- 2014. november 20., 12:00
Megnéztünk két olyan eszközt, amelyek abban segítenek, hogy okostelefonnal hallgathassunk jó minőségű zenét.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy manapság a legtöbben okostelefonnal hallgatnak zenét, a mobillal viszont, ha nem használunk fülhallgatót, nem túl jó minőségben lehet ezt megtenni. Szerencsére több olyan megoldás is létezik, amelyekkel értékelhető minőségű zenét lehet kicsiholni a mobilokból – mostani cikkünkben kettőt is mutatunk.

Rapoo A3160 Bluetooth hangszóró

Ennek a hangszórónak a kistestvére már járt nálunk (A300 néven), az A3160-as két dologban több nála: valamivel nagyobb zenei teljesítményt nyújt, és olyan akkumulátor került bele, amivel nemcsak saját áramellátást tudja megoldani, hanem még az okostelefon töltésére is használható. A hangszóró körhasáb alakú, és mint a Rapoo szinte összes terméke, minőségi készülékházba került. A nálunk járt modell borítása fekete (vagy inkább grafit) színű és alumíniumból készült, de létezik fehér változat is – szerintünk a fekete nagyságrendekkel jobban mutat. A csatlakozók a készülék alsó részére kerültek, a hangszóró nyílása pedig a hasáb felső részén, de még mindig oldalt (a paláston) található. A kezeléshez szánt gombokat a felső lapon találjuk; összesen négyet, amelyek nem megnyomhatók, hanem érintésre reagálnak. A kezelőkkel szabályozhatjuk a hangerőt, elindíthatjuk, illetve megállíthatjuk a lejátszást, és ha a zene forrása okostelefon, akkor a hívásokat is felvehetjük. Természetesen utóbbinak csak akkor van értelme, ha beszélni is tudunk; és ennek az elvárásnak a hangszóró meg is felel, mivel mikrofon is került bele, a beszélgetések lebonyolításához. Az A3160-ra külön bekapcsolást jelző LED nem került, ezt a szerepet a gombok tökéletesen ellátják.

Bár még nem szóltunk róla, de a fenti képességek alapján már kiderülhetett, hogy a hangszóró és a forrás közötti kapcsolat Bluetooth alapú; a készülék a 4.0 szabványt is ismeri, így ha a másik oldal is támogatja, akkor energiatakarékos működésre számíthatunk. A Bluetooth szabvány teszi lehetővé természetesen a kétirányú kommunikációt, vagyis azt, hogy a hangszóró maga is tud parancsokat küldeni a telefon irányába, és persze azt is, hogy a kihangosítás-beszélgetés működik. Sőt, egyszerre akár két eszközhöz is csatlakozhat hozzá; ebben az esetben a zenehallgatás bejövő hívásnál automatikusan megáll, és a hangszóró kihangosítás módba vált át.

A Rapoo A3160 beépített akkumulátora 2100 mAh kapacitású, amellyel akár 12 órányi működésre is számíthatunk, ez az idő azonban csökkenhet, ha a „power bank” funkciót is használjuk, vagyis a hangszórót külső akkumulátorként is bevetjük, mondjuk a mobil feltöltéséhez. A csatlakozók listáját egy microUSB és egy USB host alkotja; előbbi az eszköz töltésére használható, utóbbi pedig a külső készülékek töltésekor jut szerephez. Kapunk ezen kívül egy bekapcsoló gombot is, de a Bluetooth 4.0 szabványnak hála ezt nem feltétlenül kell kapcsolgatni, mivel használaton kívül a kütyü nem merül gyorsan. A hangszóró és a forrás párosítását a beépített NFC adapter is segíti.

Ami a hangminőséget illeti: a hangerő teljesen rendben van, torzítás csak a maximum közelében van, és a mérethez képest a dinamikatartomány sem rossz. Nyilván falat rengető basszus nincsen, de arra a hangszóró kiválóan alkalmas, hogy a kertben vagy egy szállodai szobában meghallgassuk a telefonon tárolt zenéinket, és az sem számít szentségtörésnek, ha esetleg egy filmet nézünk meg segítségével.

A Rapoo egyébként készített egy zenelejátszót Andoridra és iOS-re is, amely equalizert is tartalmaz és néhány érdekes trükköt is tud (például telefon elfordítása a hang elnémításához), ez az alkalmazás támogatja az A3160-at is. A hangszóró ára kb. 18 ezer forint.

Hama Bluetooth 3.0 Audio Adapter

Egy külső hangszóró nem rossz, de elsősorban mégis inkább akkor ajánljuk, ha el kell vinni valahova a zenét – otthoni viszont, ha már van valamilyen hangrendszer beüzemelve, akkor nyilván logikusabb és jobb is azt használni. És ebben az esetben sem kell lemondani arról a kényelemről, amit az adhat, ha a zenelejátszást az okostelefonról tudjuk vezérelni. A Hama Bluetooth 3.0 audio adapter, amint arra neve is utal, egy olyan átalakító, amely a telefonnal vezeték nélkül képes kommunikálni, viszont a másik eszköz felé a hangot már analóg módon, jack dugós kábelen továbbítja.

Maga a készülék egy kisméretű fekete doboz, amely nincsen túlbonyolítva: saját AAA méretű áramforrással, egy bekapcsoló gombbal és a már említett analóg kimenettel rendelkezik. Feltölteni USB kábel segítségével lehet, de ha fixre szeretnénk bedugni, akkor egy külső tápegységgel (ami nem tartozék) ezt is megtehetjük. Egyébként érdemes is ezt meglépni, mert feltöltéseként 12 órás lejátszási (és 230 órás készenléti) időt kapunk – bár egyik sem rossz, mégis kényelmetlen, ha egy, az erősítőre kötött eszköz töltéséről időről időre gondoskodni kell. A készülék hatótávolsága nagyjából 10 méter, de azért ez beltéren, a falak függvényében nyilván változhat (csökkenhet).

A készülék és az okostelefon párosítása szokványos művelet; a Hama eszköze a telefon felé szabványos hangeszközként látszik, így éppen úgy használhatjuk, mintha egy fülhallgatóval lenne dolgunk. A hangminőséggel meg voltunk elégedve. Persze az MP3 formátum és a Bluetooth alkalmazása már eleve levesz annyit a minőségből, hogy az audiofilek számára az átalakító amúgy sem lenne életképes alternatíva – a többség számára azonban a Hama készüléke megfelelő minőséget produkál. Ami még fontos, az az, hogy az analóg kimenet nem erősített, ezt mindenképpen vegyük számításba. A Hama Bluetooth 3.0 Audio Adapter ára kb. 8000 forint.

A cikkben szereplő termékeket a Hamától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére, köszönjük!

Hozzászólások