- 2014. október 2., 12:00
Letölthető a Windows 10 első előzetese; a Microsoft ezt a verziót ugyan a profiknak szánja, de bárki kipróbálhatja.

Tegnap este elérhetővé vált a Windows 10 első publikus előzetese. Ez a verzió egyelőre a Technical Preview nevet viseli, és fejlettsége alapján a korábban bétaként futó változatokkal egyezik meg. A Microsoft elsősorban az újdonságok iránt érdeklődő hozzáértőknek szánja ezt a változatot, ennek ellenére bárki kipróbálhatja, akinek kedve van hozzá: a telepítéshez csupán annyi szükséges, hogy Microsoft Account azonosítónk segítségével jelentkezzünk a Microsoft Insider programba.

Ezt követően máris letölthetők a fájlok – magyar változat egyelőre természetesen nincsen, a Windows 10 TP azonban elérhető 32 és 64 bites változatban is. Az ISO formátumban lévő telepítőt kiírhatjuk DVD-re, vagy készíthetünk USB sticket is a telepítéshez. Utóbbi művelethez egy legalább 4 GB-os, bootolható stickre lesz szükségünk, amelyet korábbi cikkünk útmutatása alapján kb. 15 perc alatt lehet felkészíteni.

Fontos tudni, hogy mivel béta szoftverről van szó, az operációs rendszert mindenki csak és kizárólag saját felelősségére használhatja. A Microsoft semmiféle garanciát sem nyújt; a Windows 10 esetleges lefagyása, a szoftverben lévő hibák miatt szélsőséges esetben adatvesztés is lehetséges, így ezt a verziót semmiképpen sem szabad olyan környezetben használni, amelynél a rendelkezésre állás kritikus tényező.

A Windows 10 Technical Preview-hoz kapcsolódó első cikkünkben a telepítés menetét vizsgáltuk meg, amely (nem túl meglepő módon) nem különbözik túlságosan attól, mint ahogyan a közvetlen elődöt, a Windows 8.1-et telepíteni kellett. A folyamat egy közepesen erős konfiguráción nagyjából 30 percet vesz igénybe. Főleg képes beszámoló következik.

A telepítés menete

A számítógép előkészítésével részletesen nem foglalkozunk, nagy vonalakban csak annyit mondunk el, hogy a gépet úgy kell beállítani, hogy az az USB stickről vagy DVD lemezről bootoljon. A legtöbb esetben ehhez nem kell belépni a BIOS-ba, általában az F2, F8 vagy F12 billentyűk indítás után történő megnyomásával előcsalogathatjuk a boot menüt, amellyel kiválasztható, hogy a PC vagy notebook a HDD helyett melyik más médiumról próbálja indítani az operációs rendszert.

Az indulás utáni kezdőképernyő a Windows 8 telepítőjéből más ismerős lehet; a szoftver betölti az alap illesztőprogramokat, majd feldobja a nyelvválasztót. Magyar Windows 10 egyelőre nincsen, így az angol nyelvet választottuk. A következő lépés a telepítés folyamatának indítása, ami a felhasználói feltételeket tartalmazó dokumentum megmutatásával kezdődik.
Ennek láttamozása után a telepítés típusát (frissítés az adatok megtartásával vagy egyéni telepítés) és helyét kell kiválasztani.


Ha az SSD/HDD üres, akkor partíciót is létrehozhatunk, de működik az a verzió is, hogy simán csak az üres területre kattintunk. Ebben az esetben azonban számoljunk azzal, hogy a telepítő a teljes rendelkezésre álló területet fel fogja használni, ami 200 GB-os kapacitás felett már nem igazán optimális. Fontos, hogy a telepítő a kiválasztott partíciót formázza, így az összes rajta lévő adat elvész. (Ne lepődjünk meg, hogy a Windows 10 telepítéséhez szükséges partíció mellett egy 350 MB-os is készül, ez az indításhoz szükséges fájlokat tartalmazza.) Ha esetleg nem látszik egyetlen egy HDD sem, vagy nem látszik az a HDD, amelyikre a Windowst szeretnénk feltelepíteni, akkor a Load Driver menüpont segítségével tölthetjük be a RAID/SCSI vezérlő vagy az IDE kontroller illesztőprogramját.

Most a fájlok felmásolása és az operációs rendszer beállítása következik. Ez automatikus művelet, amely a gép sebességétől függően akár 20-25 percig is eltarthat.

A számítógép ezt követően újraindul, majd következi az eszközvezérlők szintén automatikus telepítése.

Mivel a Windows 10-ből a Start képernyő hiányzik, a telepítőből kikerült az ennek testreszabására szolgáló képernyő. Az alapbeállításokat viszont továbbra is meg kell adni – feltéve, hogy akarunk ezzel foglakozni. Ha nem, akkor választhatjuk az expressz telepítést is (ebben az esetben a most következő kép után a telepítés a fiók beállításával folytatódik).

Expressz telepítésnél a Windows 10 automatikusan megkeresi a hálózaton lévő más eszközöket, automatikusan letölti és telepíti a frissítéseket (Windows, appok és illesztők). Az Internet Explorer használni fogja a Do Not Track opciót és a prediktív böngészés gyorsítást, és aktív lesz a vírusirtó. A Windows küld visszajelzéseket a szoftver használatával kapcsolatban a Microsoftnak, a Bing lesz az alapértelmezett kereső, az alkalmazások pedig hozzáférnek a GPS adatokhoz, nevünkhöz, profilképünkhöz és egy egyedi, a hirdetések targetálásához használatos azonosítóhoz is.
A felhasználói fiók létrehozásához ki kell választanunk, hogy online vagy offline belépést szeretnénk – előbbi esetben a Microsoft Account azonosítónkkal tudunk belépni (ha még nincs, akkor létre is hozhatunk ilyet). Ennek előnye az, hogy a Windows 10 a beállításokat és egyes személyes adatokat szinkronizálni tud majd a gépeink között (minden bizonnyal Windows 8/8.1-gyel is), és azonnal működik a Microsoft összes szolgáltatása (pl. OneDrive) is.


Aki offline megoldásban gondolkodik, annak először a Create new account opcióra, majd azon belül a Sign in without a Microsoft accout feliratra kell kattintania,végül pedig a Local Account lehetőséget kell kiválasztani. A fiók típusának megváltoztatására természetesen később is van lehetőség.

Most már közel járunk a telepítés végéhez: még kapunk néhány tájékoztató képernyőt, amíg a Windows 10 véglegesíti a beállításokat.A legelső indítás után néhány percet várni kell, mire használni tudjuk a gépet, mivel az operációs rendszer ilyenkor készíti elő az asztalt, a személyes mappákat, alkalmazásokat.


Címkék
Hozzászólások