- 2014. szeptember 17., 12:00
A Hama jóvoltából ezúttal két olyan eszközt próbáltunk ki, amelyek mobil kütyük feltöltéséhez használhatók.

Sajnos amióta az okostelefonok életünk szerves részévé váltak, el kellett búcsúznunk azoktól az időktől, amikor a telefont elég volt hétvégén feltölteni, hétköznap pedig gondtalanul használhattuk, nem kellett tartani attól, hogy a készülék lemerül. Manapság ráadásul nemcsak a telefon, hanem a táblagép és még egy sor más töltést igénylő kütyü is a mindennapok részévé vált, így egyre több mobil készülék töltésére kellene odafigyelni. Ez otthon persze megoldható, de biztosan mindenkivel előfordult már, hogy egy, a tervezettnél hosszabbra nyúlt nap végén azon kapta magát, hogy nem tud telefonálni, megnézni az éjszakai busz menetrendjét, stb. – mert lemerült a telefon. Aki szeretné kivédeni a fenti helyzetet, az egy hordozható akkumulátorral biztosra mehet.

Hama Akku-Pack 6000mAh

Ahogyan a nevéből is látszik, a Hama saját márkás akkumulátora 6000 mAh kapacitás kínál, amivel egy átlagos okostelefont két-háromszor, egy táblagépet pedig egyszer tudunk teljesen feltölteni. Az akkumulátor dizájnja (forma alapján) semmi különlegeset nem rejt, funkcionalitás szempontjából viszont nagyon jó, hogy a csatlakozókat integráltan tartalmazza (ezek oldalra illetve alulra hajthatók be) – a legtöbb esetben így nem kell még arra is figyelni, hogy az akku mellé a megfelelő eszköz töltéséhez szükséges kábelt is elpakoljuk. A mobil akkumulátor saját áramforrásának feltöltéséhez egy USB csatlakozót tartalmaz, az energia leadásához pedig egy Micro-USB csatlakozót és egy 30 pines Apple csatlakozót biztosít. Ezen kívül került rá természetesen egy USB 2.0 kimenet is, így az akku azokkal a készülékekkel is használható, amelyek speciális bemenettel bírnak (ilyenek az új iPhone-ok is, például). Az akku az USB csatlakozókon legfeljebb 1,3, az Apple-féle csatlakozón pedig 2,1 amper leadására képes.

A borítás alatt Li-polymer akku található, amely a Li-ion megoldásokhoz hasonlóan jól bírja a strapát, viszont akár a repülőgépek poggyászában is feladható, ha úgy tartja kedvünk. Tesztjeink alapján a kapacitás minden bizonnyal a gyakorlatban is eléri a 6000 mAh-t; egy 2300 mAh-ás telefon akkumulátorát kétszer teljesen, egyszer pedig 96 százalékosra tudtuk feltölteni úgy, hogy a töltést mindig akkor kezdtük meg, amikor a mobil saját mérője 10%-os töltöttségi szintet mutatott. Az akkumulátor töltöttségi szintjéről a beépített LED-ek tájékoztatnak, amelyek 25-50-75-100 százalékos szinteket illetve a lemerült állapotot tudják jelezni.

A Hama a csomagolásban gyári töltőfejet nem ad, így a lemerült Akku-Pack alapesetben USB-ről tölthető – ez esetben elég hosszú, nagyjából 8 órás töltési időre kell számítanunk. Persze ha van kéznél USB-s hálózati töltő, akkor ez az idő akár 3 óra alá is lerövidíthető. A specifikáció szerint az akkumulátort legalább 350 alkalommal lehet feltölteni, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy ennyi töltési ciklust követően legalább a névleges kapacitás 80 százalékára még mindig számíthatunk.

Az akku mérete 100×62,5×24,5 mm, tömege pedig 200 gramm. Ajánlott ára kb. 15 ezer forint.

Univerzális Akku-Pack Samsung SDI 9000 mAh

Testvéréhez képest másfélszeres, 9000 mAh kapacitással rendelkezik az Akku-Pack Samsung SDI, amely logikus módon telefonok töltésére négy-öt, táblagépek töltéséhez pedig egy-másfél alkalommal használható. A Hama ezt a mobil áramforrást elsősorban a repülőgéppel utazóknak illetve túrákhoz ajánlja, ahol jellemző, hogy akár egy-két napra is hálózati áramforrás nélkül maradhatunk. De persze a nagyobb kapacitásból akkor is profitálhatunk, ha a hátizsákban hordjuk biztonsági tartalékként, mert ritkábban kell tölteni, így kisebb az esélye annak, hogy erről elfeledkezünk.

Bár az akkumulátor kapacitása simán lehetővé tenné, a mérnökök nem gondoltak arra, hogy egyszerre két eszköz töltését is biztosítsák: a készülékre ugyan két USB csatlakozó került, az egyiket azonban csak az akku feltöltésére használhatjuk. Kistestvérével ellentétben beépített kábeleket nem kapunk, így mindenképpen vinni kell magunkkal a feltölteni kívánt mobil kütyü saját kábelét is, amelyet egy teljesen hagyományos USB portra csatlakoztathatunk. Az akku ezen keresztül 1,8 amper leadására képes, így a teljesen lemerült mobil készülékek töltési folyamatát is el tudja kezdeni, a töltési idő pedig közel olyan gyors, mintha hálózati USB-s töltővel dolgoznánk.

Az akkumulátorban lévő Li-Polymer telepet akár a számítógép USB portjáról is feltölthetjük, ez azonban nem tűnik jó ötletnek, tekintve, hogy méréseink szerint ez esetben akár 13 óráig is eltarthat a folyamat. Szerencsére a gyártó ehhez a készülékhez már saját hálózati töltőt is mellékel, amely 1,8 amperes áramerősség mellett öt óra alatt képes feltölteni az Akku-Pack Samsung SDI 9000 mAh-t. Az aktuális töltöttségi szintről szintén LED-ek tájékoztatnak, amelyek a szokásos 25-50-75-100 százalékos töltöttségi szintet jelzik, amikor egy USB kábelt csatlakoztatunk.

Ennek a változatnak a mérete 95×65×36 mm, tömege pedig 190 gramm. Ajánlott ára kb. 17 ezer forint.

A hordozható akkumulátorokat a Hamától kaptuk kölcsön, köszönjük!

Hozzászólások