb jár, a cikk porszívókkal foglalkozó része itt akár véget is érhetne: meg kell venni a legdrágább robotot, a Samsung Navibot S SR8980 vagy a Kärcher RC3000 robotok valamelyikét, nagyjából 220 ezer forint körüli áron és a probléma le is van tudva. Szerencsére azért 220 ezer forint alatt is van élet, így egy robotporszívó beszerzése nem feltétlen kell, hogy kiürítse a rejtett tartalékokat. Ráadásul nem is biztos, hogy minden környezetbe a legdrágább jelöltek a megfelelőek.

Mondhatnánk az örök igazságot, hogy elsősorban az ismert gyártók kínálatából érdemes válogatni, de ezen a piacon néhány nagy márkát leszámítva alig akad ismert név, ráadásul az ismertnek tűnő nevek egy jó része kínai másolatok átcímkézésével igyekszik technikai fejlettségét a valóságosnál jobbnak beállítani. Érdemes tehát inkább az ár alapján elindulni.

Véleményünk szerint jelenleg 50 ezer forint alatt nem igazán érdemes robotporszívót venni. Sok? Lehet. Viszont, ahogy a korábbi teszteknél láttuk, az olcsóbb robotok vagy ár/érték arányukban, vagy a hosszú távú használat (lásd hozzászólások) illetve a nem létező ügyfélszolgálat során buknak el. Ne dőljünk be a takarítás egyébként méltán nagyágyújának se. Bár nem járt még nálunk, de a Vileda néven árult robot külső alapján kiköpött mása az iRobot tíz évvel ezelőtti előző generációs modelljének, ami lehet, hogy kiforrott, de semmiképp sem mai technológia.

Aldi Profimaster robot (más néven Ariete Briciola)

Az első komolyan vehető robotot az alsó árszegmensben az Aldi kínálja. Bár a Profimaster név kicsit túlzás lehet, a robot bőven nyújtja mindazt, amit ennyi pénzért elvárunk. Azt viszont tudni kell róla, hogy inkább csak kemény padlón lesz hasznos, hiszen nem rendelkezik a drágább modellekhez hasonló kefés hengerrel. A német üzletlánc termékének legnagyobb előnye a kedvező áron túl a szokatlanul hosszú, 3 éves garancia, ami remélhetőleg hosszú időre biztosítja majd a robot működését. De hogy ne legyen minden olyan szép, a robot sajnos akciós termék volt, így valószínűleg már csak elvétve találni belőle a boltokban (ha egyáltalán még van). Egy év garanciával és 10 ezer forinttal drágábban Ariete Briciola néven máshol is kapható, de így már nem biztos, hogy annyira jó vétel.

Ecovacs Deepoo D62

Az ötven és százezer forint közötti szegmensben nincs túl nagy választék. Mintha a gyártók és forgalmazók azt akarnák sugallni, hogy ha van pénzed, akkor áldozz komolyabb összeget erre a fontos eszközre. A Solac 60 ezres robotjáról gyorsan kideríthető, hogy nagyjából ugyanaz, mint a Sencor 50 ezer forintos, kívülről nem túl bizalomgerjesztő modellje. Szerintünk érdemes továbblépni, hiszen 70 ezren belül már elérhető az Ecovacs Deepoo D62, ami a tesztünkben is nagyon szépen szerepelt. Nagyjából azt kínálja, mint a 20-30 ezer forinttal drágább iRobot modellek, talán egy kicsit kisebb presztízs mellett.

Ha fontos a jól csengő Roomba név és a tényleg zseniális algoritmusok, akkor érdemes az iRobot termékei felé nézelődni. Sajnos az árak mostanában mintha kissé magasabbak lennének, miközben a vállalat alapjaiban az öt évvel ezelőtti technológiát árulja még mindig. A legolcsóbb modellért, a Roomba 620-ért is közel 90 ezer forintot kell kicsengetni. Az előbb említett Ecovacs modellel ellentétben ez a Roomba még nem időzíthető, így ha napi takarítást akarunk, akkor azt minden nap nekünk kell elindítanunk.

A százezer forint alatti kategóriába surranópályára becsúszhat még a Samsung Navibot VR10ATBATBB, ami az egyetlen szisztematikusan takarító robot ebben a kategóriában. Valószínűleg nem rossz modell, de nyilván nem véletlenül a legolcsóbb szisztematikus robot a piacon. Ha már navigáló robotra vágyunk, akkor inkább tegyünk a kerethez egy kis pénzt és nézzük meg az LG vagy a Neato kínálatát.

iRobot Roomba 780

Százezer forint felett 15-20 ezer forintonként lehet egy-egy Roomba modellre bukkanni, egészen a 180 ezer forintért árult 780-as modellig. A legdrágább modell privilégiuma a szobáról-szobára való takarítás képessége, amit a mellékelt apró világítótornyok tesznek lehetővé. Ezt leszámítva inkább csak a mellékelt tartozékok számában és a külsőben van eltérés a Roomba modellek között. Nem feltétlen kell a legdrágábbat venni, hogy tiszta lakásunk legyen, de nagyjából 70 m2-nél nagyobb lakásba érdemes a Roomba 780-as modellt választani.

Neato XV Signature Pro - egyedül a Neato használ lézeres távmérőtNeato

Bár a Roomba robotok többsége ebbe az ársávba esik, a kategória királyai a térképező és szisztematikusan takarító LG és Neato robotok. Nehéz kategorikusan kijelenteni, hogy a navigáló robotok jobbak, de sok előnyük van és kétségtelenül a háztartási robotika jövőjét jelentik. A sorról-sorra való takarítás előnyeit a Neato például arra használja, hogy a fennmaradó energiából egy nagyobb szívómotort hajtson. Ennek eredményeként az XV Signature és Signature Pro (a két robot azonos, csak a kellékekben van különbség) rendelkeznek a legerősebb szívóhatással, ráadásul ezek a robotok igénylik a legkevesebb törődést is.

LG Hom-Bot Square

Az LG Hom-Bot modelljei szintén navigálnak, de lézeres távmérő helyett ultrahangos távmérőkkel, kamerákkal és elmozdulás érzékelő szenzorokkal mérik fel a környezetüket. Technológiailag kétségtelenül a legösszetettebb és legmodernebb robotok, ráadásul a takarítási képességük is remek. Előnyük a Neatoval szemben, hogy az oldalkeféknek hála a falak és bútorok mellől is szépen kisöprik a koszt. Nem titok, hogy a jelenlegi kínálatban geekként az LG és a Neato robotok a kedvenceink.

Ecovacs Deepoo D76

Ha nem élünk már egy háztartásban édesanyánkkal, és leginkább csak a vasárnapi ebédnél találkozunk vele, akkor érdemes a saját belső portartályukat ürítő modellek között nézelődni. Az Ecovacs Deepoo D76-os modellje véletlenszerűen közlekedik ugyan, de mindössze 130 ezer forintba kerül, ráadásul a külső porszívója (ami a robot portartályát a dokkolón üríti) levehető, és kézi porszívóként is használható.

Samsung Navibot S SR8980 - navigál és portartályt ürít

A kategóriát megteremtő Kärcher RC3000 zseniális szerkezet ugyan, de mivel nem szisztematikus és csak rövid etapokban takarít, 220-250 ezres árát nagyon soknak érezzük. Akkor már inkább a 220 ezer forintért árult Samsung Navibot S SR8980-at vennénk, ami elvileg a robotporszívózás csúcsát jelenti. Mi a non plus ultra modellnél a dokkoló egységet egy Neato vagy LG robottal képzelnénk el, de sajnos ez az opció nem létezik, így a legközelebbi jó megoldással kell beérnie annak, aki hetente maximum egyszer szeretne portartályt üríteni.

Felmosó robotok

Ha kész vagyunk a porszívózással, akkor a felmosáson a sor. Szerencsére ez a terület sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb, mint a porszívók piaca. Az elérhető összes terméket az iRobot gyártja, két kategóriába sorolva.

iRobot Scooba 230 - a második generáció

Az eredeti felmosó robot a folyamatosan tiszta vízzel dolgozó Scooba volt, de bármennyire is briliáns az elképzelés és zseniális a megvalósítás, a robot nem tudta elérni nálunk azt a wow faktort, ami a sikerhez kellene. Pedig próbáltuk a Scooba 230-as modellt is, ami kisebb méretben, okosabb iAdapt rendszerrel felvértezve a próbálta meg feltakarítani a padlót. A használatuk túl macerás, és ahhoz képest limitált az egy menetben felmosható felület mérete.

iRobot Braava 380 - egyszerűen a legjobb felmosó és söprögető robot

A Scoobák leginkább akkor tűnnek esetlennek, ha a szintén iRobot Braava robotokkal vetjük össze őket. A Braava sorozat egy cégfelvásárlás útján került az iRobothoz és mindenben más elgondolást követ. Nem kerek, hanem szögletes, nem tiszta vízzel mos fel, hanem egy nedves, mikroszálas törlőkendővel és nem véletlenszerűen mozog, hanem szisztematikusan. Ráadásul egy-egy ponton előre-hátra mozogva kétszer-háromszor is átmegy, így tényleg nagyon szépen feltakarít. A hangját pedig szinte nem is lehet hallani.

A Braava 320 és 380 modellek az általuk egyben felmosható terület méretét tekintve térnek el egymástól. Száraz (söprögető) módban a 320-as 93, a 380-as 186 m2-t képes feltakarítani egyben (ehhez kell az alapcsomagon felül egy extra navigációs kocka is), míg nedves (felmosás) módban a kisebb modell 23, a nagyobb 28 m2-t tud egyszerre kezelni. A nagyobb kapacitású akkumulátornak köszönhetően egy feltöltéssel a nagyobb modell 3 helyett 4 órát tud söprögetni, 2 helyett pedig 2,5 órát felmosni. A Braava 380-ashoz jár egy vízadagolós felmosó fej is, ami folyamatosan gondoskodik a felmosó „rongy” nedvesen tartásáról.

Összegzés

Amint látható, nincs egy tökéletes legjobb modell, hiszen az igények és a lehetőségek, illetve a környezet nagyban meghatározza, hogy mit célszerű választani. Ha nem futja porszívó és felmosó robotra együtt, akkor csupa kemény padló és kevés kosz esetén választható külön a Braava modell is, hiszen sepregetésben is kiváló. Ha pedig a porszívó robot már megvan, akkor a Braava egy kötelező kiegészítő.

Címkék