- 2014. október 6., 12:00
A billentyűzetek mezőnyében külön csoportot alkotnak azok a kütyük, amelyeket HTPC-khez illetve tévéhez terveztek.

Külső

A svájci vállalat termékpalettáján rengeteg különleges termék van. Az egyszerre akár három kütyühöz is csatlakozni képes K810-ről korábban már írtunk, most pedig a K830-as látogatott el hozzánk. Bár a két klaviatúra típusszáma csak kicsit tér el egymástól, valójában teljesen más célközönségnek szánt termékekről van szó. Amíg a K810 horribilis áron kínál kényelmes gépelést notebookok, táblagépek és okostelefonok mellé, addig a K830-at elsősorban azok számára készítették, akik okostévéjük minden szolgáltatását szeretnék kényelmesen elérni, vagy esetleg HTPC-hez keresnek megoldást az univerzális vezérléshez.

A K830 ugyanis egy olyan klaviatúra, amelyre touchpad is kerül – így ugyanazzal az eszközzel lehet gépelni és a kurzort is mozgatni. Maga a billentyűzet műanyagból készült, és az az igazság, hogy ha nem lenne rajta márkajelzés, akkor meg nem mondanánk, hogy Logitech termékről van szó: bár komoly gond nincsen a külsővel, a márkától megszokott igényesség sem igazán jellemző rá. Összesen 81 gombot kapunk, angol kiosztás mellett – viszont van külön gomb az í betűnek is, így aki vakon gépel, az semmit sem fog észrevenni abból, hogy más piktogramok vannak a felületeken, mint amit valójában jelentenek.

Tévés billentyűzetről lévén szó, a funkciógombok helyett részben multimédiás gombokat kapunk – persze azért az F1-F12 sem hiányoznak, de ezek visszaszorultak másodlagos helyre (vagyis az Fn segítségével érhetők el). Viszont a nagyon népszerű funkciókat minden gond nélkül használhatjuk: külön gomb jutott a háttérvilágítás fényének szabályozására (ki, auto és max), az éppen futó alkalmazás méretének a megváltoztatására és bezárására, az alkalmazások eltűntetésére (Windowsban az egér jobb alsó sarokba húzása helyett), kereséshez és a böngésző elindításához is. Ezek persze nem akkor fontosak elsősorban, ha a K830-at tévével használjuk, hanem akkor, ha HTPC-vel párosítottuk.

Értelemszerűen numerikus részleg nincsen, legfőképpen azért, mert egy tévénél vagy HTPC-nél a legritkább esetben van szükség arra, hogy egyszerre rengeteg számot kelljen bevinni. Plusz pont, hogy az Insert és Del külön gombot kaptak, a Home, End, PgUp és PgDn viszont csak az Fn és a nyíl gombok segítségével érhetők el. Kár azért is, hogy a nyíl gombok magassága csak fele a többi gomb magasságának.

A numerikus részleg hiánya ellenére a billentyűzet nem kicsi, ugyanis a számok bevitelére használatos gombok helyett egy touchpadet kapunk, bal és jobb egérgombbal kiegészítve természetesen. Az elsődleges kattintást emellett helyettesíthetjük a bal felső sarokban lévő „pisztoly” gombbal is, ami tévézés közben valóban kényelmesebbnek tűnt, mint a tapipad alatti kezelőket nyomkodni.

A Logitech K830 saját energiaforrással rendelkezik, amelyet microUSB port segítségével lehet feltölteni. A csatlakozó csak és kizárólag töltésre szolgál.

Használat közben

Egy billentyűzetnél értelemszerűen mindig az a legfontosabb, hogy a gépelés kényelmes legyen, persze azért vannak különbségek aközött, hogy egy adott terméknél mennyire számít ez a dolog. A K830 azok közé a billentyűzetek közé tartozik, ahol a kényelmet nem kell nagyon szigorúan venni, hiszen ha rendeltetésszerűen használjuk, akkor nem asztalon, hanem a kanapén ülve nyomkodjuk a gombjait, így elve nem várhatunk teljesen ergonomikus használatot.

A gombok relatív nagy utat járnak be, és könnyen megnyomhatók – viszont szinte egyáltalán nincsen nyomáspont, így semmi visszajelzés nincsen arra vonatkozóan, hogy megnyomtuk-e az adott gombot vagy sem. Ez baj, és főleg azért az, mert gyakorlatilag teljesen be kell nyomni a gombokat ahhoz, hogy „fogjanak”. Felkészülve arra, hogy aki tévézés közben használja a billentyűzetet, az jó eséllyel sötétben teszi ezt, a gombok háttérvilágítással is rendelkeznek. Ez automatikusan bekapcsol a gépelésnél – feltéve, hogy a fényérzékelő szenzor adatai alapján erre szükség van, vagyis az akku feleslegesen nem merül.

A gombok mérete kisebb az átlagosnál; és ezt nemcsak egy asztali billentyűzettel összevetve, hanem egy notebook klaviatúrával összevetve is mondhatjuk, igaz, egy notebook billentyűzetéhez képest az eltérés nagyon kicsi, a teljes szélességre vonatkoztatva is csupán néhány milliméter. Ennek ellenére a hosszabb szövegek gépelése sem feltétlenül nehézkes: azt nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy aki elboldogul egy notebook billentyűzetével, annak a Logitech K830 használata sem fog gondot jelenteni. Asztalon viszont nem annyira kényelmes a használata, mert a megdöntésre nincsen lehetőség. Így hiába biztosítanak a gumitappancsok stabil pozíciót, a nagyon hosszú szövegek gépelése kényelmetlen.

A tapipad érzékenysége alapesetben csak közepes – persze minden operációs rendszernél lehet állítani ezen (éljenek a HTPC-k), viszont a tévék menüjében távolról sem mondható általánosnak a finomhangolás lehetősége, így kiemelten fontosnak tekintettük, hogy külön beállítás nélkül mihez lehet kezdeni a K830-cal. Szerencsére a tapipad felülete elég nagy ahhoz, hogy akár egyetlen simítással is átfogjuk a teljes képernyőt. Sőt, ehhez igazából még csak a teljes felületre sincsen szükség, elég, ha az ujjunkat megfelelő sebességgel a tapipad egyik szélétől kétharmadig húzzuk el.

Korábban már említettük, de azért most is kitérünk rá, hogy az elsődleges kattintást nemcsak a tapipad megérintésével és az alatta lévő gombbal érhetjük el, hanem a billentyűzet felső élén, bal oldalt lévő gombbal is. Ugyanitt, csak a jobb oldalon a bekapcsoló gombot találjuk, amelyet akkor érdemes használni, ha hosszabb időre magára hagyjuk a billentyűzetet. Egyébként viszont nem kell, mert az energiagazdálkodás elég fejlett ahhoz, hogy a billentyűzet egy feltöltéssel kibírja akár 10 napig is.

Összegzés

Funkcionálisan egy nagyon jól átgondolt billentyűzet a Logitech K830, amely számos olyan aprósággal rendelkezik, amely megkönnyítheti mindazok életét, akik az okostévéjük mellé választják. Azonban az is tény, hogy kialakítását tekintve lenne még hova fejlődni, a billentyűzet túlságosan is műanyagos, és a gépelés sem minden esetben kényelmes rajta.

A Logitech K830-at a Logitechtől kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, köszönjük! A billentyűzet ára kb. 30 ezer forint.

Hozzászólások