- 2014. november 14., 11:00
Az LG a legjobb verziót választotta, amikor megvette a webOS-t, és azt saját igényei szerint szabta át.

Az LG idei termékpalettája tévé fronton több szempontból is érdekes: megjelentek a webOS-t használó okostévék, van (lesz) új OLED-tévé, és a 4K-s modellek ára is erőteljes csökkensének indult. Mostani tesztünkben az első webOS generáció felsőkategóriás darabját, a 47 colos 47LB730V-t vizsgáltuk meg.

Külső

A LG mérnökei 2012-ben dobták be a Cinema Screen dizájnt, amely annyira jól sikerült, hogy azóta nemcsak a csúcskategóriás tévék exkluzív jellemzője, hanem a már a középkategóriába sorolható 6-os sorozat egyes példányain is felfedezhetők jellemző stílusjegyei. A Cinema Screen dizájn lényege, hogy a tévé kikapcsolt állapotában a kávája teljesen láthatatlan, így a tévé kijelzője egy teljesen homogén felületet alkot, amelyet oldalt és fent csak egy hajszálvékony keret fog körbe. Ha bekapcsoljuk a tévét, akkor persze már látszik, hogy az előlap mögött azért maradt némi káva, de ez is meglehetősen vékony, csupán néhány milliméteres.

Ez a kialakítás jellemzi mostani tesztünk alanyát, az LG 47LB730V-t is, amely szerintünk remekül néz ki, de el tudjuk fogadni azokat az érveket is, amelyek szerint a gyártó termékpalettája a felső- és csúcskategóriában egy picit unalmas lett: hiszen egy ennyire kötött külsőnél túl sok lehetőség a variálásra valóban nincsen. A mérnökök fantáziája csak két helyen szárnyalhat, a káva alsó részénél, ahol a klasszikus keret is megmaradt, valamint a talpnál. Mostani teszünk alanyánál a lehetőségeket sikerült is megragadni. A káva alsó részéhez egy további toldás is kapcsolódik: ez az extra (egyébként szintén apró) doboz rejti a hangszórókat, amelyek így nemcsak lefelé, hanem előre is sugároznak. A talp „szalag” típusú, és középen támaszkodik az asztalra. Íves formája remekül megy a tévéhez, de nemcsak ez, hanem ezüstös színe és anyaga is teljesen rendben van.


A tévé hátsó részén a megszokott paneleket találjuk – többé-kevésbé legalábbis. A gombok ugyanis eltűntek, ezek helyett egy joysticket kapunk, amely ráadásul nem is hátra került, hanem a tévé kávájának alsó, lefelé néző részére, az LG logó alá. Ezzel a tévé vezérlése akár minden részletre kiterjedően megoldható, de nagyon körülményesen, így jobb, ha mindig tudjuk, merre van a távvezérlő.

A csatlakozó panel továbbra is a bal oldalon van (ha szemből nézzük a tévét), és a csatlakozók elrendezése hajaz a tavalyi modelleknél megszokottra. A CI+ foglalat, a 3 HDMI és a 3 USB oldalra néznek, a komponens/kompozit+sztereo hangbemenet és SCART dugaszok pedig, az Ethernet port, a jack hangkimenet, az optikai hangkimenet és az antenna csatlakozókkal egyetemben hátrafelé. Utóbbiból kettő van, az egyik a DVB-S tunerhez vezet, a másik pedig az analóg/DVB-T/C tunereket látja el jellel.

Bár nem látszik, de a készülékház alatt WiFi adapter is található. Az viszont mindenképpen sajnálatos, hogy az oldalra néző csatlakozókat nehéz elérni, mert közelebb kerültek a tévé közepéhez, ráadásul (feltehetően egy merevítés miatt) perem is van „előttük”, így ha a tévé szorosan a falon van, szinte lehetetlen őket megközelíteni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. március 27., 08:00
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
Hozzászólások