- 2014. május 16., 14:28
A Sony nem viszi túlzásba: mindig csak egyetlen típussal van jelen a tablet piacon. Ez cserébe nagyon jó.

A Sony a Mobile World Congressen 2014-en leplezte le idei táblagépét, az Xperia Z2 tabletet. Mi is ott voltunk Barcelonában, kézbe is vettük már a tabletet, így amikor idehaza is megkaptuk, immáron egy alaposabb tesztre, tudtuk, hogy milyen készülékre számíthatunk. Az ugyanis már az MWC-n kiderült, hogy mostani tesztünk alanya sok tekintetben az abszolút csúcsot jelenti.

Külső

Egy táblagép külső felépítéséről nem feltétlenül hálás feladat írni, és a Sony Xperia Z2 tablet iskolapéldája annak, hogy miért nem: adott egy külsőre (is) jól sikerült tablet, az Xperia Tablet Z, a mérnökök pedig úgy gondolták, hogy ami egyszer bevált, azon felesleges változtatni. Persze ez a felfogás nem idegen a japán vállalattól, hiszen a Sony mérnökei a telefonok dizájnját sem variálják túl mostanság, azonban a Z-Z2 táblagépek viszonylatában a készülék vastagságán kívül (ami 6,7-ről 6,4 mm-re csökkent), más változást alig lehet felfedezni. A 266×172 mm-es alapterület, a minimálisan lekerekített sarkok nem változtak, és ugyanott vannak a csatlakozók, a kamera, a felirat(ok), sőt, még a gombok is.

Az Xperia Z2 tablet fentiek alapján tipikusan sonys: vékony, az előlap/hátlap és az oldalak között nincsen íves átvezetés, a sarkok esetében pedig egészen minimálisra vették az ívet a mérnökök. A formavilág letisztult, és az Apple-fanok kivételével valószínűleg szinte mindenki egyetért abban, hogy az Xperia Z2 tablet jelenleg az egyik, ha nem a legszebb táblagép a piacon.

Az előlapot teljes egészében a kijelző uralja. A panel és az előlap között gyakorlatilag nincsen rés, ami azt eredményezi, hogy az LCD és a káva közötti határvonal gyakorlatilag nem látszik, legfeljebb csak erős megvilágításnál lehet felfedezni a panelt határoló vonalakat. Ez talán jobb is, hiszen a káva elég vastag, így aki először kapcsolja be a tabletet, az lehet, hogy egy kicsit meg fog lepődni: az alapterülethez képest kicsinek tűnik a 10,1 colos kijelző. Az előlap természetesen karcálló; a Sony nem Gorilla Glass üveget használ, de a tapasztalatok alapján az elmúlt egy-másfél évben ez már nem jelenti azt, hogy a vállalat termékeinek gyorsan összekarcolódna a kijelzője. Az előlapra sok minden nem került; gombok természetesen nincsenek, így a feketeséget csak a bal felső sarokban elhelyezkedő Sony felirat és az előlapi kamera törik meg.

Apró változás az elődmodellhez képest, hogy az oldalsó részen lévő betéteket a Sony fémre cserélte. Az összhatás véleményünk szerint jobb lett így, de a használhatóságot ez a változtatás természetesen nem befolyásolja. A csatlakozókat és egyéb interfészeket a Sony egészen jól szétszórta, a jobb oldalt leszámítva mindenhova jutott belőlük. A csatlakozók ezúttal is fedél alá kerültek, mert a készülék víz- és porálló. Az Xperia Tablet Z-vel ellentétben a Z2 tablet nem az IP57-es, hanem az IP58-as szabvány szerint bírja a strapát, ami azt jelenti, hogy a vízzel szemben valamivel nagyobb az ellenállása, a kütyü elvileg 1 méternél mélyebb vízben sem károsodik. A Sony hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor 1 méteres mélységig és folyamatosan vízben tartva legfeljebb 30 percig áll fent a védelem. Búvárkodni tehát nem érdemes a Z2 tablettel, akkor viszont semmi baja nem lesz a kütyünek, ha az esti pancsihoz magunkkal visszük a kádba.

Az interfészek elhelyezkedése változott kicsit, és sajnos nem a táblagép előnyére. Az addig rendben van, hogy a microSD, a micro-SIM és a microUSB csatlakozók az infra porttal és a mikrofonnal egyetemben a felső élre, a bekapcsoló gomb (igen, az ikonikus króm színű és kör alakú) és a hangerőszabályzó pedig a bal oldalra került. Viszont aki szerint jó ötlet volt a dokkoló csatlakozó mellett a fülhallgató kimenetet is az alsó élen elhelyezni, azt sürgősen elküldenénk egy továbbképzésre; ha bedugjuk a fülhallgatót, akkor garantált, hogy a táblagépet nem tudjuk „normálisan” nekitámasztani semminek. Nyilván a tablet saját bölcsője megoldja a gondot, de azt még csak feltételezni sem merjük, hogy a Sony ilyen módon szeretné elérni, hogy ebből a kiegészítőből többet vásároljanak a felhasználók. Pozitívum, hogy a Sony hallgatott azokra a felhasználói visszajelzésekre, amelyek szerint a lefelé néző hangszórók használata nem jó ötlet – negatívum viszont, hogy hangkeltők új helye sem sokkal jobb: az előlap alsó részére kerültek, így garantáltan eltakarjuk őket, legalább részben, ha a tabletet két kézzel fogjuk meg.

A hátlap kellemes tapintású, matt műanyagból készült, így túlságosan nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Az Xperia felirat mellett a hátsó részre került a fő kameramodul, talán a lehető legrosszabb helyre, az egyik sarokba – nem nehéz úgy kézbe venni a tabletet, hogy legalább részben eltakarjuk az objektívet. A hátlapon találunk még egy NFC logót is, a piktogram azt jelzi, hogy hol helyezkedik el a chip.

A Sony a vastagság mellett valamelyest tudott faragni a táblagép tömegéből is, így a Z2 tablet majd 60 grammal könnyebb, mint elődje, csupán 439 grammot nyom; még az egykezes tartása sem túlságosan fárasztó.

A csomagolás alapján viszont sajnos nem mondanánk meg, hogy egy csúcskategóriás termékkel állunk szemben; amint arról már beszámoltunk korábban, az Xperia Z2 tablethez készült egy aktív zajszűrő képességgel is rendelkező fülhallgató, de úgy tűnik, hogy Magyarországon ez nem tartozik a széria felszerelés közé, így a tablet csomagolása a készülék mellett csak a töltőt tartalmazza.

Címkék
Hozzászólások