- 2014. szeptember 18., 10:00
Elsősorban otthoni felhasználóknak készült a gigabites LAN illetve USB 3.0 csatlakozóval szerelt NAS.

Három éve is van már, hogy a Zyxel kétlemezes NAS-a, az NSA320 nálunk járt, az utódjával, az NSA325-tel azonban mindeddig nem sikerült közelebbről is megismerkednünk. Most viszont pótoljuk ezt a hiányosságot. Természetesen ez a készülék is elsősorban a hobbi felhasználóknak készült, ugyanakkor a merevlemezek maximális méretének növekedésével a használhatóság jócskán nőtt, hiszen nem elképzelhetetlen 6-12 TB-os összkapacitás kiépítése sem. Ez a tárhely ahhoz pedig már bőven elég, hogy az otthoni filmgyűjteményt tároljuk rajta. A Zyxel két terméket is kiadott NSA325 néven, nálunk a második kiadás járt, amely már nem a hullámos mintával díszített, hanem sima felületű előlappal rendelkezik.

Külső

A NAS-ok tipikusan olyan termékek, amelyek tervezését igazából nem lehet túlbonyolítani. Adott a feladat: meghatározott számú merevlemezt kell beszuszakolni minél kisebb területre úgy, hogy a „dobozban” még némi elektronikának és csatlakozóknak is maradjon hely. A célnak leginkább a téglalap alapú készülékházak felelnek meg, ezért szinte minden NAS ilyen formát kapott. A kreatív vénával megáldott mérnökök jobb híján az előlap megtervezésekor élhetik ki magukat. A ceruza szerencsére nem szokott megszaladni abban az értelemben, hogy öncélú megoldásokat általában nem látunk.

A Zyxel NSA320 ugyanakkor pont arról volt nevezetes, hogy első részére ívelt minták kerültek, és ezzel valamennyire ki tudott emelkedni az amúgy teljesen szürke (és ezt vehetjük akár szó szerint is) mezőnyből. Az utód, az NSA325 nem folytatja ezt a hagyományt, teljesen szokványos külsővel rendelkezik. Ez annyi tesz, hogy az előlap teljes egészében fényes fekete borítást kapott, amelyet csak a márkanév, a visszajelző LED-ek panelje és az USB 3.0 csatlakozó törnek meg. Állapotjelzőből összesen hat van, amelyek a bekapcsolást, a rendszer állapotát, a HDD-k illetve a LAN használatát valamint a másolási műveleteket jelzik.

A NAS-ok többnyire elölről tölthetők, és ez igaz mostani tesztünk alanyára is. Viszont nem szedhető le a teljes előlap, a jobb oldali vékony sáv fixen a helyén marad. Természetesen 3,5 colos HDD-ket használhatunk, SATA csatolóval. A rögzítés nem csavarmentes, de véleményünk szerint ez nem probléma, mivel egy NAS esetében jellemzően nem cserélgeti senki a meghajtókat, az pedig bőven belefér, ha a kapacitás bővítése miatt pár évente néhány csavart is meg kell húzni. Egyébként természetesen az eszköz kompatibilis a 2,5 colos HDD-kel is, de ezek beszerelését a gyári csomagban lévő kellékekkel nem lehet megoldani; ami persze a házi megoldások alkalmazását nem zárja ki.

Hátul egy 60 mm-es ventilátort, két USB csatlakozót valamint a LAN portot találjuk, illetve ide került a tápegység csatlakozója is. A foglaltból látszik, hogy a tápegység külső – ez szintén megszokott, és a használatot egyáltalán nem befolyásoló dolog a NAS-ok esetében. A LAN gigabites, ezek az USB csatlakozók viszont csak a 2.0 szabványt támogatják, tehát a három port közül gyors kommunikációra csak az előlapi használható.

A NAS négy vaskos gumitappancson áll, amelyek elég puhák ahhoz, hogy a HDD-k rezgéseit elég jól elnyeljék.

Üzembe helyezés, telepítés

Miután a HDD-ket beszereltük (a síneket fel kell csavarozni, a HDD-ket pedig egyszerűen betolni), és a NAS-t elindítottuk, végig kell futnunk az alapbeállításokon. Természetesen maga a NAS működőképes e nélkül is, azonban ahhoz, hogy a HDD-ket is használni tudjuk, be kell állítani például a RAID módot. A Zyxel NSA325 alapvetően webes felületen keresztül menedzselhető, de a mellékelt CD-n kapunk egy NAS Starter Utility nevű alkalmazást is, amivel kicsit barátságosabb formában adhatjuk meg a legfontosabb beállításokat. A szoftver használatát elsősorban azoknak javasoljuk, akik nem értenek a hálózati beállításokhoz.

Kezdésnek az alapértelmezett felhasználói nevet és jelszót kell beírnunk (admin/1234 – ezt rögtön változtassuk is meg). Választhatunk IP-címet, hálózati módot és persze ami a legfontosabb, RAID módot is. A NAS a RAID 0, 1 és JBOD üzemmódokat támogatja, amellett persze, hogy lehetőség van a két HDD egymástól független kezelésére is. A tömb létrehozása után, ha szeretnénk, létrehozhatunk felhasználói fiókokat, így később ezekhez köthetjük a NAS-on lévő adatokhoz való hozzáférést. Végül de nem utolsó sorban a program lehetőséget ad arra is, hogy a merevlemezeket (vagy a rajta létrehozott mappákat) a Windowson belül meghajtóként állítsuk be.

»1 - Külső, üzembe helyezés, telepítés
Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 13., 07:00
2019. január 8., 08:00
2018. június 7., 10:00