- 2014. május 8., 12:00
A Samsung megpróbálkozott az okosórák és a fitnesz kiegészítők házasításával; most kiderül, milyenen eredménnyel.

Bár még az okosórák sem terjedtek el igazán, a kütyügyártók máris egy másik kategória, a fitnesz kütyük világának meghódítására tesznek kísérletet. Teszik ezt két okból is: az egyik az, hogy fejlődni mindig kell, ám talán még ennél is fontosabb, hogy a viselhető eszközök piaca még nagyon fejlődéstörténete elején tart. Igazából még csak tudni sem lehet, hogy végül melyek lesznek azok a termékek, amelyre a nagyközönség rákap majd.

Az okosórák egyelőre nem teljesítenek az elvárt szinten, viszont szinte minden gyártó máshogyan, más termékekkel képzeli el a jövőt. A Sony a Core-ral például teljes életünket naplózná, a Samsung pedig, egyelőre úgy tűnik, hogy a szokásos taktikát követi: több terméket ad ki, hogy az összes piaci igényt le tudja fedni. A koreai vállalat az aktuális termékpalettát a Mobile World Congress 2014-en mutatta be; az már a Samsung sajtótájékoztatója előtt kiszivárgott, hogy két okosóra érkezik, egy meglepetés mégis maradt, a Gear Fit nevű kütyüre ugyanis korábban semmi sem utalt. Ennek ellenére talán ez a széria legérdekesebb darabja; meg is néztük, mit tud a gyakorlatban.

Külső

A Samsung Gear Fit egy érdekes szerkezet. Viselhető eszköz, az nem vitás, viszont nem kimondottan okosóra, hanem egy fitnesz kütyü, ami (gyártója szerint) az amatőr és profi testmozgás során lehet elsősorban viselője hasznára. Viszont annak ellenére, hogy nem egy óráról van szó, azért a készülék számos olyan jellemzővel bír, amely alapján akár az okosórák közé is beillene.

Kezdjük mindjárt a felépítésével, amely – nem túl meglepő módon – éppen olyan, mint egy óra. Tavaly a Galaxy Gear megjelenésekor még nem volt igazán mihez viszonyítani (legalábbis házon belül), a Gear Fitet viszont nemcsak, hogy a tavalyi okosórához, hanem az idén vele együtt bemutatott duóhoz is tudjuk hasonlítani. Tavaly azt mondtuk, hogy a Galaxy Gear olyan, mint egy elegánsabb, férfiaknak szánt óra; ha ezt az analógiát követjük, akkor a Gear Fit hosszúkás volta miatt inkább a női vonalat juttatja eszünkbe, és mivel műanyagból van, az is látszik, hogy ezúttal nem az elitkategóriába tartozó termékről van szó.

Ami persze nem jelenti azt, hogy a kialakítás gagyi lenne – éppen ellenkezőleg, de azért azt látni kell, hogy a Samsung az okosórákat és a Gear Fitet teljesen más célcsoportnak szánja. A nálunk járt verzió fekete pánttal rendelkezett, de a gumi leszedhető, így bármilyen színű változatra cserélhető. A Samsung nem titkolja, hogy a levehető pánttól azt reméli, hogy más gyártók is meglátják a fantáziát az eszközben, és terveznek majd hozzá különféle tartókat, tokokat.


Az óra készülékháza, amit az előbb már említettük, műanyagból van, a szíjak viszont természetesen gumiból készültek. A rögzítés dupla patentos megoldással történik, amit egy kézzel sem nehéz bekapcsolni – a szíjak a teszt során végig stabilan tartották a kezünkön a kütyüt, és valószínűleg a Samsung azt is alaposan letesztelte, hogy több száz le- és felvételt követően sem fog a gumi elengedni annyira, hogy kicsit szabadabban járjon a „zár” ki-be. Az eszköz érdekessége, hogy a számlapként szolgáló kijelző formája a szíjakhoz idomulva ívelt. Az OLED-panel az egyetlen, ami az előlapon említésre méltó, de maga a Gear Fit azért tartogat még érdekességeket. No nem a bal (vagy jobb, attól függően, hogy hogyan vesszük fel a készüléket a kezünkre) oldalon lévő gombra, hanem a hátlapra gondolunk, amely néhány csatlakozónak látszó kivezetést és egy pulzusmérőt is tartalmaz. Aki olvasta Galaxy Gear tesztünket, az már sejtheti, hogy a kivezetés valóban egy csatlakozók, amit egy külön felcsatolható bölcső segítségével lehet szabványos microUSB porttá alakítani.

A megoldás nem a legjobb, mert a kis bölcső nagyon nehezen pattintható a helyére, és könnyen le is jön; azaz ha éjszaka mondjuk az éjjeli szekrényre letett Gear Fiten nézzük meg, hogy mennyi az idő, jó esélye van annak, hogy észrevétlenül lecsatlakoztatjuk a szerkezetet a töltőről. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha véletlenül otthon hagyja valaki, akkor sehogyan sem fogja tudni feltölteni a Fitet mondjuk a munkahelyen. Viszont azt azért megjegyeznénk, hogy ez a dokkolós megoldás nem teljesen öncélú, a Samsung ugyanis részben ennek köszönhetően tudta megoldani, hogy a készülékház zárt, így víz- és porálló legyen (IP57-es szabvány szerint, azaz a vízállóság 1 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig érvényes). Ez azért egy ilyen kütyü esetében nem elhanyagolható szempont.

A Gear Fit nem túl meglepő módon a pehelysúlyú termékek táborát gyarapítja, hiszen sportolásnál nem jó, ha feleslegesen még egy nehéz kütyüt is magunkkal kell cipelni (még egy ok a műanyag borítás mellett). A specifikáció szerint a készülék mindössze 27 grammot nyom, vagyis ötöt kellene belőle egymásra tenni ahhoz, hogy akkora tömeget kapjunk, mint egy átlagos okostelefoné.

Hozzászólások