- 2014. szeptember 30., 12:00
A japán gyártó második UHD felbontású tévéje járt nálunk tesztelésen – mindez a vállalat első plazmamentes évében.

Külső

Bátran kijelenthetjük, hogy nem irigyeljük a dizájnerek dolgát. Vegyük például azt az urat/hölgyet/csapatot, aki egy tévégyártónál, jelen esetben a Panasonicnál dolgozik, és az a feladata, hogy megalkossa a márka valaha volt legszebb, legpraktikusabb, legvékonyabb (és még sorolhatnánk) készülékét. Mindezt úgy, hogy közben a külső, ha lehet, ne hasonlítson a konkurensek termékeire sem. Ez már egyszer is szép feladat, úgy viszont különösen nagy kihívás, hogy minden évben meg kell ismételni. Talán éppen ezért néha becsúszik egy-egy kevésbé sikerült modell is, de azt kell, hogy mondjuk, az esetek többségében sikerül olyan készüléket alkotni, amely valamiért mégis szebbnek tűnik az elődöknél.

A jó megjelenés minden készülék esetében fontos, de egy csúcstévénél, ha lehet, még fontosabb, mint egyébként. A Panasonic TX-50AX800-as tévéje a vállalat második 4K felbontású modellje, logikus módon a termékpaletta csúcsán található. A mérnökök igyekeztek is szép formába önteni a tartalmat. Egy téglalap formájú, a lehetőségekhez képest vékony kávával rendelkező készüléket persze nem lehet túlvariálni, így a tervezők kreativitása szokás szerint inkább a talpnál semmint a kávánál köszönt vissza. Utóbbi az 50 colos méretet figyelembe véve tényleg vékony, vagy legalábbis annak látszik; egy kis trükk ugyanis van a dologban, a káva lépcsős kialakítású, ami egy nagyon ügyes optikai tuning.

A fekete kávához egy krómozott talp tartozik, amely a tévé teljes szélességét átfogja. A talp azonban nagyon vékony, önmagában még nem lenne alkalmas arra, hogy megtartsa a tévét – erről a hátulra rögzíthető, igen nehéz támaszték gondoskodik. Az igazat megvallva kicsit tartottunk ettől a megoldástól, de a tévé összeszerelése után beláttuk, hogy ez felesleges, mert a TX-50AX800 tökéletesen stabilan tartja pozícióját. Viszont érdekesség, hogy a panel enyhén hátrafelé dől – a Sony termékpalettáján már évek óta vannak hasonló modellek, tehát a koncepció működik, a Panasonic termékpalettáján azonban ez az első „döntött” típus.

Amennyiben a tévét a falra szeretnénk erősíteni, jó tudni, hogy a króm színű részt nem tudjuk eltávolítani (de ez nem akadályozza azt, hogy a tévét akár teljesen a falra „tapasszuk”). A káva alsó része két részből áll, hiszen ezen a részen kellett a hely a visszajelző LED-eknek valamint az érzékelőknek. A két részt egy nagyon vékony ezüst csík választja el egymástól, amely jól megy a talphoz.

A gombok (szemből nézve a tévét) a jobb oldalra, de teljesen a tévé hátlapjára kerültek, ha ezeket szeretnénk használni, akkor tapintásra és (a funkciók megjegyzéséhez) jó memóriára lesz szükségünk. A Panasonic jó szokásának megfelelően a hardveres kikapcsoló gomb ezúttal is hiányzik, de a tévé készenléti állapotban szinte semennyi energiát nem vesz fel, így ez nem nagy probléma.

Csatlakozók és adapterek szempontjából a kínálat teljes: kapunk 4 HDMI csatlakozót (1×HDMI 2.0, 3×HDMI 1.4a) és egy DisplayPort bemenetet, 3 USB csatlakozót (1×USB 3.0, 2× USB 2.0), optikai hangkimenet, jack hangkimenet, SD és CI slotokat, D-Sub, komponens/kompozit, Ethernet csatlakozókat és 2 DVB-S valamint 1 DVB-T/C bemenet. Tunerből összesen hét áll rendelkezésre: az analóg mellett minden digitális szabványhoz kettő került beépítésre. A készülék fentieken túl WiFi és Bluetooth adaptereket is tartalmaz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. szeptember 14., 08:00
2020. március 27., 08:00
2019. november 14., 06:00