- 2014. október 28., 12:00
A Kingston újabb termékeket vett fel a kínálatába; a gyártó játékosoknak szánt HyperX fejhallgatóját teszteltük.

A HyperX Cloud fülhallgatót a vállalat az év első felében jelentette be. A fülesből kétféle változat, egy fekete és egy fehér verzió is létezik – nálunk ez utóbbi járt. A Kingston hagyományosan memóriamodulokat, SSD-ket és USB stickeket gyárt, így amikor a termékpalettára felkerültek a fülhallgatók is, sejteni lehetett, hogy a vállalat a gyártást nem vállalja magára; hosszú távon persze lehet, hogy ez másképpen lesz, de rövid távon mindenképpen jobb választásnak tűnt egy már létező eszközt felvállalni és saját márkanév alatt forgalmazni; multimédiás területen a Kingston egyelőre ugyanis nem sok tapasztalattal rendelkezik.

A kiszemelt „áldozat” a Qpad QH-90 lett; ez a fülhallgató a játékosok körében nagy népszerűségnek örvend – mármint azon játékosok körében, akik ismerik a márkát. A Qpad, bár egyáltalán nem gyárt rossz hangszórókat, nem feltétlenül tartozik a legismertebb nevek közé a játékosok körében, így a frigy nemcsak a Kingstonnak, hanem a Qpadnak is hasznos: a fülhallgató sokkal több helyre juthat el, ha egy olyan brand kerül rá, amelyet a játékosok kedvelnek. A HyperX pontosan ilyen, így a feladat első lépcsője máris teljesítve van.

Külső

Magával a csomagolással általában nem vagy csak nagyon keveset szoktunk foglalkozni, és a HyperX Cloud fejhallgató esetében sem lesz ez másképpen. Annyit viszont mindenképpen meg kell említenünk, hogy az amerikai vállalt továbbra is érti a módját annak, hogyan kell valamit szépen tálalni. A fülhallgató és kiegészítői nem a szokásos műanyagos csomagban érkeztek, hanem egy elegáns dobozban, amely belül is teljesen rendezett, igényes volt.

A doboz tartalma minden igényt kielégítő. A fülhallgató mellett egy sor kiegészítőt is kapunk, ezek listája a következő:
• felcsatolható mikrofon
• második szett fülpárna
• analóg hangerőszabályzó (1 méteres kábelen)
• audio ki/mikrofon be egyesítő kábel (notebookokhoz, tabletekhez, okostelefonokhoz)
• 2 méteres hosszabbító
• repülőgépes (dupla jackes) adapter
• zsák (szövetből készült tok) a hordozáshoz.

A fenti listából igazán talán az érdekes, hogy a játékoknál fontos kelléknek számító, egyébként viszont a legtöbbször csak útban lévő mikrofont egy mozdulattal le lehet pattintani, és felre lehet tenni. De a többi kábel és a hordtáska is nagyon jó szolgálatot tehet, a hangerőszabályzó például lehetővé teszi, hogy játék közben úgy állítsunk a hangerőn, hogy egy pillanatra se kelljen visszalépni az asztal felülethez. Bár a fülhallgató alapja valóban a Qpad-féle QH-90-es, a Kingston is hozzáadta a maga ötleteit; a fenti kiegészítők közül a cserélhető fülpárnák, a nagyobb méretű tok és a kábelhosszabbító is az amerikai gyártó nevéhez fűződik, mint ahogyan a kicsit eltérő mikrofon dizájn is.

A fülhallgató külsőre a megszokott képet mutatja, azonban ha jobban megnézzük, akkor találunk rajta néhány érdekességet. Kezdetnek például azt, hogy a Kingston terméke alumíniumot is tartalmaz, ami egy fülhallgató esetében nem túl szokványos. Viszont mivel könnyű és esztétikus anyagról van szó, egyáltalán nem bántuk, hogy a kagylókat tartó villák és a váz alumíniumból készültek. A kagylók nagyméretűek. A fejhez közeli résznél a szivacsot bőrből készült borítás fedi. A füles kialakítása zárt, vagyis ha felvesszük a fejünkre, akkor alig fogunk hallani valamit a körülöttünk zajló való világban történő eseményekről.

A fülkagylók csak minimális mértékben forognak, dönteni viszont lehet őket, így a HyperX Cloud viselése szinte biztosan mindenkinek kényelmes lesz. Az eszköz mérete természetesen a fejünk adottságaihoz igazítható – állítólag a túl nagy fejméret már problémás lehet, de megfelelő minta hiányában ezt nem tudtuk ellenőrizni. A pánt borítása szintén bőr, amely alatt egy vastag szivacs is található, így a füles még hosszabb játék után sem fogja nyomni viselője fejét. A fülhallgató természetesen kábeles; a vezetékeket szőtt köpeny fogja körbe, vastagságuk miatt pedig szinte teljesen kizárt, hogy spontán csomók alakuljanak ki a zsinóron.

Használat közben

Ahogyan fentebb már említettük, a Kingston részben alumíniumot is használt a tervezésnél, amelynek meglett az az előnye is, hogy a HyperX Cloud nagyon könnyű. Ezt párosítva azzal, hogy a kagylók remekül képesek alkalmazkodni a viselője fejvonalához, máris adja magát, hogy a fülhallgató viselése nagyon kényelmes, több órát sem gond benne eltölteni. Azt nyilván nem állítjuk, hogy észre sem lehet venni, hogy van valami a fejünkön, de kategóriájában biztos, hogy a Kingston terméke az egyik legkényelmesebb.

A csomagolásban lévő kiegészítők listája egy második fülhallgató párna készletet is tartalmazott, amelynek az a legnagyobb előnye, hogy a füles viselője maga választhatja meg, hogy milyen érzetet részesítene előnyben. A bőrborítású párnáknak megvan az az előnye, hogy jobban „zárnak”, ezáltal jobban szűrik a környező hangokat, ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy belül gyorsan meleg lesz. Hosszabb távon pedig, az izzadság miatt, a bőr foszlani kezd majd, így ezt a részegységet idővel cserélni lehet szükséges. A „szigetelés” természetesen távolról sem hermetikus, a fül alsó/első részénél lévő kis hézag pedig valamennyi szellőzést is biztosít (és ahhoz is elég ahhoz, hogy bent ne alakuljon ki nyomáskülönbség). A textil verzió alapból jobb szellőzést biztosít, viszont kevésbé szűri a környezeti zajokat. Ennél talán fontosabb, hogy a mélyebb tónusok egy részét is hajlamos „eltűntetni”.

A mikrofon lecsatolása szerencsére nemcsak papíron, hanem a valóságban is egykezes és egymozdulatos művelet; ez pedig nagy mértékben megkönnyíti a fülhallgató használatát, hiszen ha mondjuk éppen filmet nézünk vagy zenét hallgatunk, akkor nem kell a mikrofont kerülgetni. A kialakításból adódóan ugyanakkor mindenképpen szükség van arra, hogy használaton kívül le is vegyük a mikrofont, mert azt nem lehet szépen, kulturáltan felhajtani. Érdemes megállni egy szóra még az analóg hangerőszabályzónál is, amely egy kábelre került. Mégpedig egy olyanra, amely lehetővé teszi, hogy a legtöbb telefont és táblagépet irányítani is tudjuk az apró dobozon található gombokkal (play/stop, vol +/-).

Hangminőség

A fülhallgatóban két 53 mm-es hangszóró található, amelyek nemcsak a méretük alapján szólnak jól, hanem egyébként is. Hogy jól, szépen szólnak, azt elsősorban a tisztaságra és a részletességre érthetjük, mi ugyanis azt vettük észre, hogy a hangszóró a mély hangokkal egy kicsit takarékosan bánik. Ez főleg akkor feltűnő, ha a szivacsos, bőr nélküli feltétet használjuk, de a teljesen zárt megoldást kínáló bőrös feltéttel sem érezni azt, hogy a basszus velőtrázó lenne. Ez persze nem feltétlenül gond, de jó tudni, hogy a HyperX Cloud karakterisztikája olyan, hogy a magasabb hangokat, ha nem is nagyon, de előnyben részesíti. A játékokhoz egyébként ez talán optimálisabb, mintha mindent elsöprő, dübörgő mélyeket kapnánk, tehát könnyen lehet, hogy a gyártó (vagyis a Qpad) szándékosan alakította így a hangszínt.

Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy a füles a robbanásokat és más robajokat a konkurenciához képest kicsit visszafogottan, kisebb dinamikával szólaltatja meg. A dolgon persze EQ segítségével lehet segíteni valamelyest. Viszont még mielőtt valaki arra gondolná, hogy a basszus rossz, gyorsan leszögeznénk, hogy nem az, csupán arról van szó, hogy nem annyira domináns, mint sok konkurensnél és high-end fülhallgatónál. Sokan egyébként többre értékelik a kiegyensúlyozott hangzást a teltebb mélyeknél, így a HyperX Cloud hangminőségének megítélése részben az egyéni preferencia függvénye is.

Torzítás gyakorlatilag nincsen, még nagy hangerőn sem – nyilván lehet olyan hangerőt választani, amikor már beesik egy-egy hiba, de aki ilye hangerőt használ, annak hamarosan nemhogy a szép hangok kihallása, hanem úgy általában a hangok érzékelése fog gondot okozni. Aki játszik vagy filmet néz (esetleg zenét hallgat), az a részletes, tiszta hangzással fog találkozni csak.

Játék közben nyilván az is fontos, hogy a mikrofon milyen; és itt elsősorban nem az a kérdés, hogy a beszédet jó minőségben továbbítja-e, hanem az, hogy a háttérzaj mennyire erősen szűrődik be. Ha a HyperX Cloud el nem is vérzett ezen a teszten, túl jól sem szerepelt; a nagy érzékenység és a háttérzaj leválasztásának nem túl jó megvalósítása azt eredményezi, hogy a gépelés és a közvetlen közeli zajok elég hangosan behallatszanak.

Összegzés

Igazából nehéz a Kingstont, mint gyártót dicsérni a fülhallgató minősége okán, mivel a HyperX Cloud fülhallgató nem saját gyártású termék, hanem matricázott. Azért viszont mindenképpen jár a pont, hogy az amerikai gyártó olyan partnert keresett (és talált is), aki minőségi termékkel van jelen a piacon, így a belépő a multimédiás világba szerintünk jól sikerült. A fülhallgató játékra nagyon jó, de megállja a helyét akkor is, ha néha filmnézésre vagy zenére használnánk (viszont akinél ez utóbbi felhasználási területek dominálnak, annak a hangzás karakterisztikája valószínűleg nem fog maradéktalanul bejönni).

A hang tisztaságával maximálisan elégedettek voltunk, és a csomagolás tartalmával is. Igaz, a fülhallgató nem tartozik a legolcsóbbak közé, de 29 ezer forintos ára egy profi játékra termett gép mellett azért túlságosan vészesnek sem mondható.

A HyperX Cloud fülhallgatót a Kingstontól kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, köszönjük!

Címkék
Hozzászólások