- 2014. december 29., 11:00
Régi ismerős járt nálunk új néven, de hogy a teszt ne legyen unalmas, a robotot nagyobb akkuval is kipróbáltuk.

A Moneual ME685 a már nálunk is bemutatott Moneual MR6800M ikertestvére. Se kívülről, se tudását tekintve nincs köztük különbség, a gépek egyedül a kínált modellvariációk tekintetében térnek el egymástól. A korábban bemutatott modellt 6 féle verzióban is meg lehetett venni attól függően, hogy milyen kiegészítőket szerettünk volna a készülékhez, az ME685 viszont csak egyetlen kiszerelésben létezik.

A mutatós lila doboz az alábbiakat rejti:

  • Moneual ME685 robot
  • dokkoló + tápegység
  • nagy méretű víztartályos felmosó feltét
  • 2 db nagy méretű mikroszálas törlőkendő
  • távirányító + 2 db AAA elem
  • robottisztító eszköz
  • törlőkendő tisztító szilikon kefe

A Moneual ME685 egy véletlenszerűen mozgó, tehát nem térképező és nem szisztematikusan takarító robot. Legnagyobb érdekessége, hogy a két oldalkefével és kefés hengerrel megtámogatott porszívó funkció mellett vizes felmosási lehetőséget is kínál. Ez utóbbihoz nem csak egy tépőzárral rögzíthető mikroszálas rongyot, hanem ahogy a listában is látszott, egy víztartályos tartót is mellékelnek. Ez tartja takarítás során nedvesen a törlőkendőt, ami így hatékonyan fel tudja oldani a padlóra száradt szennyeződéseket.

Az ME685 használható porszívóként, felmosó robotként és a kettőt kombinálva, hibrid módban is. Ez utóbbi előnye, hogy a jellemzően egyébként is egymás után folytatott két tevékenységet egyben, ráadásul az ésszerű sorrendben elvégzi. A felmosásnál jellemzően gond, ha előtte nem volt felporszívózva, hiszen a kosz és a hajszálak vagy fennakadnak a mikroszálakban, vagy nem. A porszívózás pedig önmagában kevés arra, hogy az olyan foltoktól is megszabaduljunk, mint például a kilöttyent és padlóra száradt kávé, vagy a cipőkkel behordott sár. A hibrid mód azonban mind a kosz begyűjtését, mind pedig a foltok feltörlését elintézi.

Porszívó módban a gyári 1400 mAh-ás akkumulátorral a robot nagyjából egy órát üzemel, de ugyanennyit akkor is elmegy, ha felmosórongyot akasztunk rá és hibrid módban indítjuk. Ilyenkor 68-70 dB(A) zajszinten üzemel, ami a szívó motor nyüszítő hangjából és a kefék ütemes dobogásából adódik össze. A porszívó motor nélkül csupán felmosó módban több mint 3 órán keresztül működik, de sajnos a víztartály ilyenkor nem elég a teljes munkaidőre. Mivel véletlenszerűen mozog és az akku lemerüléséig üzemel, így bármikor megállítható és feltölthető folyadékkal. Ilyenkor szükség esetén akár a mikroszálas anyag is cserélhető vagy kiöblíthető. Feltörlés módban csak az ütközések és a fordulásnál az első kerék nyikorgó hangja hallatszik, egyébként nagyon csöndben, 58-60 dB(A) zajszinten üzemel.

A portartálya gyári adat szerint 0,6 liter, ami azonos a korábbi Roombák tartályának méretével, de a gyakorlatban valószínűleg gyakoribb ürítést igényel, mint legtöbb vetélytársa. Napi használat mellett, ha a lakás nem koszolódik extra gyorsan (pl. társasház emeleti lakása, ahova már viszonylag kevés koszt visz be az ember), akkor akár egy hétig is elmehet a tartály ürítése nélkül.

A tapasztalatunk az 1400 mAh-ás akkuval most is hasonló volt, mint legutóbb. Ha kisebb területre zártuk be, mondjuk egy konyhába, akkor az egy órás üzemidő alatt gyönyörűen felmosta a járólapot. Persze ehhez a teljesítményhez elég lett volna 20-25 perc munkaidő is. Ha a konyha-étkező-előszoba külön lekeríthető (kb. 25-30 m2), és ott hagyjuk magára a robotot, akkor ott is szép munkát végez. Ennél nagyobb területeken viszont az egyórás üzemidő az igazán szép munkához már kevés. 56 m2 takaríttattunk ki vele, de a begyűjtött, jól látható mennyiségű kosz mellett a Neato által még összeszedett mennyiséget biztosan otthagyta a padlón. Persze ennyit egy Neato egy Roomba után is összeszed, de itt a vizes felmosórongy után szinte semminek sem szabadott volna maradnia, ha a Monueal ME685 valóban eljut a padló minden pontjára. Az 1400 mAh-ás akku által biztosított egyórás üzemidő azonban ezek szerint kevés ahhoz, hogy 56 m2-t a robot 100%-osan bejárjon. A robotot minden nap használva az esetenként kimaradó részek egyébként nem tűnnének fel, a tisztaságérzet még így is megfelelő lenne.

A gyárilag beépített 1400 mAh-ás akku mellé ezúttal kaptunk egy 2800 mAh-ás változatot is, amit kb. 2 perc alatt, 4 csavar és egy fedlap eltávolítása után be is építettünk. Ez az akku csodát nem, csak hosszabb üzemidőt ígér, amivel sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy mindenhova eljut a robot. Persze a véletlenszerű mozgás és a lakások eltérő berendezése miatt pontos méreteket nehéz mondani, de a dupla akkuval 80-90 m2-es, maximum 3 szobás lakások porszívózására és felmosására képes. Tesztünk során ezzel az akkuval 2 óra 14 percig üzemelt, ami jó 10%-kal több, mint amit a gyártó állít erről a telepről.

A treshold, vagyis küszöb mód kikapcsolásával (alap esetben ki van egyébként kapcsolva) az ME685 a helyiségen belül tartható, ha az ajtóban van küszöb vagy legalább egy jól kiemelkedő burkolatváltó sín. Ez utóbbiak közül némelyiken így is átmegy, de többnyire tiszteletben tartja, mint akadályt. Ezzel a Roombák virtuális fala bizonyos esetekben ki is váltható. A világítótornyokra nagyobb lakásban ennek a robotnak is szüksége lenne, de ilyet még opcionálisan sem tudunk venni hozzá. Ennek hiányában viszont véletlenszerűen mászkál szobáról szobára, és semmi sem biztosítja, hogy egy-egy helyiségben a teljes padlófelület bejárásához elegendő ideig maradjon. Nagyobb, több helyiségből álló, bonyolultabb lakásokban a világítótornyokkal felszerelt Roomba csúcsmodellek és a térképező illetve a térkép alapján szisztematikusan takarító robotok sokkal megfelelőbbek.

A Moneual ME685-nek jelenleg nincs párja, hiszen porszívózást és felmosást egyben kínáló robot nincs másik a piacon. Ára a cikk megjelenésének idején a hónap végéig akciósan 109 ezer forint, ennyit tudása alapján megér. Ha a lakás takarítandó felülete nagyobb, mint 45-50 m2, akkor a nagyobb, opcionális akku beszerzése mindenképpen javasolt, de 100 m2-nél nagyobb felületek takarításához a robotot így sem ajánljuk.

A Moneual ME685 hibrid porszívó robotot a teszthez a Robotguru szakértő csapata biztosította. Köszönjük!

Címkék