- 2014. november 4., 08:00
Ezúttal a gyártó otthoni környezetbe szánt hálózati adattárolói közül az egyik legnagyobb tudásút néztük meg.

Régen egy NAS-ra könnyen lehetett úgy tekinteni, mintha csak játékszerről lenne szó, főleg ha valaki otthoni környezetben gondolkodott a beszerelésén. Manapság viszont egyre több az olyan háztartás, ahol a számítógép mellett egy notebook és több telefon is a helyi hálózatra kapcsolódik – és akkor az okostévékről és médialejátszókról még nem is beszéltünk. Csupa olyan eszköz, amelyekkel nemcsak készíteni, hanem fogyasztani is szoktuk a multimédiás tartalmakat; így pedig már valóban van értelme egy NAS használatának, hiszen a fájlokat elegendő egyetlen központi helyen tárolni. És ez főleg akkor igaz, ha egy hálózati adattároló olyan extrákkal rendelkezik, mint mostani tesztünk alanya, a Synology DS415play.

Külső

A NAS-ok tervezése nem túl bonyolult feladat: adott némi elektronika, amely mellé meghatározott számú merevlemezt kell még belepréselni a lehető legkisebb helyre (házba), persze úgy, hogy a külső azért mutasson valahogy, emellett pedig a szellőzés kérdése is megoldott legyen. A Synology termékeivel külső alapján véleményünk szerint sosem volt gond, a gyártó mérnökei valahogyan mindig megoldották, hogy a termékek ne legyenek unalmasak. Ezt néha egyedi mintával, néha egyedi formával sikerült megoldani. A DS415play is remekül tovább viszi ezt a vonalat, ugyanis egy aszimmetrikus előlappal rendelkező egységről van szó. Ha a borítás ezen részét nem számítjuk, akkor persze egy teljesen egyszerű, téglatest alakú házról van szó, amely (szintén a Synologyra jellemző módon) teljes egészében műanyagból készült.

Az előlap fényes fekete, a borítás többi része viszont szerencsére matt. Elöl túl sok mindent ezúttal sem találunk, a visszajelző LED-ek mellett a bekapcsoló gomb valamint egyetlen egy USB port árválkodik itt, amely 2.0 szabványú. Az előlap persze fontos szerepet kap akkor, ha a meghajtókat szeretnénk beépíteni vagy cserélni, mivel a HDD-ket tartó keretekhez az előlap eltávolítása után férhetünk hozzá.

Hátul a tápegység csatlakozója mellett további négy USB portot találunk, amelyek közül kettő USB 2.0 szabványú, kettő viszont már a gyorsabb USB 3.0 protokollt is ismeri. Értelemszerűen ide került még a LAN csatlakozó, valamint a szellőzést biztosító légkavarók is. A Synology általában kettő ventilátorral dolgozik, és ez igaz a DS415play NAS-ra is, amelybe 92 mm-es légkavarók kerültek. Ez mindenképpen pozitívum, mivel sokkal alacsonyabb zajszint (gyakorlatilag néma működés) mellett lehet megoldani a szellőzést, ami egy olyan kütyünél, ami általában egész nap megy, cseppet sem elhanyagolható szempont.

WiFi ezúttal sincsen, azonban egy olyan NAS-nál, amely az egész családot ki fogja szolgálni, ez talán nem is lenne célravezető. Amúgy is, az elgondolás szerint a telefon és a háztartásban található eszközök, ha vezeték nélküli kapcsolattal kommunikálnak, akkor ahhoz a routert fogják használni. A készülék alsó részén igazán sok látnivaló nincsen, de annyit érdemes megjegyezni, hogy a NAS gumiból készült tappancsokon áll, amelyek elnyelik a HDD rezgéseit (de legalábbis a rezgések nagyobb részét).

A Synologytól megszokott módot a NAS csomagolása egészen nagy, főként persze azért, mert maga a NAS is nagy, mégpedig 165×203×233 mm-es (ma×szé×mé). A csomagolás a NAS-on kívül a külső tápegységet, egy LAN-kábelt és némi dokumentációt tartalmaz.

Hozzászólások