- 2014. november 17., 11:00
Sajátmárkás táblagéppel erősíti kínálatát a Tesco – kipróbáltuk, hogy mit tud az áruházlánc saját készüléke.
Hirdetés


some text

Az Auchan után a Tesco is elérkezettnek látta az időt arra, hogy saját márkanévvel vágjon bele az elektronikus kütyük forgalmazásába. Tőlünk nyugatra ez nem újdonság, hiszen az áruházlánc Angliában például már tavasz óta forgalmazza a Hudl táblagépeket, de nálunk, illetve a régióban, most az Op3n Dott névvel szeretne betörni a táblagépek, okostelefonok és fitnesz karkötők világába. Ezek közül a kütyük közül most, elsőként, a tabletet volt szerencsénk kipróbálni.

Ahogy azt az Op3n Dott megjelenéséről szóló hírben is említettük már, a tablet a Hong Kong-i HongKong Wisky Technology terméke, amelyet a Tesco kedvéért persze egy kicsit testreszabtak. A sajtótájékoztatón az áruházlánc képviselője sokat hangoztatta, hogy a táblagép gyártásában a Google és az Intel is részt vett, legalábbis olyan hatást keltve, mintha ők direktben tárgyaltak volna mondjuk egy egyedi tokozás vagy egy különlegesen testre szabott Android változat kidolgozásáról. Persze a valóságban csak arról van szó, hogy egy Intel platformra épülő és Android 4.4.2-t futtató tabletről van szó. Be kell vallanunk, hogy minden igyekezetünk ellenére kis előítélettel álltunk ehhez a géphez, hiszen a „teszkós tablet” mintha túlzott olcsóságot sugallna – és persze a 30 ezer forintos ár sem feltétlenül az, amitől valami csodálatos meglepetést várnánk. Mindezek ellenére (vagy éppen ezért) kellemesen csalódtunk a masinában – hogy miért, az mindjárt kiderül!

Külső

Az Op3n Dott táblagépe 7,85 colos és 1024×768 pixeles kijelzővel rendelkezik, azaz képernyője 4:3-as képarányú – így formailag közelebb áll az iPadokhoz, mint mondjuk a Nexus 7-hez. A kijelző körüli kávák oldalt vékonyabbak, lent és fent viszont tisztesebb méretűek (19-19 mm). Ez, ha fektetett helyzetben használjuk, biztosítja, hogy ne érjünk az érintőkijelző széléhez. A kütyü teljes mérete 201×136×8 mm, tömege pedig 324 gramm, tehát igazából nincs miért panaszkodnunk.

A dizájn teljesen átlagos, lekerekített sarkokkal és élekkel találkozhatunk, ha nem lenne márkajelzés a hátlapon, soha ki nem találnánk, hogy kinek a gyártmányáról van szó. Kezelőszervek tekintetében az abszolút minimumot kapjuk, hiszen a készülék bal élén van a ki- és bekapcsoló gomb, alatta pedig hangerőszabályzó – és kész! A többi kezelőszerv az érintőképernyőre került, ami így egyébként még inkább négyzetes hatást kelt. A megoldás ennek ellenére sem rossz, hiszen így mindig a legjobb helyre kerülhetnek a gombok.

Az előlap a fentieknek megfelelően teljesen csupasz, leszámítva persze a kijelzőt, illetve a felette középen található előlapi kamerát. Mikrofon, hangszóró nem töri meg képernyő üvegének felületét, de sajnos fényerősség-érzékelő sem került a gépre, illetve, ami ennél is zavaróbb, visszajelző LED-sem. Utóbbi hiányában muszáj bekapcsolnunk a kijelzőt, ha kíváncsiak vagyunk, hogy történt-e bármilyen esemény a távollétünkben.


A tablet oldalain a már említett gombokon kívül egy microSD kártyafoglalatot (a bal oldalon), egy mikrofont (lent), illetve a hangcsatlakozó és a microUSB nyílását találjuk. Ez utóbbi OTG képes, kár, hogy a készülék dobozában a töltőn (és persze az USB kábelen) kívül nem találunk mást, tehát egy OTG adapter beszerzését is meg kell ejtenünk, ha szükségünk van erre a funkcióra.

Kellemes meglepetés, hogy a tablet hátoldala, egy fenti vékonyabb sávot leszámítva alumíniumból készült. Ez selyemfényű, az ujjlenyomatok gyűjtésére csak mérsékelten hajlamos. Fogása sem rossz, bár kicsit csúszós és csak egyes helyeken kopogós, jelezve, hogy alatta maradt még némi üres hely. A hátoldalon a gombok és a csatlakozók megnevezései, jelölései is szerepelnek, alul pedig itt találjuk a hangszórók nyílásait. Ez sajnos azt jelenti, hogy ha filmnézéshez elfordítjuk a tabletet, akkor csak egyik oldalról szól a hang, ráadásul még jól le is árnyékoljuk azt a kezünkkel. A hátlapi kamera az (innen nézve) bal felső sarokba került, mindenféle segédfény nélkül. Ami az összeszerelést illeti, ez jónak mondható, az illesztések elfogadhatóan sikerültek, hézag nincs, legfeljebb enyhe sorja érződik ott, ahol a hátlap és a kijelző vékony kerete találkozik.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2014. május 16., 14:28
2012. november 30., 15:22
2013. október 15., 18:00
2014. április 9., 16:00
Hozzászólások