- 2014. november 28., 11:00
Kipróbáltuk a Chrome híres mini médiavevőjét, a Chromecastot, amely immáron hivatalosan is elérhető Magyarországon.

A hivatalos szó jelen esetben a Telenor MyTV szolgáltatására vonatkozik, hiszen a Chromecast, ahogy írtuk, MyTV Videotár vagy Videotár+Deezer előfizetés esetén megvásárolható a szolgáltatótól (de persze tudjuk, hogy nem hivatalos csatornákon már jó ideje beszerezhető a kütyü itthon is.) De mi is pontosan a Chromecast? A magyar teches újságokban egy ideje terjed a „tévéokosító” kifejezés, amelyet általában a kis androidos lejátszókra használnak, de a jelző tökéletesen illeszkedik a Chromecastra is, hiszen segítségével alapvetően a meglévő, nem feltétlenül „okos” tévénket tudjuk egy sor, netkapcsolattal elérhető funkcióval felruházni. Nézhetünk filmeket, sorozatokat, videokat, hallgathatunk rádiót, böngészhetünk fotóalbumokat és több más hasznos és kevésbé hasznos eszköz is rendelkezésre áll.

Külső

Az, hogy a Chromecast kicsi, nem fedi a lényeget: a Chromecast valójában apró, nem sokkal nagyobb egy pendrájvnál: a HDMI csatlakozót is beleszámítva 72 mm hosszú, 35 mm széles és 18 mm vastag. Ha bedugjuk a tévébe, akkor körülbelül 63 mm-t áll ki, ezzel számoljon mindenki, akinek szűkös lenne a hely a HDMI portok környékén.


A készülékhez járó dobozban nem sok extrát találunk, de amire szükség lehet, az benne van: kapunk egy tépőzárral összefogható, 1,5 m-es microUSB kábelt az energiaellátáshoz, egy hálózati adaptert USB porttal és egy 10 cm-es HDMI toldót arra az esetre, ha csak így tudnánk elhelyezni a kütyüt a tévé mögött vagy mellett. A tápellátásra ideális esetben a tévé USB portja szolgál, így ha kikapcsoljuk a tévét, a Chromecast is lekapcsol – ha viszont a televíziónkon nincs ilyen csatlakozó, akkor használhatjuk a mellékelt adaptert.

Maga a készülék nincs túlbonyolítva, a HDMI csatlakozón kívül egy microUSB bemenetet találunk rajta, egy alapból fehéren világító visszajelző LED-et és egy szimpla gombot. Ez utóbbira igazából nincs is szükségünk, csak akkor kell, ha valamiért resetelni akarjuk a Chromecastot, de nem tudunk hozzá csatlakozni a mobilos vagy tabletes alkalmazással.

Belső

A Google nem sokat árul el a Chromecast belsejéről, de szerencsére az internet tele van olyan lelkes emberekkel, akiket nem zavar, ha esetleg tönkre tesznek egyet, így gyorsan kiderült, hogy egy egymagosra butított Marvell 88DE3005 rendszerchip, Azurewave Wi-Fi adapter, 512 MB RAM és 2 GB-os háttértár található benne.

Operációs rendszerként nem túl meglepő módon az Android egy változata fut a készüléken, de ehhez közvetlenül úgysem férünk hozzá, így a felhasználói élmény szempontjából nincs jelentősége a dolognak. Ami fontos, az az, hogy a hardver és a szoftver könnyedén megbirkózik a 1080p-s videók dekódolásával és a netkapcsolat stabil biztosításával. Az egyetlen gyenge pontja a rendszernek az, hogy kizárólag 2,4 GHz-es hálózatokhoz tud csatlakozni, ami később, az ac-s eszközök elterjedésével már zavaró lehet – persze lehet, hogy addigra lesz Chromecast 2, amiben már lesz megoldás erre a helyzetre is.

Hozzászólások