- 2014. november 10., 08:00
Többek között egy drága, de az asztali kalviatúrákéhoz hasonló élményt kínáló billentyűzetet próbáltunk ki.

Rapoo 8200P vezeték nélkül billentyűzet és egér

A vezeték nélküli billentyűzet-egér kombók sorát gyarapítja a Rapoo 8200P, amely abból a szempontból mindenképpen egy érdekes darab, hogy mind a klaviatúra, mind az egér dizájnos – viszont, hogy a szett ne legyen túl drága, műanyagból készültek, és ez is látszik rajtuk. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy az összeszerelés minőségével gond lenne, de kézbe fogva a billentyűzetet és az egeret, talán nem teljesen azt kapjuk, mint amit a külső alapján várnánk.

A szetthez tartozó billentyűzet összesen 113 gombot tartalmaz, ezek közül a klasszikus funkciókat 103 „kapcsoló” látja el, míg további tíz gombot kapunk a multimédiás funkciókhoz. Bár nálunk egy angol kiosztású mintadarab járt, természetesen van belőle magyar verzió is (ezen 114 gomb van). A gombok és a billentyűzet mérete teljes, viszont előbbiek közül néhány extra, ha nem is sokkal, de kisebb a többinél: ebbe a csoportba tartoznak a kurzormozgatók valamint a teljes F sor (Esc, F1-F12, Print Screen, Scroll Lock, Pause). A billentyűzet nem tartozik a legvékonyabbak közé, ennek ellenére a gombok leütési útja elég rövid: gépelés közben nagyjából ugyanazt lehet érezni, mintha egy notebook előtt ülnénk. Ami érdekes (és hasznos), az az, hogy a szigetes kialakítású gomboknál a cseppállóság általában nem biztosított, a Rapoo viszont mégis megoldotta, hogy ne okozzon gondot, ha egy kis folyadék kerül a billentyűzetre. Az extra gombokkal a böngészőben tudunk előre és vissza lépegetni, megnyithatjuk a kezdőlapot, a levelezőt, a számológépet és a zenelejátszót, elindíthatjuk a lejátszást és szabályozhatjuk a hangerőt. A billentyűzet egyetlen AA méretű elemről működik, akár egy évig is csere nélkül.

A szetthez a 7200P típusjelzésű egér tartozik, amely majdnem kétkezes kialakítású. A formája szimmetrikus, viszont van rajta két extra gomb, ami csak akkor esik kézre (egyébként a hüvelykujj alá), ha jobb kézzel egerezünk. Ezek funkcióját a mellékelt szoftverrel lehet állítani. Ezen kívül még egy extra gombot találunk az egéren, amellyel az optikai érzékel felbontását lehet állítani (500 vagy 1000 DPI). Az egér szintén egy AA méretű elemmel működik.

Az egér és a billentyűzet egyaránt 5 GHz-es tartományban kommunikál az USB-s vevővel, amely mikro méretű, így ha a Rapoo 8200P-t notebookkal használjuk, akkor nem okoz gondot az sem, ha benne hagynánk a vevőt az egyik USB portban. (De az apróság az egér hasában is elrejthető.)

Rapoo KX

A (félig-meddig) kompakt méretű vezeték nélküli billentyűzetek közül a Rapoo KX az egyik legérdekesebb példány: mechanikus gombokkal rendelkezik ugyanis, így teljesen ugyanazt az élményt képes nyújtani, mint egy klasszikus asztali klaviatúra. A gombok leütési útja 4 mm, de mindegyik már 2 mm-től fog – viszont nincsen különösebb visszajelzés, amely tájékoztatna arról, amikor egy gomb már lenyomottnak számít. Az asztali klaviatúrához valós hasonlóságra rájátszik az is, hogy a gombok felülete döntött (az egymás alatti sorok így lépcsőket alkotnak). A gépelési felület szintén teljes méretű.

A Rapoo KX azonban nemcsak ezért különös, van rajta még számos más érdekesség is. Kezdjük mindjárt azzal, hogy fedlapja alumíniumból készült, ami minőségi hatást kölcsönöz és még jól is néz ki. Gombból összesen 66-ot tartalmaz, mivel hiányzik róla a teljes numerikus részleg és az F sor is. Utóbbi persze nem maradt le teljesen, de normál gombok helyett érintős megoldást kapunk, és ez igaz nemcsak az F1-F12 gombokra, hanem az Esc és Del billentyűkre is. Viszont azt ügyesen sikerült megoldani, hogy ezek nyomkodásánál kapjunk visszajelzést: ha megérintjük valamelyiket, akkor arra a klaviatúra rezgéssel reagál. Nem csak az érintős gombok, hanem az összes normál billentyű is kapott háttérvilágítást, mégpedig fehér színűt. Ennek erőssége két fokozatban állítható, de van mód a teljes kikapcsolásra is. A funkciógomboknál, ha az Fn-t lenyomjuk, megváltozik a szín, és fehér helyett kék fény játékoztat arról, hogy a másodlagos funkciók aktívak (ezek között van Home, e-mail, hangerő és néhány további multimédiás funkció is).

Ebből a típusból is angol kiosztású változatot kaptunk, de természetesen szintén van belőle magyar verzió is. Emellett a gombok színe választható: a fehér mellett van fekete, bordó, narancssárga és kék változat is.

A Rapoo KX saját akkumulátorral rendelkezik, amelyet microUSB kábel segítségével lehet feltölteni. A háttérvilágítás használatának gyakoriságától függően egy töltéssel pár hétig működik a készülék. Viszont a csatlakozás közben a billentyűzetet használni is lehet, tehát az USB nemcsak töltésre, hanem kommunikációra is szolgál. A vezeték nélküli működést 5 GHz-es technológia, és a gyártó más termékeinél megszokott kisméretű vevő teszi lehetővé. A hatótávolság a gyári specifikáció alapján 10 méter, de természetesen ezt az aktuális használat környezet is befolyásolhatja.

A cikkben szereplő termékeket a Hamától kaptuk kölcsön. A Rapoo 8200P szett ára kb. 12 ezer forint, a Rapoo KX-et pedig kb. 25 ezer forintért lehet megvásárolni.

Címkék
Hozzászólások