- 2014. június 3., 16:00
Az ablakmosás legalább annyira utálatos dolog, mint a porszívózás vagy a fűnyírás, ezért érdemes robotizálni.

Sajnos már itt a cikk elején tisztáznunk kell, hogy az ablakmosó robotok még nem tudnak átjutni egyik ablakról a másikra, így nem annyira önállóak, mint a porszívó vagy fűnyíró robotok, de ha már az üvegen vannak, akkor nem igényelnek sok törődést.

Bár a Geeks.hu-n ez az első ablakmosó robot, amit bemutatunk, a kategóriát nem az Ecovacs, hanem egy kis koreai textilgyártó cég találta ki. Bár járt már nálunk teszten, a Windoro nevű koreai robotról nem írtunk magyarul, hiszen idehaza nem kapható. A mikroszálas törlőkendőket gyártó cég a saját termékeinek felhasználására fejlesztette a készüléket az egyik helyi egyetem robotika tanszékének segítségével. A robot két egységét az ablaküveg két oldalára kell feltenni, ahol négy darab nagyon erős mágnes tartja őket együtt, illetve az üvegen. Az egyik egység a meghajtásért felel, és a mágnesekkel húzza maga után a másikat, míg a meghajtás nélküli darab négy mikroszálas törlőkorong segítségével letakarítja az üveg egyik oldalát. A művelet után meg kell cserélni a két egységet és jöhet a másik oldal takarítása. A robot folyamatosan adagolja az ablaktisztító folyadékot a korongokra, így azok nem száradnak ki. Az ablakon való mozgást két gumírozott kerék intézi, amelyek nagyon gyakran megcsúsznak az üvegen, és előfordul, hogy emiatt a robot nem tud felmenni az ablaküveg tetejéig. A mágnesek távolságát az üveg vastagságától függően (dupla és tripla rétegű üvegeknél ez nagy távolság is lehet) kell beállítani, mert enélkül nem fog stabilan állni. Mindkét egység saját akkumulátort használ, munka közben külön tápaellátásra nincs szükség.

Ezt a viszonylag hosszú ismertetőt azért írtuk csak le, mert nagyjából ezek azok a részletek, amelyek tekintetében a Winbot (jelenlegi cikkünk tárgya) eltér a Windorotól (első ablakmosó robot). Bár a Windoro készítői szerint a Winbot egy Windoro koppintás, illetve vákuumos elven nem működik jól a robot, azt kell mondanunk, hogy egyik állítás sem állja meg a helyét.

Az Ecovacs Winbot robotja maximum méretében és formájában hasonlít az eredeti ötletre, szinte minden másban eltér attól. Az Ecovacs két egység helyett csak egyet használ, az pedig vákuummal szívja magát az ablakra. Nem bajlódtak az akkumulátoros áramellátással sem, hiszen nagyon jól és sokkal stabilabban megoldható az áramellátás egy egyszerű kábel segítségével is. Persze van a Winbotban akkumulátor, de az csak áramszünet esetén ugrik be, hogy árammal lássa el a vákuum motort, megakadályozandó a robot leesését. A takarítás szintén mikroszálas törlőkendővel történik, de forgó korongok helyett egyetlen fix csík végzi a feladatot. A tisztítószer ellátás pedig végtelenül egyszerű: felrakás előtt be kell spriccelni a törlőkendőt a mellékelt pumpás flakonban lévő folyadékkal és kész is. A robot mozgását tapadókorongokkal felszerelt „lánctalpak” biztosítják.

A Winbot tehát egy teljesen más elképzelés alapján épült. Hogy ez jobb vagy rosszabb, mint az eredeti, az majd a következő oldalakon kiderül.

A doboz tartalma

Az Ecovacs Winbot W710 egy tetszetős kis dobozban érkezik, ami a következőket rejti:

  • Winbot W710 ablakmosó robot
  • hálózati tápegység (teljes hossz 3,8 m)
  • tápkábel hosszabbító (1,6 m)
  • biztonsági gumikötél (1,6 m)
  • tapadókorongos tartó a biztonsági kötélhez
  • 3 szett mikroszálas törlőkendő (szettenként egy csík előre, egy hátra)
  • ablaktisztító folyadék szórófejes flakonban
  • finom szövésű törlőkendő
  • távirányító (2 db AAA elemmel)
  • magyar nyelvű használati útmutató

Kiemelnénk, hogy a robothoz mellékelt használati útmutató egy könyvben tartalmazza az angol mellett a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar nyelvű verziót is. Jól mutatja ez, hogy az Ecovacs mennyire komolyan veszi a hazai (és a régiós) piacot.

Címkék
Hozzászólások