- 2014. augusztus 16., 12:00
Az Auchan saját márkás telefonját teszteltük, amely kedvező ára ellenére több kellemes tulajdonsággal rendelkezik.

Szinte minden áruházláncnak van egy csomó saját márkás terméke, a választék azonban többnyire megáll az élelmiszereknél, esetleg háztartási eszközöknél. Ritkaság számba megy, ha egy ilyen hálózat úgy dönt, hogy az elektronikai cikkek piacán is megpróbálkozik saját termékkel – az Auchan azonban bátor volt, és meglépte ezt. Ahogyan arról korábban már mi is hírt adtunk, a termékek Qilive néven találhatók meg az üzletek polcain. Egyelőre főleg mobil kütyük szerepelnek a választékban, így mi is egy ilyen készüléket, mégpedig egy okostelefont próbáltunk ki.

Külső

A saját márkás termékeket általában előítélet övezi, pedig ezeknek nagyon sokszor nincs alapjuk, vagy ha igen, akkor csak részben. Elég csak a Huaweire gondolni, aki ma már saját telefonjaival is jelen van a piacon, korábban viszont csak OEM termékeket készített. Egyelőre nem sikerült megtudunk, hogy a Qilive termékeket pontosan ki is gyártja az Auchan számára, de nem lennénk meglepve akkor sem, ha minden terméket más és már vállalattól szerezne be az áruházlánc. Ennek egyébként igazából nincs is jelentősége, ha a termékek minőségével nincsen gond.

Tesztalanyunknak sok neve van. Találkozhatunk vele Qilive AC53PL, Qilive 53, Qilive53 és Qilive Q.4122 néven is. Mivel a telefon a menüben azt mondja magáról, hogy Qilive 53, a tesztben mi is ezt a jelölést fogjuk alkalmazni. A nevekből egyébként néhány dolog kikövetkeztethető: az 53 a képátlóra utal, a 4122 pedig valószínűleg az Android verzióra.

Ha vicces kedvünkben lennénk, akkor még azt is mondanánk, hogy a PL pedig a plasztikot jelentheti, merthogy a telefon teljes egészében műanyagból készült. Ezen meg sem lepődtünk, hiszen az Auchan a mobilt a középkategóriába szánja, itt pedig nem hemzsegnek a fém készülékházzal rendelkező versenyzők. (Nekünk most hirtelen csak a Sony Xperia P ugrott be ezzel a paraméterrel, de ez is már egy 2012-es készülék.). A műanyaggal önmagában persze semmi gond sincsen (példának okáért a Samsung csúcsmodelljei is polikarbonát borítást kapnak), főleg, ha az összeszerelésben sem találunk kivetnivalót. A Qilive 53 külsőre teljesen rendben van, a levehető hátlap, amelyet valószínűleg jó párszor eltávolítottak már, még mindig teljesen patent módon illeszkedik a hátlapra. Mondhatnánk, hogy ez triviális dolog, de ismerünk olyan nagy gyártót, aki még a 100-120 ezer forintos modelljeinél sem tudja megoldani, hogy ez a dolog rendesen működjék.

Ahogyan már fentebb írtuk, a telefon 5,3 colos kijelzővel rendelkezik, ami nem meglepő módon az előlap legnagyobb részét el is foglalja. Bár ma már nem szükségszerű, hogy egy 5,3 colos kijelzővel szerelt telefon péklapát méretű legyen, a Qilive 53 mégsem lett kicsi, elsősorban azért, mert a kijelző két oldalán a káva elég vastag maradt. Fent és lent sem kicsi a „ráhagyás”, de ez érthető is, hiszen a panel felett és alatt fontos kezelőszervek találhatók. Ezek a klasszikus elrendezést követik, így a panel fölött találjuk a beszélgetésnél használatos hangszórót, az előlapi kamerát és a fényérzékelőt, lent pedig a menü, Home és vissza gombok sorakoznak. A mostani készülékeknél a menü gomb helyett a feladatkezelőt szokás beépíteni; természetesen ez a funkció sem maradt le, a Home gombot duplán megnyomva tudjuk elindítani a Task Managert. A Google Now sem hiányzik, ez pedig a Home gomb hosszú nyomva tartásával csalogatható elő.


A telefonra az androidos készülékeknél megszokott gombok kerültek, így egy bekapcsoló gombot és egy hangerőszabályzót kapunk; előbbi a jobb, utóbbi pedig a bal oldal felső részére került. Túl sokat nem foglalkoztak a mérnökök a jack dugasz és a microUSB optimális elhelyezésén, mindkettő a felső részen van.

Nagy meglepetéssel a műanyagból készült hátlap sem szolgál, a telefonra ugyanis csak a szokásos kamera valamint a hozzá kapcsolódó LED-es villanó kerültek, illetve erre található a kihangosításhoz használt másodlagos hangszóró nyílása is. A hátlap levehető, és alatta nemcsak a cserélhető akku megemlítendő, hanem az is, hogy a mobil két SIM-kártya fogadására alkalmas.

Méretét tekintve a Qilive 53 a nagyobb telefonok közé tartozik, a maga 153,6 x 78 x 9,25 mm-es méretével és 190 grammos tömegével.

Címkék
Hozzászólások