- 2014. december 19., 11:00
Teljes erővel támad az Acer a hibrid noteszgépek piacán, a legfontosabb ütőkártya a kezében pedig a Switch sorozat.

Az általunk kipróbált Switch 10 érdekes szerzet, de nemcsak azért, mert táblagép és notebook is egyben (hiszen ilyet láttunk már), hanem azért, mert az Acer nem sokkal a piacra dobása után úgy frissítette a benne lévő hardvert, hogy kettőt lépett előre, és egyet hátra – miközben a típusjelzésen nem igazán változtatott. Lehet, hogy ez így elsőre titokzatosnak tűnik, de mindjárt elmagyarázzuk!

Ami a Switch sorozatot illeti, ez most az Acer kedvenc 2-az-1-ben terméke, és minden bizonnyal szeretné is vele a netbookokkal elért sikert megismételni, hiszen annyiféle változatban áruljá. A most bemutatásra kerülő változat a legkisebb méretű (10 colos), de abból az egyik legjobban felszerelt típus. Aki a 10,1 colos képernyőt kicsinek találná, annak ott a Switch 11 a maga 11,6 colos kijelzőjével (és Core i3 processzorával), vagy a Switch 12, 12,5 collal és Core M CPU-val.

Külső

A Swich 10 SW5-012 első számú versenytársa az ezt a kategóriát gyakorlatilag megalapozó ASUS Transformer T100, de az Acer gondosan ügyelt arra, hogy még véletlenül se hasonlítson a két készülék egymásra. Bár a burkolat színe természetesen hasonló, a Switch egy határozottan szögletes dizájnt kapott, különösen a tabletes részen, ahol a hátlapon a legcsekélyebb lekerekítést sem találjuk.


A kedvező árszint, ahogy azt megszokhattuk, a burkolaton is érezteti hatását, ez ugyanis túlnyomórészt műanyagból áll. Szerencsére a legtöbbet látott részek az igényesebb fajtából vannak, amely selyemfényű ezüstszínben pompázik, de a készülék alja már egy lépcsővel gyengébb kivitelű. Az ilyen szétszedhető gépek érzékeny pontja pont a két részegység szétválasztását biztosító mechanizmus, és szerencsére ezt nem érintette a spórolás: az Acer azt találta ki ugyanis, hogy erős mágnesből és két vezetőfülből álló rendszer alkot, az elektromos csatlakozást pedig egyszerű érintkezők (szám szerint kilenc) biztosítják. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nincs szükség kifáradó rugóra, beszoruló reteszekre, elég egy határozott mozdulat, és máris kezünkben a tablet – na és persze ugyanilyen egyszerű a visszarakása is, hiszen a mágnesek szépen a helyükre húzzák a részegységeket. Sajnos ezt akkor is megteszik, ha nem találjuk el pontosan a vezetőfüleket, ilyenkor viszont az érintkezők nem találkoznak, tehát próbálkozhatunk újra. Az viszont mindenképpen örömteli, hogy a kapcsolat elég erős ahhoz, hogy simán egybentartsa a notebookot még akkor is, ha csak a monitornál fogva emeljük fel, és még kicsit meg is rázzuk – ezt működő gépnél azért ne próbáljuk ki!

Az alsó és felső rész mozgatását lehetővé tevő zsanér igen erősre sikeredett, így mindenképpen két kézre van szükségünk a notebook kinyitásához és a kijelző dőlésszögének állításához. A legnagyobb dőlésszög sem igazán nagy, de a kényelmes munkához bőven elegendő. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a többi ilyen eszközhöz hasonlóan a Switch 10 is kicsit fejnehéz, hiszen a monitoros részében van szinte minden hardver, tehát viszonylag könnyű hanyatt dönteni.


Mivel a két részegység közötti kapcsolatot biztosító csatlakozó mind a két irányban működőképes, a Switch többféle módon is összeállítható, és a hagyományos noteszgép és tablet mellett lehet sátor és médiaállvány formájú is (az előbbi akkor hasznos például, ha sokat kell bökdösni a felállított kijelzőt, mivel az ilyenkor a legstabilabb).


Ha végignézzük a gép oldalait, akkor láthatjuk, hogy csatlakozókkal túlzottan nem leszünk elkényeztetve, de ez ebben a kategóriában igazából nem meglepetés. A tablet részen láthatunk egy integrált hangcsatlakozót, egy micro HDMI és egy Micro USB kivezetést (az utóbbi USB OTG képes, de adapterkábel nem jár hozzá), illetve egy microSD-kártyafoglalatot.


Ezeket egészíti ki egyetlen teljes méretű USB 2.0 a billentyűzetes dokkolón, amelynek az alja kizárólag egyben szerelhető le, nincsenek külön ajtók a memória vagy a HDD bővítéséhez. Ugyanígy ennek a burkolatnak az eltávolítása szükséges az akkumulátor cseréjéhez is, amely ennek megfelelően a szakszervizek feladata lesz leginkább.

Címkék
Hozzászólások