- 2015. február 6., 12:00
Leteszteltük a Samsung Galaxy Note termékcsalád legújabb tagját: már nemcsak a tudás, hanem a dizájn is ütős.

Bár a Samsungnak tavaly nem ment igazán jól, a Note termékvonal többé-kevésbé a várakozásoknak megfelelően teljesített. Idén már nehezebb dolga lesz a koreai gyártónak ezen a saját maga által teremtett piacon is, mivel az iPhone 6 Plus a Note széria babérjaira tör; persze ha szigorúan a használhatóságot nézzük, akkor azért addig túlságosan aggódni sem kell, amíg az Apple nem ad stylust is saját kütyüjéhez. Mostani tesztünk alanya, a Galaxy Note 4 pár hónapja már a piacon van, viszont sokak látókörébe most kerülhetett csak be, mivel kezdeti, 250 ezer forint körüli ára valamelyest normalizálódott.

Külső

A Samsung már régen eljutott oda, hogy készülékei egyedi stílust tükröznek, a vállalat szinte minden termékének vannak olyan stílusjegyei, amelyek egyértelműen felismerhetővé teszik a modelleket. A Note korábbi verziói nagyon hasonlítottak egymásra, azonban a széria 2014-es típusa jelentősen megújult, mivel a Samsung végre hallgatott a termékei dizájnját illető kritikákra, és belátta, hogy egy csúcsmodell nem nézhet ki úgy, mint egy olcsó tucat termék. Valószínűleg persze az is sokat nyomott a latba, hogy a Galaxy S5 eladások messze nem alakultak olyan jól, mint ahogyan azt várni lehetett.

Mindez nem jelenti, hogy a Galaxy Note 4 gyökeresen máshogy nézne ki, mint elődje, csak igényesebb. Mivel nagy készülékről van szó, a Samsung mérnökei továbbra is ragaszkodtak a szögletes formákhoz, hiszen így tudták biztosítani, hogy a lehetőségekhez képest kompakt méretű legyen a készülék. Az előlap felépítése sem változott igazán: a hatalmas kijelző felett a beszélgetés során használt hangszóró, a szenzorok és az előlapi kamera találhatók, lent pedig a Samsung védjegyévé vált gombsor: ezt egy érintős feladatváltó gomb, egy fizikailag is megnyomható Home gomb és egy érintős vissza gomb alkotják.

A fizikai gomb ujjlenyomat-olvasót is tartalmaz, ez a Galaxy S5 óta a csúcskategóriás Samsungokból kihagyhatatlan. A teljes előlapot strapabíró üveglap borítja: a Samsung a Gorilla Glass 4 mellett tette le a voksát a Note 4-nél.

A legfontosabb változás az oldalakat érinti, ezeket tavaly még egy műanyag csík vette körül, a Galaxy Note 4-en viszont matt fémcsík fut körbe. Bár a változás aprónak tűnik, távolról sem az, csupán ettől az egy dologtól sokkal inkább minőségi darab lett a készülék elődjénél. A Samsung ezúttal sem unibody kialakítást választott, így oldalra csak a legszükségesebb kezelőszervek kerültek: balra fent a hangerőszabályzót, jobb oldalt a bekapcsoló gombot, fent a fülhallgató kimenet, egy mikrofon és egy infra port, lent a microUSB csatlakozó, két mikrofon és az S-Pen tartórekesze találhatók.

A hátlap műanyag, de az elődhöz képes bőr textúrát kapott. Ez sokak szerint katasztrofálisra sikerült, mi ezt a véleményt nem osztjuk. Nyilván látszik, hogy valójában nem bőrrel van dolgunk, de a felület szerintünk sokkal jobb az egyszerű, sima felületnél vagy a pontozott mintáknál. A hátlapon a fő kamera helyezkedik el, amely természetesen LED-es segédfényt is kapott. A LED mellett egy pulzusmérő is van, illetve a telefon képes az UV-sugárzás illetve a vérben lévő oxigén (SpO2) mérésére is, az ehhez szükséges érzékelő szintén a hátsó fertályra került. A hátlapot el lehet távolítani; így nemcsak a méretes akkumulátorhoz férünk hozzá, hanem a SIM-kártya (micro) és a microSD-kártya foglalataihoz is.

A Note sorozatba tartozó modellek sosem kis méretükről voltak híresek, ennek megfelelően a Samsung Galaxy Note 4 sem apró: 153,5×78,6×8,5 mm-es és 176 gramm tömegű. Ezzel lényegében akkora, mint a Note 3 volt, viszont némileg nehezebb annál.

Címkék
Hozzászólások