- 2014. július 30., 12:00
A csúcskategóriás Ascend P7 után a Huawei középkategóriás újdonságát, az Ascend G6-ot is megnéztük.

A kínai gyártó elég korán, már a februári Mobile World Congressen leleplezte a középkategóriás Ascend G6-ot, így korán kiderült, hogy a kategórián belül egy igen ütős telefonra lehet számítani; a telefon egy sor olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyre ára alapján nem feltétlenül számítanánk. Amennyiben a Huawei labdába akar rúgni, akkor persze szükség is van az extrákra, ugyanis a telefon éppen abba az árszegmensbe érkezik, ahol a legnagyobb a verseny; a Samsung ráadásul pénzt nem sajnálva igyekszik hírverést csapni a készülékeinek, így egyetlen riválisának sincsen könnyű dolga.

Külső

2014-re eljutottunk oda, hogy a Huawei már a középkategóriában sem másolt dizájnnal ékeskedik, hanem teljesen egyedi formatervvel indítja harcba a mobiljait. A vállalat első igazán ütős külsővel rendelkező telefonja a tavaly bejelentett Ascend P6 volt, amely nemcsak formája, hanem anyagválasztás alapján is minőségi volt. Az idei csúcsmodell, a P7 természetesen örökölte a stílusjegyeket, de szerencsére a dolog itt még nem állt meg, a formavilág ugyanis már a középkategóriás G6 esetében is visszaköszön. Ez mindenképpen pozitívum, hiszen a vállalat egyre inkább kezdi felfedezni a saját világát, és így egyre inkább képes megkülönböztetni magát a versenytársaktól.

Mivel a főbb vonalakat az Ascend G6 a nagy testvérétől a P7-től örökölte, az alapvető jellemzők rá is igazak. Persze azért több ponton is érződik, hogy ez a készülék nem a felső- hanem a középkategóriába érkezik, így az anyagválasztás kevésbé igényes (teljesen műanyag borítást kapunk), és a telefon is vastagabb valamivel; a 6,5-ről 7,5 mm-esre növelt vastagság viszont csak házon belül teszi naggyá a telefont, az átlaghoz képes továbbra is vékony a Huawei üdvöskéje.

A telefon készülékháza nem unibody kialakítású (a hátlap levehető, az akkumulátor viszont nem cserélhető), de a két U alakú rész egybefordításából adódó felépítés visszaköszön. Ahogyan korábban már utaltunk rá, a G6 esetében nemcsak az elő- és hátlap, hanem az oldalak is műanyagból készültek. Talán jobb lett volna, ha a színezés nem is utal ennek ellenkezőjére, de az összhatás azért így sem rossz.

Az előlap legnagyobb részét a 4,5 colos kijelző foglalja el. Amíg a kínai gyártó úgy döntött, hogy a P7 esetében száműzi a fizikai gombokat a telefonról, addig a G6 esetében meghagyta azokat, így a vissza, Home és menü gombok szépen sorakoznak (balról jobbra tűntettük fel a sorrendet) a kijelző alatt. Fent a már megszokott kiegészítőket találjuk, így erre kell keresni az előlapi kamerát, az érzékelőket (fény- és közelségérzékelő) valamint a beszédhangszórót és a visszajelző LED-et. A Huawei márkajelzése is erre a meglehetősen zsúfolt részre került, mégpedig a panel és a beszédhangszóró közé.


Ami a kezelőszerveket és csatlakozókat illeti, a kínálat első látásra szerényebb, mint a P7 esetében, de ez csak azért van, mert a micro-SIM és a microSD foglalatok a levehető hátlap alá kerültek. Az alsó rész – a beszélgetéshez használt mikrofon nyílását nem számolva – teljesen üres. Balra a fülhallgató csatlakozója, jobbra a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gomb, fentre pedig a töltésért és a PC-vel való kommunikációért felelős microUSB kerültek. A Huawei mérnökei a gombok formáival ezúttal nem variáltak, mindegyik teljesen klasszikus, vonalszerű.

A hátsó részen a fő kamera, a hozzá tartozó LED-es villanó, a videofelvételnél használatos mikrofon és a másodlagos hangszóró érdemelnek említést. A telefon mérete, a kisebb kijelző alapján nem meglepetés; 130×65×7,5 mm-es, 115 grammos készülékkel van dolgunk.

A Huawei az Ascend G6 csomagolásában egy töltőfejet, microUSB kábelt és egy headsetként is használható, átlagos minőségű fülhallgatót is adott.

Címkék
Hozzászólások