- 2014. december 12., 16:00
Az Acer újdonságának hála azoknak sem kell nagyon mélyen a zsebbe nyúlni, akik UHD felbontású monitort vennének.

Két hete az Acer játékosoknak szánt monitorát, az XB270H-t teszteltük, most pedig egy olyan megjelenítőre került a sor, amely felbontásával tűnik ki a mezőnyből: a CB280HK 28 colos panelméretét UHD, azaz 3840×2160 pixeles felbontással párosítja. A tajvani gyártó ezúttal is törekedett arra, hogy a lehetőségekhez képest korrekt árú monitort dobjon piacra, így ebbe a megjelenítőbe is TN-panel került.

Külső

Bár más terméksorozatról van szó, az Acer CB280HK és a korábban nálunk járt XB270H rokonok, mondhatni ikertestvérek; ha a méretet nem számítjuk, akkor a két kijelző között az egyedüli különbséget az jelenti, hogy a talpon lévő díszítő csík nem narancssárga, hanem szürke. Ebből adódóan a korábban tett megállapításaink a CB280HK-val kapcsolatban is megállják a helyüket; többek között az is, hogy az Acer mérnökei ezúttal nem feltétlenül törekedtek arra, hogy maximálisan modern külsőt kölcsönözzenek a monitornak. A teljesen szokványos, fényes fekete káva mai szemmel nézve nem igazán vékony, és ugyanezt mondhatjuk (helyesebben nem mondhatjuk) el magáról a panelről is.

Az Acer felirat a káva alsó részére került, a jobb felső sarokban pedig a típusjelzés látható; tipikus elhelyezkedés mindkét címkére vonatkozóan. Nemcsak a káva, hanem a talp is fényes fekete, így a két egység tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Az állvány alsó részének kör alakú formája sejteti, hogy a monitor elforgatható, de a talp további érdekességeket is rejt. Mégpedig azt, hogy segítségével a kijelző emelhető, dönthető (-5 és 35 fok között) és pivot módba is állítható. Az állvány a dobozból két darabban kerül elő: a matt fekete nyakat és talpat azonban egyetlen csavarral lehet egymáshoz rögzítni, és ehhez a művelethez még csavarhúzó sem szükséges. A monitort ezután csak be kell pattintani a helyére. A rögzítés stabil, az eszközt simán fel lehet emelni csak a kávát megfogva is.

A kezeléshez összesen hat gombot használhatunk, amelyek klasszikus, tehát valóban megnyomható gombok, és a jobb alsó sarokban foglalnak helyet. A bekapcsoló gomb funkciója dedikált, a többnél viszont attól függ, hogy mire valók, hogy éppen milyen mélyen turkálunk a menüben.

Az Acer nagyon jól megoldotta a dolgot, mert a gombokhoz tartozó funkciókat mindig az UI jelzi ki. Mivel a 4K-s felbontás kiszolgálásához mindenképpen digitális összeköttetésre van szükség, a monitorra csak DVI-D, HDMI és DisplayPort bemenetek kerültek (utóbbiból normál és mini verzió is). Az Acer CB280HK, a csatlakozók terén, különösebb extra szolgáltatásokkal nem rendelkezik, így nincsen benne USB hub sem. Beépített hangszórót viszont rejt a borítás, ehhez analóg (jack) bement társul.

A csomagolásban a gyártó DisplayPort, HDMI és DVI kábeleket mellékelt.

Belső

A monitor legnagyobb attrakciója a 4K-s felbontás, azonban az Acer szerette volna annyira alacsonyan tartani a kijelző árát, amennyire csak lehet, így TN-panelt kapunk, annak minden előnyével és hátrányával. Amíg egy LCD-tévénél azt szoktuk mondani, hogy a 4K-s felbontásnak igazán csak 65 colos méret felett van értelme, addig a monitoroknál más a helyzet, mivel egy ilyen eszközt sokkal közelebbről nézünk. Ráadásul a nagyobb részletességet könnyebb kihasználni is, mivel nem kell a filmgyártókra várni, a tervezőprogramok például könnyedén profitálhatnak a dologból. A képarány 16:9-es. A további gyári paraméterek majdnem teljesen átlagosak: 1 ms-os G2G válaszidőt, 1000:1-es statikus kontrasztot és 300 cd/m²-es fényerőt kapunk. A háttérvilágítás LED-es, így a kontrasztarány dinamikus módon látványosan növelhető, de ez a már ismert hátrányokkal jár, így a gyakorlatban nem érdemes ezt a módszert alkalmazni.


Eco, grafikus, mozi és standard módok

A monitor négy gyári színprofillal rendelkezik, és emellett van egy, a felhasználói beállítások tárolására szolgáló opció is. Gyorsan átfutva őket, megállapítottuk, hogy a színprofilok markánsan ezúttal sem térnek el egymástól. Természetesen a mérések sem maradtak el, az eredmények megerősítették a korábbi állításunkat. Az alapbeállításokkal egyik színprofil sem volt tökéletes, azt viszont örömmel vettük, hogy a gyári színhőmérséklet 6300-7000 K-s tartományban mozgott, mozi üzemmódban pedig majdnem pontosan 6500 K volt, vagyis az optimális érték. A legjobb beállításokat végül az alábbi helyen találtuk meg: fényerő 37, kontraszt 50. Az RGB értékeket nem kell piszkálni, mivel a színek egyensúlya megfelelő. A monitorba ennek ellenére került színkezelő rendszer, amely a fehéregyensúly kétpontos állítását teszi lehetővé RGBCMY értékek mentén.

Az üdvözítő eredményhez ez persze még kevés, ahhoz, hogy a színhelyesség a profik igényeit is kielégítse, műszeres kalibrációra is szükség van. Ennek eredménye szokás szerint több mint kielégítő, 1,4-es átlagos deltaE-t és 2,6-os maximális eltérést mértünk, ami azt jelenti, hogy a megjelenített és az elvárt színek, a szem számára, azonosak. 2,2-es gammát, 6400 K-s színhőmérsékletet, 116 cd/²-es fényerőt, 0,13 cd/m²-es feketét és 878:1-es kontrasztot mértünk. A fogyasztás fenti beállításokkal 29 watt volt, kikapcsolva pedig 0,4 wattos értéket mértünk.

Címkék